Films die je reiskriebels geven

3 films die je reiskriebels geven

21 juli 2016

Toen ik op het vliegtuig naar huis zat, wist ik een ding zeker: ik wilde nog meer van de wereld zien. En dus was ik al vanaf het moment dat ik terug in ons Belgenlandje was aan het dromen over een volgende verre reis. Een reis die nog eventjes op zich zal moeten laten wachten, dat wel, maar een mens mag toch dromen, nietwaar? En dat dromen, dat doe ik vaak nog het liefst door op zoek te gaan naar prachtige plaatjes en beelden. Beelden die je vanaf het eerste moment meezuigen in hun schoonheid. Beelden die je doen verlangen naar die wonderlijke wereld die nog zoveel voor ons in petto heeft. Beelden die ik vaak terugvind in films, en die ik, omwille van de ultieme wanderlust die ze met zich meebrengen, keer op keer opnieuw wil bekijken. Dus deel ik vandaag mijn favoriete reisfilms met jullie. Kwestie dat we samen kunnen wegdromen bij die prachtige plaatjes en die wondermooie verhalen. 

Into the Wild

Een tijdje geleden deelde ik met jullie reeds mijn ervaring met het gelijknamige boek van Jon Krakauer, een schrijver die op eigenwijze manier het leven van de 24-jarige Chris McCandless vertelt. In 2007 werd het boek uiteindelijk verfilmt door Sean Penn, die naast het regisseren ook de hoofdrol op zich nam. Een verfilming die heel wat harten verwarmde, want hoewel het verhaal de naïviteit van Chris feilloos uit de doeken doet, is het moeilijk te ontkennen dat ook wij ergens toch nieuwsgierig zijn naar de avontuurlijke wildernis in de wereld. Hoewel de film dus eerder aanleunt bij de tragedie die hem uiteindelijk ook het leven kostte, is deze film een onmiskenbare inspiratiebron voor wie net zoals hij op zoek wil gaan naar het echte avontuur. En mocht het verhaal je nog niet overtuigd hebben, dan doen de prachtige beelden dat alvast wel. De ongerepte natuur, de adembenemende uitzichten en de uitgestrekte velden worden wonderlijk in beeld gebracht en doen je verlangen om het allemaal zelf te gaan ontdekken. 

Wild

Wild vertelt het waargebeurde verhaal over Cheryl Strayed (Reese Witherspoon), een jonge vrouw die na de dood van haar moeder beslist dat het tijd is om alles even op een rijtje te zetten. Zonder enige ervaring en met doorzettingsvermogen als enige drijfveer, onderneemt ze een drie maand durende tocht langs de Pacific Crest Trail, een pad dat je in niet minder dan 4286 kilometer van Mexico naar Canada brengt. De tocht brengt haar op wonderlijke plekjes, waar ze vaak het gevoel heeft alleen op de wereld te zijn. Het doet haar mijmeren over het verleden, waar ze stilstaat bij de fouten die ze ooit maakte en terugdenkt aan de jeugd die haar zo getekend heeft. De tocht is voor haar dan ook eerder een therapeutische weg, en doet haar inzien dat het leven ook voor haar meer kan betekenen. Hoewel het verhaal niet altijd even authentiek is, doet de film je wel even stilstaan bij het leven en laat hij je dromen over een eigen avontuur. De PCT mag dan misschien niet voor iedereen zijn weggelegd, de prachtige beelden laten  je alvast wel zien dat de wereld nog heel wat verborgen plekjes voor ons heeft. 

The Secret Life of Walter Mitty

The Secret Life of Walter Mitty vertelt het verhaal over een eigenzinnige man, die door zijn verlegen en introverte karakter eigenlijk nog nooit echt iets heeft ondernomen in zijn leven. Wanneer het magazine waarvoor hij werkt beslist om voortaan enkel nog online te bestaan, krijgt hij de verantwoordelijkheid om de coverfoto voor het allerlaatste nummer aan te leveren. Negatief 25, dat door de wereldberoemde natuurfotograaf Sean O’Connell werd aangeleverd, blijkt echter spoorloos verdwenen te zijn. Wanneer hij O’Connell niet kan bereiken, beslist Walter Mitty om hem op te zoeken. Aan de hand van een drietal andere negatieven wordt duidelijk dat hij daarvoor naar Groenland moet vliegen. Het wordt voor hem het grootste avontuur in z’n leven, en deed mij alvast vanaf het eerste moment verlangen om hem achterna te gaan. Hoewel de film niet altijd even realistisch lijkt te zijn, zijn de wonderlijke beelden dat alvast wel. En dan is er nog die fantastische soundtrack die mij alvast deed wegdromen over een volgende verre reis. Inhoudelijk is deze film dan misschien niet altijd even sterk, een cinematografisch plaatje is hij daarentegen wel. 

Wat is jouw favoriete reisfilm? 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Hoera, 'de kleine dingen' bestaat 1 jaar!

Volgende post

DIY: zomerse scrub met citroen en munt