48 uur in Montréal

48 uur in Montréal

8 juli 2017

De voorbije weken was het hier eventjes stil op de blog. Hoewel ik mezelf had voorgenomen om ook tijdens onze rondreis door Canada wat schrijfsels neer te pennen, hopten we zo snel van de ene naar de andere locatie dat daar amper tijd voor was. Het duurde dan ook eventjes vooraleer ik opnieuw plaatsnam aan m’n bureautje om al onze avonturen op papier te zetten. Maar vandaag vloog ik er eindelijk weer in en rolden er vlotjes heel wat verhalen uit. Het was dan ook een reis om nooit te vergeten en dat deel ik maar al te graag met jullie. Net zoals vorig jaar komt er binnenkort opnieuw een overzichtje van onze volledige roadtrip, maar voor nu besloot ik om jullie vier weken lang mee te nemen naar één van de vier grootsteden die we er bezochten. Onze eerste stop: Montréal.

Logeren in Le Village

Na zo’n twaalf uur onderweg te zijn geweest, landen we eindelijk op de luchthaven van Montréal. Het zonnetje schijnt, onze bagage rolt in sneltempo van de band en na nog geen kwartiertje staan we al aan te schuiven om onze huurauto op te pikken. Dat verloopt vlotjes! Maar wanneer we de snelweg op rijden valt al snel op dat dit helemaal niet het Canada is dat we vorig jaar bezochten. Het verkeer rijdt er alle kanten op en al gauw wordt duidelijk dat we dit jaar heel wat meer rumoer mogen verwachten. En dat vinden we fantastisch!

Wanneer we aankomen in de straat van onze B&B Turquiose, staat onze gastheer ons al op te wachten. Hij reserveert vrijwillig een plaatsje knal voor z’n huisje en ontvangt ons daarna met open armen. Al gauw wennen we aan het (voor ons) moeilijke Québecois, maar gelukkig spreekt de man ook een aardig woordje Engels zodat we alsnog de belangrijkste tips voor de stad oppikken. Het begint al laat te worden en we besluiten om een restaurantje op te zoeken.

48 uur in Montréal

Onze eerste stop is de Rue St. Cathérine in het oosten van Downtown Montréal. Na enige tijd wordt het ons echter gauw duidelijk waar we zijn aanbeland: Le Village. Dit gezellige kwartier is namelijk een van de grootste homobuurten ter wereld en dat valt op. Toch moet je hier zonder twijfel even voorbijlopen, al was het maar voor de kleurrijke regenboogbollen die doorheen het volledige district lopen. We eten er heerlijk bij La Piazetta en sluiten de avond af met een wandeling doorheen deze bruisende straten.

Kuieren door Vieux-Montréal

De volgende dag besluiten we om de oude binnenstad op te zoeken. Starten doen we bij de oude haven, waar we na een fikse wandeling een go-cart huren en zo samen dit gezellige deel verkennen. De zon doet haar uiterste best en al gauw wordt het ons toch een beetje te warm. We boeken twee ticketjes voor de Bateau-Mouche en zoeken in de namiddag wat verkoeling op de St. Lawrence River. Tijdens deze boottocht van zo’n anderhalf uur varen we langs de oevers van de stad en leren we heel wat bij over de geschiedenis van Montréal. We genieten er van het zonnetje en zijn blij met de deugddoende wind op het water.

48 uur in Montréal 48 uur in Montréal 48 uur in Montréal

Helemaal uitgewaaid stappen we richting Vieux-Montréal, waar we verstomd staan van de prachtige gebouwen en de gezellige kleine straatjes. Dit lijkt Europa wel. Omdat het zakencentrum van Montréal zich in het noorden van de stad bevindt, is dit oude gedeelte mooi bewaard gebleven en dat loont. We bezoeken de Basilique Notre-Dame op de Place d’Armes, slenteren over de Place Jacques-Cartier en de Place d’Youville en eindigen onze dag met een heerlijk diner bij Les 3 Brasseurs, waar je bovendien kunt proeven van een van hun zelfgebrouwen biertjes. Moe maar voldaan zoeken we ons bedje op.

Drukte aan de voet van de Mont-Royal

De volgende en meteen ook laatste dag in Montréal begint met een wandeling naar het Centre-Ville. Daar wordt meteen duidelijk dat we in het zakencentrum van de stad zijn aanbeland. Overal zien we wolkenkrabbers, brede straten en mensen in maatpak die zich haasten naar hun werk. Toch strekt geen enkele wolkenkrabber zich boven de 228 meter hoge Mont Royal uit, want dat is volgens de wet verboden. We besluiten die fameuze Mont Royal toch maar even te bezoeken en na een fikse wandeling doorheen het stadspark worden we verrast door het prachtige uitzicht over de stad. Wie Montréal bezoekt moet hier toch echt wel eventjes geweest zijn.

We genieten van een dikverdiende pizza bij het hippe Pizzeria n. 900 en kuieren daarna nog wat rond in het drukke centrum. Wie Montréal tijdens een regenachtige of koude dag bezoekt, kan trouwens ook de ondergrondse stad (of La ville souterraine) verkennen met zo’n 1600 winkels, banken, faculteiten, hotels, restaurants, bioscopen, musea en kantoren.

48 uur in Montréal 48 uur in Montréal

Om ons verblijf af te sluiten stapten we in de namiddag de metro op richting Viau, waar je naast de Biodôme ook het Planetarium, het Olympisch Stadium, een cinemacomplex en het Stadion van Impact-Montréal (de bekende voetbalploeg) terugvindt. We bezochten er de Biodôme en maakten er onder andere kennis met het regenwoud en de bossen in Québec, die in dit museum fantastisch goed worden nagebootst. Niet meteen een must-do, maar erg leuk wanneer je nog wat tijd over hebt tijdens je bezoekje aan Montréal.

We aten nog een heerlijk hapje bij Cinko in de Rue St. Denis, volgens Lonely Planet het hart van het Franstalige shoppingdistrict. In dit gezellige straatje vind je vooral studenten terug en daarmee gepaard een bruisend nachtleven. De wachtrijen aan een van de vele restaurants zijn er dan ook meestal lang. Toch schuif je na een tiental minuutjes vaak al met je voetjes onder tafel. Cinko is trouwens een heuse aanrader. Alle gerechten kosten er namelijk slechts vijf dollar (omgerekend zo’n drie euro) en dat is naar Canadese normen bijna ongezien. Je gerechtje uitbreiden kan altijd voor een kleine meerprijs, maar wij waren alleszins helemaal voldaan! Tijd om terug te keren dus naar onze B&B en te genieten van een heerlijke nachtrust, want de dag erna moesten we alweer vroeg op voor de volgende stop.

… wordt vervolgd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Ecologisch wassen, zo doe je dat

Volgende post

Van Montréal naar Toronto: de highlights