5 redenen waarom wandelen met een asielhond een goed idee is

5 redenen om te wandelen met een asielhond

3 oktober 2015

Vorig weekend stapte ik de auto in richting Ieper. Niet om er te gaan shoppen of om er wat geschiedenis op te snuiven, maar om er op stap te gaan met een asielhond. Gezellig langs de Vestingen, genietend van het mooie weer en met een trouwe viervoeter aan mijn zijde. Ik heb de deur nog niet helemaal achter me dichtgetrokken, of ik zie de vreugde al op hun lieve snoetjes schitteren. Allen staan ze te popelen om me te vergezellen tijdens een wandeling langs het water. En een voor een wil ik ze meenemen. Het breekt mijn hart dan ook altijd een beetje om ze na de wandeling opnieuw te moeten achterlaten. Zelf zin gekregen om eens te gaan wandelen? Ik geef je vijf redenen waarom wandelen met een asielhond zonder twijfel een goed idee is!

Omdat het leuk is wanneer je zelf geen hond kan houden

Omdat we overdag en ook ‘s avonds zo vaak de deur uit zijn (naar plaatsen waar een hond niet altijd welkom is), stellen we een huisdier nog wat uit tot later. En dus is het fantastisch om af en toe eens te gaan wandelen met een asielhond. Het gevoel dat de hondjes je geven is echt goud waard. Zodra je er binnenkomt, word je enthousiast begroet. Want wandelen is hun favoriete hobby. En daar ben jij om hen die onvergetelijke namiddag te bezorgen. Vanaf de eerste minuut dikke vriendjes dus.

Omdat de hondjes op die manier hun nodige beweging hebben

Omdat ze zo vaak binnen zitten, in hun bench of in een kleine ruimte, kunnen ze jammer genoeg niet zo vaak heen en weer rennen. En zo hebben zo ook niet de beweging die ze nodig hebben. Gaan wandelen met een asielhond zorgt ervoor dat ze hun pootjes nog eens kunnen strekken, dat ze actief blijven en op die manier voldoende beweging krijgen. Want dat is belangrijk voor zo’n viervoeter. Zo kan hij ook zijn energie eens kwijt én blijft hij gezond. Alleen maar voordelen dus.

Omdat ze zo het contact met mensen blijven behouden

Dit is een heel belangrijke reden, want op termijn zal de hond ook een nieuw baasje krijgen en dan is het maar net zo fijn wanneer de hond niet mensenschuw is. Door de vele wandelingetjes met mensen raken ze niet alleen gewoon aan de omgang met mensen, maar ook met andere onbekende honden. Want die zullen ze buiten het asiel meer dan eens tegenkomen. Het is dus belangrijk dat ze af en toe op stap gaan, om hun contact met mensen én met andere honden te blijven onderhouden.

Omdat je zo ook de vrijwilligers in het asiel helpt

De vrijwilligers doen veel, maar ze kunnen natuurlijk niet alles. Het is voor hen dan ook onbegonnen werk om dagelijks met alle honden te gaan wandelen. En dus rekenen ze op de steun van andere vrijwilligers, dat zijn wij. De vrijwilligers zijn oprecht blij wanneer er mensen op bezoek komen en de hond een uurtje (of twee) meenemen op wandeltocht. Zo krijgt de hond de nodige beweging, aandacht en liefde die hij verdient, en hebben de vrijwilligers de tijd om de andere dieren te verzorgen.

Omdat het je zoveel voldoening geeft

Want na die wandeling weet je dat je die hond een leuke namiddag hebt bezorgd. Hun staartjes kwispelen wild heen en weer en je voelt gewoon hoe enthousiast en gelukkig ze zijn. Heb je zelf ook zin gekregen om op stap te gaan met een asielhond? Dat kan! De hondjes in het asiel van Ieper kan je tijdens de week en op zaterdag tussen 14u en 16u30 meenemen voor een wandeling langs de mooie Vestingen. Maar ook in andere steden kan je met een asielhond gaan wandelen. Kijk gewoon eventjes op de website van het dierenasiel in jouw buurt! Veel plezier, en onthoud, zo’n hondenwandeling staat gelijk aan een onvergetelijke dag voor zowel jezelf als voor de asielhond. En dat geluk kan je zo’n lieve viervoeter toch onmogelijk ontnemen?

Comments (1)

  • Emma

    3 november 2018 at 22:31

    Het lijkt me fantastisch om dat te doen! Hoe kom ik erachter of dit bij mij in de buurt ook kan?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Kookboek: in de keuken met Vegalicious

Volgende post

6 tips om die baaldag te overleven