5 tips om dat vakantiegevoel te behouden

5 tips om dat vakantiegevoel te behouden

12 juli 2016

Toen ik vorige week de deur van ons huisje opende, onze bagage leeghaalde en de koffers opnieuw op zolder stockeerde, kwam plots het besef dat die heerlijke reis nu echt wel voorbij was. En omdat we dit jaar voor het eerst zo lang samen konden genieten – jawel, drie weken samen op reis was fantastisch – had ik het er voor het eerst ook echt even moeilijk mee. Het buiten wakker worden, de gezellige avondjes rond het kampvuur, de prachtige wandelingen  en vooral, het gevoel dat alles kan en niets moet, het was moeilijk te geloven dat die drie weken nu echt voorbij waren. Het had misschien alles te maken met die vreselijke jetlag en het feit dat we al zo’n 32 uur wakker waren – slapen op een vliegtuig, ‘t is niet aan mij besteed – toch besefte ik plots dat het dit jaar toch net even moeilijker zou zijn om opnieuw aan te passen aan ons dagdagelijkse leventje thuis. Gelukkig kwam toen ook het besef dat de vakantie niet per se voorbij is na die fantastische reis. Want met een aantal eenvoudige aanpassingen kan je dat vakantiegevoel thuis heel snel opnieuw beleven. Benieuwd naar wat ik na onze reis heb veranderd?

Doe thuis dat wat je op reis zo gelukkig maakte

Wanneer ik terugdenk aan onze reis, denk ik vooral aan de gezellige ontbijtjes naast ons tentje, aan de nog mooiere avonden rond het kampvuur, aan de dagen waarop ik mijn grenzen verlegde en de dagen waarop we oogverblindende wandelingen maakten. Momenten waaraan ik met veel plezier terugdenk, momenten die ik stiekem ook heel erg mis. Maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo te zijn. Nu we opnieuw aangepast zijn aan ons Belgenlandje, proberen we die fijne momenten ook thuis wat vaker waar te maken, door bijvoorbeeld ‘s avonds nog een gezellige wandeling te maken of door tijdens het weekend te picknicken,  buiten in het park. We schaften ons zelfs een kleine vuurkorf aan, zodat we buiten, wanneer het ‘s avonds afkoelt, nog even gezellig samen rond het kampvuur kunnen genieten. En het zijn net die momenten die dat ultieme vakantiegevoel weer een beetje naar boven halen. Denk dus na wat je op reis zo gelukkig maakt, en probeer dat wekelijks wat aan je leven toe te voegen. Gewoon, omdat het kan.

Doe het even rustiger aan, als het kan

Het leukste aan op reis gaan is misschien nog wel het feit dat alles er net even iets rustiger mag aan toegaan, en dat dat ook gewoon oké is. En da’s misschien hetgeen wat we thuis soms te vaak lijken te vergeten. Want ook na de reis mogen we het best wel wat vaker rustig aan doen. Die klusjes die je nog zo nodig hoeft te doen, dat waslijst aan taken die we nog dringend moeten uitvoeren, dat ene telefoontje dat we echt nog moeten plegen, het hoeft heus niet allemaal vandaag te gebeuren. Voel je dan ook niet schuldig wanneer je even wat meer tijd voor jezelf neemt en je die klusjes nog even een dagje langer laat liggen. Wordt het dit weekend een prachtige zomerdag? Geniet er dan vooral van, en probeer dat haasten zo af en toe eens van je lijstje te schrappen. Want ook terug thuis geldt in de meeste gevallen nog steeds dat alles kan en niets moet.

Laat je weekend gerust wat langer duren

Vind jij ook dat het weekend altijd veel te snel voorbij is?  Wanneer we het naar onze zin hebben, lijkt de tijd dan ook altijd een flink stuk sneller te gaan, en da’s soms best jammer! Probeer het weekend echter altijd op een fijne manier af te sluiten, met een etentje buitenshuis, met een leuke date of een gezellig vriendinnenmoment. Wanneer je jouw zondagavond afsluit met een leuke activiteit, lijkt het weekend net dat tikkeltje langer te duren, en da’s maar net zo’n fijn vakantiegevoel op een maandagmorgen.

Probeer er zoveel mogelijk op uit te trekken

Niet alleen tijdens het weekend, maar ook tijdens de week kan je er best eens op uittrekken. Ga gezellig samen met vriendlief of vriendinnen uiteten, blijf wat langer buiten, maak een fijne avondwandeling of ga na die druilerige regendag samen naar de bioscoop. Het maakt je week niet alleen heel wat leuker, het brengt het weekend ook veel sneller dichterbij. Bovendien heb je steeds iets om naar uit te kijken en kijk je tijdens je werkdag alvast uit naar die fijne plannen ‘s avonds! Maar ook in het weekend vind ik het fijn om er zo af en toe nog eens een weekendje tussenuit te knijpen. Dat hoeft dan ook niet altijd ver weg te zijn, ook België en onze fijne buurlanden hebben heel wat verdoken plekjes die smeken om ontdekt te worden. Plan dus eens vaker een weekendje weg, als het kan, of trek er gewoon een dagje op uit naar dat ene plekje dat al zo lang op je verlanglijstje stond!

Vergeet je vakantiefoto’s niet, en plan alvast je volgende tripje

Zo af en toe nog even terugkijken naar je vakantiefoto’s brengt meestal ook meteen weer dat gelukzalige vakantiegevoel naar boven van dat moment. Om de zoveel tijd probeer ik dus nog eventjes, samen met vriendlief, onze reis te herbeleven. Plaats je mooiste vakantiefoto op een plekje waar je vaak voorbijkomt, gebruik hem als achtergrond op je gsm of maak een leuke collage. De vakantie mag dan misschien voorbij zijn, die leuke herinneringen draag je voor altijd met je mee. En kan je echt niet meer wachten tot volgend jaar? Begin dan alvast te dromen over waar de reis volgend jaar naartoe gaat. Wat dat bij ons zal zijn, da’s voor nu nog even niet beslist, maar dat ik er alvast met volle teugen naar uitkijk, dat staat vast!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Gevulde aardappel met zuiderse groenten

Volgende post

Zo organiseer je de perfecte picknick