5 tips om dat gezond eten vol te houden

5 tips om dat gezond eten vol te houden

21 september 2017

Elk jaar wanneer de zomer op z’n einde loopt, heb ik plots weer ontzettend veel goede voornemens. En dit jaar is dat niet anders. Ik heb me namelijk voorgenomen om dringend wat gezonder te eten (én dat ook te blijven doen). Want die zomeravonden met heerlijke aperitiefjes en hapjes begonnen zo stilaan hun sporen na te laten en dus werd het hoog tijd om weer in actie te schieten! Een beetje meer bewegen dus, en ook een flink pak gezonder eten. Jammer genoeg is dat niet altijd zo eenvoudig. Om jullie (en stiekem ook mezelf) een handje op weg te helpen, deel ik vandaag een aantal handige tips om dat gezond eten vol te houden. Here we go!

Zorg voor een gezonde koelkast

Een eerste stap richting gezond eten is simpelweg om heel veel gezond eten in huis te halen. In plaats van een gigantische koekjeskast (jawel, ik ben er schuldig aan), is het beter om een goed gevulde koelkast te hebben. Denk daarbij aan fruit, kleine potjes yoghurt of snackgroentjes (heerlijk met humus!). Maar ook een voorraadkast vol gezonde noten en lekkere energierepen is een aanrader Het zorgt er namelijk dat je bij honger veel sneller naar gezonde dingen grijpt. Want wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten, toch? Gezond snacken is in het begin misschien wat lastig, maar je lichaam raakt die suikerverslaving sneller kwijt dan je denkt. En dan gaat het helemaal vanzelf!

Maak je lunch zoveel mogelijk zelf klaar

Door zelf je lunch klaar te maken, weet je wat je eet én spurt je niet nog last minute naar de broodjeszaak om de hoek. Want toegegeven, dat durft wel eens te gebeuren tijdens een drukke werkweek. En dat is zonde, want het is vooral dan dat we ongezonde keuzes durven maken. Een beetje vergelijkbaar met boodschappen doen wanneer je honger hebt, zeg maar. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk mijn eigen lunch mee te nemen naar het werk. Zo neem ik vaak restjes van de vorig avond mee of stel ik zelf een slaatje samen. Maar ook zelfgemaakte soep vind ik een aanrader! Zeker nu die koude herfstdagen er weer aankomen. Jummie!

Kies voor producten die je in de natuur vindt

Een eenvoudige manier om gezond te eten is door te kiezen voor producten die je (zelf) kunt telen. Groenten komen van bij de boer, eitjes komen van bij de kippetjes en heel wat fruit groeit aan de bomen. Maar die lekkere reep chocolade of dat zakje chips? Tja, die vind je niet in de natuur terug. Door het verwerken van gezonde producten tot iets nieuw, verliezen deze producten vaak heel wat van hun vitamines en voedingsstoffen. Daarnaast worden aan deze producten maar al te vaak suiker, zout of vetstoffen toegevoegd. Onverwerkte producten zijn bijgevolg een pak gezonder en bovendien weet je ook nog eens waar ze vandaan komen. Een win-win-situatie dus!

Drink voldoende water en eet genoeg snacks

En met snacks bedoel ik dus niet die kast vol chocolaatjes en chipjes (al moet dat af en toe wel écht eens kunnen). Neen, ik heb het hier over gezonde snacks, denk maar aan een stukje fruit, een yoghurtje of een handjevol noten. Zolang je maar om de twee à drie uur eet, want da’s heel belangrijk voor wie gezond wil eten. Door om de zoveel uur te eten, geef je je lichaam namelijk voldoende energie én haal je je stresslevels naar beneden. En da’s echt bewezen. Probeer bovendien ook zoveel mogelijk voor water te kiezen in plaats dan voor frisdranken, koffie of thee. Eentje op z’n tijd kan echt geen kwaad, maar water blijft toch nog altijd het fijnste voor de lijn. Je lichaam is op die manier voldoende gehydrateerd en wordt helemaal gereinigd. Maar het zorgt ook voor een gezond hart, een mooie huid én een betere spijsvertering. Water, iemand?

Probeer jezelf niet te veel te ontzeggen

Hoe je het ook draait of keert, hoe meer je jezelf verbiedt, hoe moeilijker je het jezelf maakt. En dat geldt eigenlijk voor alles wel zo’n beetje. Dus verbied jezelf dat ene taartje niet omdat je collega jarig is, maar geniet! Zo’n snoepje op z’n tijd smaakt trouwens nog beter wanneer het al eventjes geleden is. Ontzeg jezelf dus zeker niet te veel en focus op wat je wél nog allemaal kunt eten. Een keertje zondigen is dus helemaal niet erg, zolang je daarna maar weer op de goede weg bent. En naar mijn idee motiveert dat stiekem nog het meest. Wat denk jij?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn Netflix-favorieten #3

Volgende post

Bloggen met een fulltime job