5 tips voor een stressvrije brunch

3 maart 2016

Een paar weken geleden werd ik 25! Een mooi getal als je ‘t mij vraagt, en dat vroeg dan ook om een gepast feestje. Ik besloot om een verjaardagsbrunch te organiseren, iets wat ik al langer eens wilde uitproberen en het leek me dan ook het ideale moment. Tja, ik vind het dan ook fantastisch om de tafel aan te kleden, vrienden uit te nodigen en vooral, in de keuken te staan! En daar zeiden mijn gasten natuurlijk geen nee tegen! Maar bij de organisatie van zo’n brunch komt natuurlijk heel wat kijken. Omdat meneer stress echter niet uitgenodigd was op het feest, paste ik een aantal handige tips toe zodat ik op mijn verjaardag zelf zonder stress kon aanschuiven aan het buffet! En natuurlijk deel ik deze tips ook graag met jullie, liefste lezers! Zelf ook zin gekregen om een brunch te organiseren? Lees dan snel verder!

Kies een thema

Vooraleer ik aan de slag ging, dacht ik eerst het thema uit. Dat hoeft natuurlijk geen uitgewerkt thema te zijn zoals op de feestjes die mama vroeger organiseerde (geen prinsessen of piraten dit jaar dus, alhoewel?), maar een beetje voorbereiding helpt je al een heel eind op weg. Begin daarom eerst met het kiezen van de kleuren. Ik koos (surprise, surprise) voor pastelkleurtjes en dan in het bijzonder voor wit, mint en een vleugje goud (je wordt maar een keer 25, niet?). Nadat ik de kleuren had bedacht, ging ik wat rondneuzen op Pinterest. Mijn vriend in nood wanneer ik de inspiratie eventjes kwijt ben, of wanneer ik op zoek ben naar leuke ideetjes, zoals nu. Ik wilde namelijk graag dat mijn gasten aan het buffet konden aanschuiven, zo kozen ze zelf wat ze allemaal op hun bord wilden leggen, en kon ik de hele middag bij hen vertoeven. Een heuse brunchtafel ging het dus worden, inclusief koffiebar. En mijn tafel werd bij nader inzien zelfs te klein!

Ga op zoek naar decoratie (of maak ze zelf)

Nu ik het thema in gedachten had, kon ik op zoek gaan naar de gepaste decoratie. Het bleef natuurlijk nog steeds een birthday brunch, dus die slingers en ballonnen mochten deze keer niet ontbreken. De slingers besloot ik zelf te maken, want zo’n leuke tassel slinger knutsel je in een mum van tijd in elkaar. Ik kocht mijn drie hoofdkleurtjes, en met een schaar en plakband ging ik aan de slag. Hier leg ik je trouwens uit hoe je zelf ook zo’n tassel slinger maakt. Na wat prutswerk met de touwtjes (ze wilden die dag niet echt meewerken), kon ik mijn slinger eindelijk ophangen. De ballonnen liet ik uiteindelijk achterwege, want ik vond deze leuke lampionnen die ik aan de muur kon hangen. Het gaf de brunch toch net dat tikkeltje feestelijkheid die hij verdiende.

Voor de brunchtafel koos ik voor een simpel wit tafelkleed in combinatie met een loper in mintkleur. De eettafel kreeg een taupe kleedje, afgewerkt met mintgroene servetten. Die kocht ik een jaartje geleden bij Dille & Kamille, helaas kan je ze vandaag niet meer vinden. Het enige wat nu nog ontbrak waren verse bloemen. Want zoals Monet het zo mooi verwoordt: “I must have flowers, always, and always.”. Tja, ze fleuren het huis dan ook altijd een beetje op, niet? Ik koos voor gerbera’s, mijn favoriete bloemen, en kreeg van vriendlief op mijn verjaardag ook nog eens een prachtige orchidee! Slingers? Check! Ballonnen? Check! Bloemen? Dubbel check!

Kies eenvoudige gerechten

Nu ik de tafel zijn mooiste kleedje aangetrokken had, en ook de muren met kleurtjes bekleed waren, was het tijd voor het allerbelangrijkste, het eten! En daar moest ik toch wel eventjes over nadenken. Ik had zoveel ideeën in mijn hoofd dat ik wellicht nog een tweede brunchtafel ging moeten aankleden. Hoog tijd dus om keuzes te maken. Voor een brunch is het belangrijk dat je zowel het ontbijt als de lunch evenwichtig aan bod laat komen. Ik koos dus niet alleen voor zoete gerechtjes, maar plaatste ook hartige varianten op tafel. Ik koos voor verse broodjes (bruin en wit), kleine croissantjes en chocoladekoekjes en maakte ook nog appelflappen. Daarnaast serveerde ik een zelfgemaakte quiche, frittata’s en tomaat-mozzarella.

Naast wat kaas, hesp en ander zoet beleg, kwamen ook de gezonde vitamientjes nog op tafel. Ik koos voor een zelfgemaakte fruitsalade en kleine potjes yoghurt met muesli en rode vruchten. Oh ja, en dan vergeet ik het bananenbrood nog bijna. Een mooi overzichtje aan gerechten, zoals je ziet. En het allermooiste? Deze gerechtjes maak je een voor een heel eenvoudig klaar. Want dat is naar mijn idee heel belangrijk. Hoewel ik graag wat tijd doorbreng in de keuken, onderschat je de organisatie van een brunch maar beter niet. Kies dus voor eenvoudige recepten of gerechtjes die je al eens eerder maakte. Zo bespaar je jezelf een heleboel stress en kan je met een gerust hart je gasten ontvangen. En voor ik het vergeet, je hoeft natuurlijk niet alles zelf te maken. Een bakker bakt nog steeds de beste broodjes, niet?

Bereid het eten vooraf

Deze tip is misschien nog wel de allerbelangrijkste! Geloof me vrij als ik zeg, een brunch voorbereiden kost best wat tijd. Maak dus, in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk de dag of avond voordien. Zo kan je op de dag van de brunch ook nog wat langer in dat heerlijke bedje blijven liggen (hoewel mijn enthousiasme me toch alweer veel te vroeg gewekt had). Op zaterdag ging ik dus al vroeg aan de slag. Ik maakte bijna alle gerechtjes, dekte de tafel, zette de koffiebar op en zorgde alvast dat ieder gerecht zijn plaatsje kreeg. Op zondag hoefde ik alleen nog maar de frittata’s en de fruitsla te maken, en daarvoor kreeg ik ook nog eens wat hulp. Een heerlijke ochtend dus, zonder al te veel stress (tja, ik ben niet voor niets een perfectionist), net op tijd klaar om de gasten te ontvangen. Tijd om aan te schuiven!

Zorg dat je aan tafel kunt blijven

Wanneer je gasten aangekomen zijn, is het tijd om te genieten! Van het leuke gezelschap, de nog leukere gesprekken en het heerlijke eten. Want is dat niet altijd een beetje het doel van een feestje? Dus schuif maar gauw die voetjes onder tafel, geniet van het lekkere eten en blijf de komende vier uurtjes gezellig waar je bent (behalve dan dat uitstapje naar de brunchtafel om nog wat lekkers op je bord te scheppen)! Eet smakelijk!

Comments (2)

  • buffet bestellen

    31 oktober 2017 at 12:01

    Leuk artikel! De aankleding ziet er erg goed uit ook!

  • Inge

    22 december 2017 at 14:40

    Ziet er heerlijk uit! Ik ben vooral benieuwd naar de receptjes die je gebruikt hebt. De quiche doet me watertanden!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

5 bloggers die je zéker moet volgen

Volgende post

Mijn favoriete kleine dingen #5