5 weetjes over wijn voor beginners

5 weetjes over wijn voor beginners

18 september 2016

Hoewel ik jullie af en toe al een kijkje liet nemen in mijn keuken, deelde ik nooit eerder mijn favoriete drankjes. Misschien omdat ik er niet altijd bij stilsta dat ook dat toch echt wel deel uitmaakt van een heerlijke maaltijd. Waar ik soms wel eens kan genieten van een heerlijk zoete cocktail, gaat mijn voorkeur toch nog steeds uit naar een goed glas wijn. Zo af en toe kan ik daar dan ook echt van genieten. En of dat nu op een doordeweekse dag of tijdens een gezellig weekendje weg is, over wijn valt heel wat te leren. Vorige week kreeg ik dan ook een aantal praktische weetjes mee van niemand minder dan Benoît Couderé. Niet alleen is hij sommelier van het jaar, speciaal voor Carrefour selecteerde hij dit jaar een aantal sublieme wijnen. Zijn tips moest ik dan ook met jullie delen! Santé!

Hoe kies ik de juiste wijn?

De juiste wijn kiezen hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. De supermarkt is groot en, verdwalend tussen de vele flessen wijn, heb ik vaak geen flauw idee welke wijn ik nu eigenlijk wil meenemen. Heel vaak ga ik dan af op het mooiste etiket, ook al weet ik dat het etiket natuurlijk niet alles zegt. Herkenbaar? Bedenk dan vooraf altijd waarvoor je de wijn wilt gebruiken. Het aperitief wordt meestal vergezeld van een lichte witte wijn, een rosé of bubbels. Let op dat je hier geen te zoete wijn kiest, die kan je smaak meteen erg beïnvloeden. Vlees gaat meestal erg goed samen met een rode wijn, gevogelte en vis gaan het beste samen met een glaasje wit of rosé. Kaas, desserts en pasta vragen geen specifieke wijn, en hier kan je dus afgaan op de smaken die jij het lekkerst vindt. Op het kaartje in de supermarkt vind je trouwens altijd wat meer informatie of vraag gerust wat tips aan een van de medewerkers.

Welke volgorde is nu de juiste?

Weet je niet in welke volgorde je jouw wijn moet serveren? Ga dan altijd uit van volgend principe: jong gaat voor oud, licht gaat voor stevig. Begin de avond dus met een droge champagne of schuimwijn, gevolgd door een lichte witte wijn bij het voorgerecht, een rode wijn bij het hoofdgerecht en een zoete dessertwijn op het einde. Ben je wijn aan het proeven? Eet dan tussen de twee wijnen steeds een stukje brood. Op die manier verdwijnt de smaak van de vorige wijn sneller en worden je smaakpapillen gereset.

Hoe herken ik een goede wijn?

Een goede wijn kan je herkennen aan het waterrandje bovenaan. Houd je glas dus een klein beetje schuin, zorg dat je een lichte ondergrond hebt (zoals een wit tafellaken) en kijk goed. Zie je een fijn waterrandje aan de bovenkant van de wijn? Dan heb je een kwaliteitsvol exemplaar in de hand. Champagne of schuimwijn kan je dan weer beoordelen op basis van de bubbels in het midden van glas. Stijgen deze mooi in het midden van je glas naar boven? Dan weet je dat het goed zit.

Hou houd ik m’n wijnglas vast?

Heel wat mensen, ook ik, houden hun wijnglas vast net onder de ronding en dus bovenaan de steel. Toch is dat niet meteen de beste manier. Hou je glas dus beter beneden aan de voet vast, dan blijft de wijn mooi op temperatuur. Je handen kunnen die temperatuur namelijk snel beïnvloeden, en dat beïnvloedt op zijn beurt dan weer de smaak van de wijn. Je glazen proper maken kan je doen met een scheutje azijn. De vetten op het glas verdwijnen op die manier veel sneller, perfect dus voor schitterende glazen op je mooi gedekte tafel.

Hoe bewaar ik mijn wijn?

Iets wat vriendlief en ik toch wel een beetje jammer vinden, is dat ons huisje geen (wijn)kelder heeft. Zo af en toe kopen we namelijk ook wel eens een duurdere fles wijn, zo eentje voor speciale gelegenheden, en die wil je natuurlijk goed bewaren. Omdat de temperaturen in ons huisje soms te vaak aan het schommelen gaan (winter-zomer), kan de wijn snel slecht worden. Jammer, want da’s natuurlijk niet de bedoeling. Benoît raadde me daarom aan om me een klein wijnkoelkastje aan te schaffen. Zo’n koelkast kan je op de perfecte temperatuur instellen, ideaal voor wie net zoals ik geen kelder in huis heeft. Wijnen die je onmiddellijk wilt drinken kan je gewoon op kamertemperatuur of in de koelkast bewaren.

En laat ons dan nu maar heerlijk genieten van dat glaasje wijn op zondag. Santé!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Uitgelezen: The Good Girl

Volgende post

Waarom gezond ontbijten zo belangrijk is