72 uur in Rome

72 uur in Rome

3 december 2017

Midden november besloten vriendlief en ik om er nog eens op uit te trekken. Destination: Roma. La bella Italia stond namelijk al een tijdje op ons lijstje en toen we plots twee vliegtickets voor een prijsje op de kop konden tikken, was de keuze snel gemaakt. We legden nog snel een gezellige Airbnb vast en stelden een lijstje samen met alles wat we tijdens die 72 uur in Rome wilden ontdekken. En dat was toch behoorlijk wat. Omdat drie dagen eigenlijk bijlange niet genoeg zijn om deze bruisende stad te ontdekken, bundelde ik voor jullie de leukste plekjes. Zo blijft er nog net genoeg tijd over om te genieten van die heerlijke Italiaanse keuken, homemade gelato of hartverwarmende wijn.

Dag 1: kuieren langs toeristische plekjes

De eerste dag werden we al vroeg gewekt om naar de luchthaven te vertrekken. Om zoveel mogelijk uit ons weekendje weg te halen, wilden we namelijk al erg vroeg het vliegtuig richting Rome nemen. Het was dan ook nog voor negen uur ’s morgens wanneer onze voetjes de Italiaanse bodem raakten. We boekten een taxi via myTaxi (de tegenhanger voor het alombekende Über) en klopten een halfuurtje later aan bij onze Italiaanse gastvrouw Mariangela. In haar knusse stekje werden we met open armen ontvangen en de sfeer zat er onmiddellijk in. Met onze camera bij de hand trokken we erop uit, op zoek naar dat grootse Colloseum.

72 uur in Rome72 uur in Rome Hoewel het nog behoorlijk vroeg was, was het aan het Colloseum toch al behoorlijk aanschuiven geblazen. Gelukkig boekten wij onze ticketjes online, zo konden we de rij bijna helemaal skippen. Toch vonden we dit bouwwerk, ondanks het historische karakter en de prachtige verhalen, toch een beetje een tegenvaller. Misschien lag dat aan het feit dat we op de weg ernaartoe wel twintig keer door een gids werden aangeklampt, maar we hadden er stiekem toch wat meer van verwacht. Al maakten het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel dat meer dan goed. Dit archeologische park toont je het vroegere centrum tijdens de gloriedagen van het Romeinse Rijk. En daar kan je best een aantal uurtjes van je dag spenderen.

De dag sloten we af met een wandeling naar het gezellige centrum rond de Trevifontein, al was die fontein zelf amper zichtbaar door de grote massa mensen. Jammer, want dat neemt de charme toch wel een beetje weg. Gelukkig ontdekten we na een kwartiertje stappen al snel het échte Rome, waar we de dag in stijl eindigden met een heerlijke Italiaanse pizza. Een geslaagde eerste kennismaking dus.

72 uur in Rome72 uur in Rome

Dag 2: gezellig verdwalen en een foodtour om u tegen te zeggen

Onze tweede dag startten we met een heerlijk Italiaans koffietje in het koffiehuis om de hoek. Na een welverdiende nachtrust waren we helemaal klaar om de rest van de stad te verkennen. We kuiereden over de Via dei Fori Imperialli richting de Basilica di San Marco Evangelista al Campidoglio en verkenden van daaruit de buurt. Via deze weg kan je al een beetje de sfeer van het Forum Romanum opsnuiven, ideaal voor wie niet genoeg tijd heeft om alles te bezoeken. We vervolgden onze weg via de Trevifontein en het Castel Sant’Angelo richting het Vaticaan, een mooie wandeling die je de mooiste plekjes van de stad laat zien. Het Vaticaan is best indrukwekkend om te zien. Op zondagochtend zwaait de Paus er trouwens naar het volk, leuk mocht je er die dag sowieso op bezoek willen gaan. Door tijdsgebrek konden we het museum en de Sixtijnse Kapel jammer genoeg niet bezoeken, maar we snuifden er alvast wél de sfeer op.

’s Avonds verkenden we Rome op een heerlijke manier én in leuk gezelschap. We boekten er namelijk een fantastiche foodtour bij The Roman Food Tour en ik kan je vertellen, we zouden het zo overdoen! Om 18u werden we door Jess opgewacht in Prati, een gezellige buurt ten noorden van het Vaticaan. Samen met een behoorlijk internationaal gezelschap (vier Canadezen, twee Australische meisjes, een koppel uit New York én eentje uit Washington), proefden we van de lokale specialiteiten en leerden we een beetje meer over de stad én de eetcultuur. Onze foodtour was zelfs zo leuk, dat we drie uur na het einde van de tour nog steeds op café aan het napraten waren. Wie dus weinig tijd heeft om de stad op eigen houtje te verkennen, moet zonder twijfel op stap met Jess! Moe maar voldaan zochten we die avond ons bedje op.

72 uur in Rome72 uur in Rome

Dag 3: kasteelbezoekjes en ciao Roma!

Tijdens onze laatste dag besloten we nog een laatste keer te verdwalen in de kleine (en minder kleine) straatjes van Rome, om uiteindelijk terecht te komen in het prachtige Castel Sant’Angelo. Vroeger vonden de pausen hier vaak hun toevlucht in tijden van dreiging, maar vandaag is het kasteel omgetoverd in een interessant historisch museum. Volgens de legende zag Paus Gregorius I hier ooit de aartsengel Michaël verschijnen, tijdens zijn smeekbede om een einde aan de pestepidemie te maken. We ontdekten er de indrukwekkende optrekken, vochtige cellen én een fantastisch uitzicht over de stad. Vanop het dak heb je namelijk een adembenemend zicht op het Vaticaan, de rivier én de drukke straten van Rome. Voor ons werd het de perfecte afsluiter van een heerlijk weekendje weg.

72 uur in Rome

Zelf zin gekregen om naar Rome te gaan? Bezoek de stad dan buiten het seizoen, het blijft er namelijk nog tot eind oktober heerlijk warm én je hoeft er nét iets minder lang in de rij te staan. Al gaat onze voorkeur toch nog steeds naar dat verdwalen in die kleine straatjes. Zo ontdek je toch nog steeds wat meer het échte Rome. Si diverta!

Comments (1)

  • Nienke

    15 december 2017 at 01:58

    Rome is een hele mooie historische stad. Je foto’s zijn ook schitterend. Maar het is ook een verschrikkelijk toeristische stad waardoor een trip naar Rome ook op een fiasco kan uitlopen (denk aan te druk, berovingen en oplichterij).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Uitgelezen: Bijna echt gebeurd

Volgende post

Gezellig winteren in Oostende