Appelcake met walnoten en rozijnen

Appelcake met walnoten en rozijnen

21 juni 2020

Dat menig Belg de voorbije maanden aan het bakken sloeg, is volgens mij nog een understatement te noemen. De rekken met bloem, melk en eieren lagen er dan ook al te vaak verlaten bij. Noem me old fashioned, maar ook ik vond het best leuk om nog eens aan het bakken te slaan. In de categorie gebak blijft cake trouwens een van mijn favorieten. Het is makkelijk, snel klaar en toch kan je er oneindig mee blijven variëren. Ik maakte ditmaal een appelcake met walnoten en rozijnen, maar verving daarbij de boter door appelmoes. Het maakt je cake net wat smeuïger, heerlijk voor een gezellige zondag. Eet smakelijk!

Ik moet toegeven, ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n bakprinses zoals ik hier af en toe laat uitschijnen. Nu zullen sommige mensen mij misschien tegenspreken, maar het durft hier nogal eens te mislukken. Zeker wanneer ik – koppig als ik ben – het recept niet helemaal wil volgen en er weer eens mijn eigen draai aan wil geven. Want ja, ik experimenteer graag en dan gaat er al eens wat fout. Ik volg nu eenmaal niet zo graag recepten en vind het leuke aan koken en bakken het zoeken naar eigen variaties. Met dit recept zat het er echter meteen ‘boenk’ op, en dus leek het me de moeite om het ook met jullie te delen.

Dat vervangen van ingrediënten, dat doe ik trouwens wel vaker. Soms heb je nu eenmaal zin om te bakken en dan ontbreekt er wel eens wat in de voorraadkast. Ik maak binnenkort misschien eens een overzichtje van de belangrijkste vervangers, maar voor nu geef ik al graag mee dat je appelmoes dus perfect kunt gebruiken ter vervanging van boter. Dat kan handig zijn als je lactosevrij wilt bakken, of als je je cake wat minder vet wilt maken. Een ding staat vast, je mist de boter écht niet. En dat is altijd mooi meegenomen.

Appelcake met walnoten en rozijnen

Ingrediënten voor 1 appelcake

– 4 eieren
– 150 gram appelmoes zonder stukjes
– 250 gram zelfrijzende bloem
– 250 gram suiker
– 3 appels
– 50 gram walnoten
– 75 gram rozijnen

Bereiding

– Verwarm de oven voor op 160 graden.
– Klop de eieren met de suiker tot een luchtig en lichtkleurig geheel. 
– Voeg de appelmoes toe en roer om.
– Zeef de bloem en spatel voorzichtig door het deeg. 
– Snijd twee appels in kleine stukjes en voeg samen met de walnoten en rozijnen toe.
– Stort het deeg in een cakevorm.
– Snijd de laatste appels in fijne schijfjes en werk de bovenkant af met appel. 
– Bak de appelcake 40 à 50 minuten af in de voorverwarmde oven.
– Prik met een stokje om te kijken of de appelcake klaar is. Hangt er nog deeg aan het stokje? Laat de cake dan nog even verder bakken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Dingen waar ik de afgelopen weken blij van werd

Volgende post

Mijn avondroutine met een baby