Appelpannenkoeken met kaneel

Appelpannenkoeken met kaneel

4 februari 2018

Dit weekend toverden heel wat gezinnen opnieuw een hele stapel pannenkoeken op hun bord. En da’s ook niet zo verwonderlijk, want op vrijdag vierden we met z’n allen Maria-Lichtmis. Ook ik kroop nog eens m’n keukentje in en maakte heerlijk zoete appelpannenkoeken klaar. Mét kaneel. Want da’s nu eenmaal typisch winters. Maar wat is dat nu eigenlijk, Maria-Lichtmis? En waarom eten we dan massaal pannenkoeken? 

Om eerlijk te zijn had ik er tot een jaar geleden nog nooit van gehoord. Dit pannenkoekenfestijn is waar ik vandaan kom namelijk helemaal niet zo bekend. Tot ik plots naar een verjaardagsfeestje ging en er bergen pannenkoeken op tafel werden gezet. Het was volgens mijn vriendin nu eenmaal Maria Lichtmis en dat moest op de juiste manier gevierd worden. Zo gezegd, zo gedaan, want die stapel werd zonder veel tegenstribbelen naar binnen gewerkt.

Waar komt Maria-Lichtmis vandaan? 

Maria-Lichtmis is in heel wat gezinnen een jaarlijks ritueel. De oorsprong ervan vinden we terug in de joodse cultuur. Volgens een belangrijk ritueel moet een pasgeboren jongetje (in dit geval Jezus) veertig dagen na de geboorte naar de tempel gebracht worden om er voorgesteld te worden aan God. En da’s precies wat Maria op dat moment ook moet hebben gedaan. Bovendien worden er tijdens dit ritueel een heleboel kaarsen gelicht om het begin van de lente aan te kondigen. En dat verklaart dan weer de term ‘Lichtmis’.

Toch kennen nog maar weinig mensen het oorspronkelijke verhaal. De pannenkoeken daarentegen, da’s wat anders. Maar waarom pannenkoeken? Tja, op 2 februari konden mensen op het platteland van hoeve of werk veranderen. En dat werd steevast gevierd met haardkoeken, later pannenkoeken genoemd. Bovendien lijkt deze ronde lekkernij ook wel een beetje op de zon, oftewel de nakende lente. En dus is de cirkel rond. Maar genoeg over die pannenkoeken, ‘t is tijd voor het recept!

Appelpannenkoeken met kaneel

Ingrediënten voor 8 pannenkoeken

– 5 dl melk
– 2 eieren
– 200 gram bloem
– 40 gram vloeibare boter
– 1 tl kaneel
– 1 zakje vanillesuiker
– snuifje zout
– 1 à 2 appels
– bakboter

Bereiding

– Meng de bloem samen met de suiker en het zout. 
– Maak een kuiltje in het midden en voeg er de boter en eieren aan toe.
– Roer goed om en voeg al roerend de melk toe. Zorg ervoor dat je beslag glad is.
– Schil de appel(s) en verwijder het klokhuis met een appelboor. 
– Snijd de appels horizontaal in schijfjes van enkele millimeters dik.
– Smelt nu een klontje boter in de pan en voeg er de schijfjes appel aan toe. Giet er het beslag overheen. Van zodra het beslag gestold is, draai je de pannenkoek voorzichtig om. Bak ook de andere kant lichtjes bruin. 
– Herhaal deze stappen totdat je beslag helemaal op is.
– Serveer met wat bruine suiker of bloemsuiker of een bolletje ijs. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Winter in the woods

Volgende post

Mijn Netflix-favorieten #4