Mijn avondroutine: voor een goede afsluiter van de dag

Mijn avondroutine: een goede afsluiter van de dag

3 september 2017

De zomervakantie zit er nu echt wel op en dat betekent dat we stilletjes aan weer in onze oude gewoontes vervallen. Het opstaan wordt weer een stukje moeilijker en ook de avonden zijn al een heel stuk korter geworden. Een jaar geleden deelde ik met jullie al eens m’n ochtendroutine en hoe het me helpt om m’n dag op een productieve manier te starten. Want met een goed geplande ochtend gaat je dag een stuk vlotter! Maar ook ‘s avonds is het belangrijk om je lichaam bepaalde gewoontes aan te leren. Zo geraak je na een drukke dag sneller in slaap en ben je de volgende dag heel wat uitgeruster. Misschien blijft er met zo’n avondroutine ook nog wel wat tijd over om te genieten van die laatste zomerdagen?

Dat we niet altijd op de juiste manier ons bedje opzoeken, hoeft vandaag geen verrassing meer te zijn. Meer dan ooit checken we in bed nog een laatste keer Facebook of Instagram, scrollen we nog wat op internet of lezen nog wat artikeltjes op een of andere nieuwsapp. Om dan vervolgens na een woelige nacht doodmoe wakker te worden. Herkenbaar? Dan kan het goed zijn dat je dringend een nieuwe avondroutine nodig hebt. Want een slechte nacht heeft vaak te maken met wat je ervoor allemaal hebt gedaan. Het is dan ook belangrijk om je lichaam helemaal tot rust te brengen voor je naar bed gaat. Laat die smartphone dus maar even aan de kant liggen en maak wat tijd voor jezelf. Zo word je de volgende dag zonder twijfel een pak frisser wakker.

Mijn avondroutine: voor een goede afsluiter van de dag

Mijn afterwork-ritueel

Wanneer ik geen plannen meer heb na het werk, ziet mijn avondroutine er meestal behoorlijk gelijkaardig uit. Na een drukke werkdag probeer ik dan ook altijd eerst wat tijd voor mezelf te nemen. Vriendlief komt namelijk altijd pas een uurtje later thuis, waardoor ik ruim de tijd heb om die hectische werkdag achter me te laten. En dat doe ik meestal met een sessie yoga of een portie lopen. Tot rust komen na een werkdag is voor mij namelijk erg belangrijk. Zo kan ik met een fris hoofd de avond tegemoet en geniet ik veel meer van die vrije momenten. De voorbije maand volgde ik opnieuw de 30 days of yoga van Adriene. Ik blogde er al eerder over en vertelde jullie al dat deze yogasessies me altijd een instant happy gevoel geven. Nu ik de 30 days heb afgerond, probeer ik elke dag een ander filmpje van Adriene op te zetten. En dat werkt. Bovendien is het ook nog ‘s goed voor je lichaam (én geest) en zie je na dertig dagen een behoorlijk fijn resultaat.

Mijn badkamerritueel

Na mijn yogasessie bereid ik gewoonlijk het eten voor en zet vriendlief bij thuiskomst de pannen op het vuur. Koken is voor hem namelijk de ideale ontspanning. Bovendien geeft het me wat tijd om nog even te bloggen of wat klusjes in huis te doen. Na een gezellig avondmaal begeef ik me meestal naar de badkamer, waar ik eerst geniet van een warme douche. Om mijn huid te verzorgen gebruik ik al jaren het 3-stappenplan van Clinique. En dat start al onder de douche. Wie mij al eventjes volgt, weet namelijk dat ik een heel gevoelige huid heb en dat die toch de nodige aandacht verdient. Al verdienen alle huidjes dat naar mijn idee! Onder de douche reinig ik m’n huid eerst met de vloeibare zeep. Die kan ik daar namelijk makkelijk afspoelen. Zo af en toe gebruik ik ook wel eens een bodylotion voor onder de douche, heerlijk! Na de douche exfolieer ik mijn huid met stap 2 van het stappenplan. Nu nog even de laatste restjes make-up verwijderen, gevolgd door een verzorgende crème. Voilà, mijn huidje kan er weer een nachtje tegenaan!

Mijn avondroutine: voor een goede afsluiter van de dag

Mijn avondritueel

Daarna nestel ik me meestal in de sofa en kijk ik samen met vriendlief wat Netflix. Als ik alleen thuis ben, kan dat ook wel eens vervangen worden door een goed boek of een portie Pinteresten. Tja, ik ben nu eenmaal een klein beetje verslaafd. Zo’n uurtje voor het slapengaan, probeer ik m’n smartphone echter aan de kant te leggen. Ik heb namelijk al ondervonden dat ik zonder dat toestelletje toch een pak rustiger slaap. Zo word ik ‘s ochtends mooi uitgerust wakker. Ik probeer dan ook steeds een uur of acht te slapen. Dat is voor mij namelijk perfect om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen. Minder uurtjes doen me meestal niet veel goed, oeps. Maar dat kan natuurlijk verschillen van persoon tot persoon. Voor het slapengaan drink ik vaak ook nog een kop groene thee, en dan duik ik toch echt m’n bedje in!

Om nog beter te slapen, hou je best nog rekening met volgende regeltjes:

– Stop zes uur voor het slapengaan met koffiedrinken
– Drink vanaf drie uur voor het slapengaan geen alcohol meer.
– Probeer vanaf dat moment ook geen zware maaltijd meer te eten
– Ga vanaf twee uur voor het slapengaan niet meer aan het sporten. (Yoga kan natuurlijk wel nog).
– Stop een uurtje voor het slapen met Facebooken, Instagrammen of Pinteresten.

Slaap lekker!

P.S. Benieuwd naar m’n ochtendroutine?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Op stap in de regen: zo houd je het droog

Volgende post

Overnight oats met fruit