De Oude Kaasmakerij blaast 85 kaarsjes uit

3 augustus 2017

Een aantal weken terug mocht ik samen met een aantal andere bloggers de verjaardag van de Oude Kaasmakerij vieren. En dat werd een meer dan geslaagde avond. Zo ontdekte ik aan den lijve hoe kaas nu eigenlijk echt gemaakt wordt (wist jij dat al?) en mocht ik achteraf met sterrenchef Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St. Nicolas proeven van heerlijke kaasgerechtjes. Mmmm! Hoog tijd dus dat ik mijn avonturen nu ook eens met jullie deelde. En pssst… jij kunt deze zomer ook zelf nog op ontdekking in Passendale!

Eind juni werd ik uitgenodigd voor een wel heel lekker verjaardagsfeest. De Oude Kaasmakerij, een oh zo fijn kaasmuseum in Passendale, wordt dit jaar namelijk 85 jaartjes oud en viert dat met een heuse tentoonstelling: Expo85. Nog wat moe van de jetlag (awel ja, ik was ocharme één dagje terug in ‘t land) reed ik met veel plezier de Vlaamsche velden in, klaar om mijn smaakpapillen nog eens te verwennen. En of dat gelukt is! Maar voor we gingen proeven, werden we eerst nog even door de fijne interactieve tentoonstelling geleid. Ik leer er de geschiedenis van de familie Donck (dat waren nog eens ondernemers!) en ontdek dat het kaasmaken in ‘den ouwen tijd’ toch niet altijd zo vanzelfsprekend was. Maar de volledige historie laat ik uiteraard liever aan jullie over, want tot eind november kan je het daar zelf gaan ontdekken.

De Oude Kaasmakerij blaast 85 kaarsjes uit!De Oude Kaasmakerij blaast 85 kaarsjes uit!

Omdat die kaashistorie natuurlijk nog veel interessanter wordt als je zelf kaas leert maken, mochten we daarna ook zelf eens onze handen uit de mouwen steken. En dat was meer dan leerrijk alleen. Nadat we elk ons eigen vuurtje toegewezen krijgen, mogen we eerst de verse melk, recht van bij de koetjes, opwarmen. Wanneer de thermometer 32 graden aangeeft, komt het stremsel erbij. Zo kunnen we na twintig minuutjes makkelijk de wrongel van de wei scheiden (jawel, ik leer hier echt wel bij), en die gaan we dan vervolgens in kleine stukjes snijden en zeven. Nu nog een gewichtje erop en wachten maar. Al wordt dat wachten meer dan beloond met de verfrissende gerechtjes van chef Franky.

Met veel trots begeleidt hij ons dan ook naar de prachtig gedekte tafel (ik had het niet beter gekund), waar we al meteen beginnen met een heerlijk aperitief. De andere gerechtjes worden steevast vergezeld van een passend biertje, en hoewel ik toegegeven niet zo’n fan van bier ben, smaakt het me meer dan ooit. ’t Zal dan toch aan die kaasgerechtjes gelegen hebben, zeker? We proeven zowel vegetarische, vis- en vleesgerechtjes en alsof we nog niet genoeg lekkers naar binnen peuzelden, krijgen we ook nog een hele berg aan Passendale-kaas mee naar huis. Oh boy, dat wordt smullen de komende weken. Ik denk dat ik toch nog maar even in de keuken ga experimenteren met al die kaas!

De Oude Kaasmakerij blaast 85 kaarsjes uit!De Oude Kaasmakerij blaast 85 kaarsjes uit!

Het mag duidelijk zijn, een bezoekje aan de Oude Kaasmakerij is de perfecte manier om de kaasjes van bij ons eens op een andere manier te leren kennen. Je komt er alles te weten over de heuse kaasgeschiedenis, kan er plaatsnemen in een echte kaascinema en alsof dat nog niet genoeg was, kan je er ook nog eens heel wat leuke kaasselfie’s nemen. Zei er iemand kaas?

Praktisch

Waar: Kaasmuseum “De Oude Kaasmakerij”, Graventafelstraat 48 A, 8980 Passendale
Wanneer: Tijdens schoolvakanties 7 op 7 open. Tijdens september, oktober & november van woensdag t.e.m. vrijdag van 10u00 tot 17u00 en op zaterdag en zondag van 14u00 tot 18u00.

Bedankt aan Leyla Hesna voor de prachtige foto’s!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Van Ottawa naar Québec: bonjour les Francophones!

Volgende post

Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaten