DIY: zo maak je zelf een adventskalender

DIY: zo maak je zelf een adventskalender

25 november 2015

December komt eraan en dat bekent ook dat het straks weer tijd is om die kerstboom boven te halen. Kerstmis is  mijn favoriete periode van het jaar en ik kan dus al bijna niet meer wachten om ons huisje voor de eerste keer kerstproof te maken. Om het kerstgevoel al wat naar boven te brengen, maakte ik dit jaar een echte adventskalender. In bijna iedere winkel kan je die vandaag al kopen, maar ik vond nooit echt mijn ding. Daarom besliste ik om dan maar zelf een adventskalender te maken. Vanaf 1 december mogen we iedere dag een zakje openen, 24 zakjes in totaal. Op kerstavond loopt je adventskalender dus ten einde. Laat het aftellen maar beginnen!

Wat heb je nodig? 

– prikbord (grootte is afhankelijk van de zakjes)
– 24 stoffen zakjes
– 24 kleine wasknijpers
– touw
– 8 witte duimspijkers
– witte acrylverf
– penseel
– schilderstape
– zwarte textielstift
– schaar
– dik papier

Hoe maak je de adventskalender? 

Eerst begin je met het schilderen van je prikbord. Omdat het prikbord best twee laagjes verf nodig heeft kan je tussen het verven in de rest van je adventskalender voorbereiden. Neem dus maar snel je acrylverf, penseel en schilderstape bij de hand. Plak eerst de rand van het prikbord af die je niet wilt beschilderen. Ik schilderde bijvoorbeeld maar de helft van het prikbord. Probeer de verf zo egaal mogelijk aan te brengen, zodat je bij je tweede laagje geen verfophopingen tegenkomt. Na de eerste laag laat je jouw prikbord een paar uurtjes drogen.

DIY: zo maak je zelf een adventskalender

Daarna gaan we de zakjes nummeren. Je kan je nummers eerst even uitproberen op een blad papier. Met een textielstift is het eigenlijk zeer eenvoudig. Ik gebruikte een stift met 3mm punt. Deze stiften vind je in iedere hobbywinkel terug. Daarna gaan we de zakjes vullen. Een adventskalender zit meestal vol met kleine cadeautjes en snoepjes, maar omdat ik eens wat anders wilde proberen maakte ik er een doe-kalender van. Iedere dag stopt er een andere opdracht in die we samen thuis (of ergens anders) moeten uitvoeren. Het thema is uiteraard kerst en dat heb ik dan ook in de opdrachten doorgetrokken. Stop je er toch liever wat lekkers in? Dan kan dat natuurlijk ook. Maar omdat de weken toch altijd zo snel voorbijvliegen, vond ik het leuk om er dit jaar een doe-versie van te maken!

DIY: zo maak je zelf een adventskalender

Na jouw tweede laagje verf is het prikbord bijna klaar voor gebruik. Snij vier gelijke stukken touw. Die mogen een klein beetje langer zijn dan de breedte van je prikbord. Het touw maak je vast met duimspijkers. Zorg ervoor dat het touw nog een klein beetje ruimte heeft, zodat je straks gemakkelijk de zakjes kunt vastmaken. Dit doen we met een kleine wasknijper. Zo kunnen we de zakjes makkelijk losmaken om te zien welke opdracht er die dag op het programma staat. Ik maakte vier rijen van zes zakjes, maar afhankelijk van je prikbord kan je dit natuurlijk nog aanpassen.

DIY: zo maak je zelf een adventskalender

Ziezo, jouw homemade adventskalender is helemaal klaar voor gebruik. Nu nog een leuk plekje zoeken in huis, wat kerstdecoratie en dan mag de advent alvast van start gaan! Veel plezier!

Welke opdrachtjes zie jij graag in jouw adventskalender? Of houd je meer van cadeautjes?

 

Comments (2)

 • Julvbrabant

  6 december 2015 at 21:57

  Ge kunt als koppel elk 12 dingen opschrijven da gij wilt doen vo de ander (zoals massage, koken, andere toestanden) en dan toeplooien, door elkaar mengen en in de zakjes steken. En zo elke dag/om de zoveel dagen eentje openen, en zo istr telkens een verrassing voor 1 van de 2! Jipppa beetje spicing up the relationship

  1. Tais

   22 januari 2016 at 22:15

   Goed idee! Denk dat we het volgend jaar inderdaad zo gaan doen 🙂 En om de twee dagen ipv iedere dag! Volgend jaar ook proberen, hé Julie 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Bananenbrood met noten en rozijnen

Volgende post

5 tips om deze winter warm te blijven