Ecologisch wassen, zo doe je dat

Ecologisch wassen, zo doe je dat

1 juli 2017

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de wasmachine, … En dat er de voorbije dagen heel wat grote wasjes de revue passeerden, daar mag je van op aan. Want na zo’n twee weken rondtrekken in het oh zo mooie Canada kwam er opnieuw heel wat was aan te pas (ha!). Maar wist je dat je ook daar heel wat moois voor de natuur kan doen? Ecologisch wassen is namelijk weer helemaal hip, en daar mocht ik net voor m’n reis samen met Ecover wat meer over leren. Want de natuur een extra handje helpen, daar werken we toch graag allemaal wat aan mee?

Bye bye chemicaliën

Op het moment dat ik met vriendlief ging samenwonen, besloot ik om vanaf dan alleen nog maar ecologische schoonmaakproducten in huis te halen. Ik probeerde het al even uit tijdens de jaren die ik op kot doorbracht en was daar eigenlijk heel enthousiast over. Ecologisch schoonmaken is namelijk niet alleen beter voor je huisje, maar ook voor je huid én voor je gezondheid. De grote spelers op de markt gebruiken namelijk maar al te graag chemicaliën in hun producten en dat is helemaal niet fijn. Neem maar eens een kijkje op het label dat op je schoonmaakproducten kleeft. Even schrikken, toch?

Door het gebruik van een klassiek wasmiddel komt jaarlijks maar liefst 3100 kilogram aan schadelijke stoffen in ons afvalwater terecht. En da’s dan nog maar alleen in Europa. Belachelijk veel dus, zeker wanneer er op dit moment al zoveel ecologische wasmiddelen te vinden zijn. Het grootste probleem bij dergelijke afvalstoffen is trouwens dat ze helemaal niet biologisch afbreekbaar zijn en op die manier de bodem en de bijhorende levende organismen (zoals vissen) doden. Eens in het water, blijven de afvalstoffen er trouwens voor altijd ronddrijven. Ai…

Ecologisch wassen, zo doe je dat

Ecologisch wassen is een makkie

Omdat ik vond dat het toch allemaal wat beter kon, besloot ik die chemische stofjes vanaf dat moment niet meer in huis te halen. Er waren op dat moment namelijk al een aantal fijne spelers op de markt die nét diezelfde mening deelden. En zo begon mijn liefde voor Ecover. Al in 1979 besloot dit Belgische bedrijfje komaf te maken met de vele chemicaliën die we in ons huisje gebruiken. Drie hoeraatjes dus! Toen ik een tijdje geleden een uitnodiging voor de voorstelling van hun nieuwe wasgamma in de bus kreeg, kon ik dan ook niet anders dan ‘ja’ zeggen!

Toch heeft dat ecologisch wassen (en schoonmaken) vandaag nog al te vaak dat geitenwollensokken-imago. Jammer, want wassen zonder chemische stofjes hoeft helemaal niet saai te zijn! Net daarom werd bij Ecover de voorbije maanden sterk geëxperimenteerd met nieuwe geuren en kwamen er een aantal fijne producten bij, die ik met veel plezier mocht uittesten. De zeepjes zijn niet alleen biologisch afbreekbaar, maar zijn ook erg fijn voor gevoelige huidjes, net zoals de mijne! Bovendien zorgt de nieuwe samenstelling ervoor dat de zalige geur van verse was nu nog langer blijft hangen. Joepie!

Ecologisch wassen, zo doe je dat

En wat nog meer?

Hoewel ecologisch wassen al een eerste stap in de goede richting is, zijn er natuurlijk nog een aantal andere manieren om groenere wasjes te draaien. Zo is het belangrijk dat je een ecologische wasmachine gebruikt, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Denk maar aan de A +(++)-modelletjes.. Met de hand wassen kan natuurlijk ook, maar zeg nu eerlijk, daar hebben we jammer genoeg geen tijd genoeg voor, toch?

Heb je al zo’n eco-friendly model in huis, zorg er dan ook voor dat je dat beestje goed onderhoudt. Dat kan door het laatje en de pluisfilter regelmatig schoon te maken, de aangewezen dosering op het wasmiddel te volgen en op de ecostand te wassen. Toch was je af en toe best nog eens op 60°, al was het maar om je wasmachine binnenin eens goed schoon te maken. En die wasverzachter? Tja, die heb je stiekem helemaal niet nodig, zeker niet wanneer je jouw was buiten laat drogen. Maar dat laatste heb je niet van mij ;-)!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Canada, we zijn vertrokken!

Volgende post

48 uur in Montréal