Filmtips: 3x waargebeurd

Filmtips: 3x waargebeurd

15 april 2016

Dat ik fan ben van een goeie serie op zijn tijd, is al lang geen geheim meer. Maar zo af en toe kan ik ook echt genieten van een avondje film. Gezellig samen voor de buis, met een groot pak (zelfgemaakte!) popcorn en een heerlijk warme plaid om onder weg te duiken. De voorbije jaren werden we dan ook overspoeld door een groot aantal waargebeurde films. Films die mij toch altijd wel dat tikkeltje extra inspireren. Want een waargebeurd verhaal neemt je mee naar een geschiedenis die je vaak niet op school leerde. Een ongekende geschiedenis die je wegvoert naar een andere tijd, naar een moment dat voor een aantal mensen toch erg belangrijk moet geweest zijn. Of deze films ook altijd zo waarheidsgetrouw zijn, laat ik liever aan jullie over, maar dat ze mij overtuigden, dat staat vast. De voorbije maanden bekeek ik dan ook een aantal topfilms die ik absoluut met jullie wil delen. Al was het maar omdat je er deze keer ook wat van kunt opsteken.

The boat that rocked

The boat that rocked, een waargebeurde film die al jaren op nummer 1 staat in mijn lijstje met favoriete films. Op het ritme van de muziek word je in deze film meegenomen naar een van de hoogtepunten van de Britse muziekgeschiedenis, naar het moment waarop piratenzenders nog weelderig bloeiden en de rock ‘n roll in opmars was. Meegesleept door zeemzoete hitjes in een wereld waar sex, drugs en rock ‘n roll nog het motto waren, reis je helemaal terug naar het jaar 1966, naar de tijd waar piratenradio’s het summum van vertier waren en zowat ieder gezin ‘s avonds samen rond de radio ging zitten. Klaar om te luisteren naar muziek die in die tijd bijna ongehoord was op de openbare zenders.

In The Boat that Rocked volgen we het leven van Carl, die, nadat hij van school wordt gestuurd, een tijdje op het schip van zijn peetvader moet doorbrengen. Samen met een stelletje losbandige dj’s, die er nogal een open kijk op het leven aan overhouden, brengt hij er echter de tijd van zijn leven door. De film wordt vooral gekenmerkt door de geweldige soundtrack en de unieke sfeer die het leven van de piratenzenders weergeeft. Al was het leven op zo’n boot in werkelijkheid wellicht een pak minder rock ‘n roll, het geeft alvast wel een perfect beeld van hoe piratenzenders zoals het Britse Radio Caroline en het Nederlandse Radio Veronica geleefd werden. En wanneer de overheid dat allemaal een halt wilde toeroepen, nam de populariteit alleen maar toe. Een film die je, als muziekliefhebber, toch echt wel moet gezien hebben dus! Al was het maar voor de fantastische soundtrack met onder andere The Kinks, The Who, Otis Redding of David Bowie.

In the heart of the sea

Deze film vertelt je het verhaal van het gelijknamige non-fictieboek, dat Herman Melville uiteindelijk inspireerde tot het schrijven van het wereldbekende verhaal, Moby Dick. Hoewel niemand ooit kon aantonen of deze grote, witte walvis, ooit echt heeft bestaan, valt de impact van dit boek maar moeilijk te ontkennen.

Het verhaal neemt je mee naar de winter van 1820, waar een groepje walvisjagers, na maanden op zee, wordt aangevallen door een reusachtige, witte walvis. Uiteindelijk leiden de mariniers schipbreuk en moeten ze alles op alles zetten om, in het midden van de Grote Oceaan, te overleven. Negentig dagen moeten ze er uiteindelijk doorbrengen, en dat gaat gepaard met zware stormen, enorme hongersnood en een uiteindelijke strijd tegen de wanhoop en paniek die er heerst.

Een prachtige film, die niet alleen de gevaren van het leven op zee op een heel unieke manier vertelt, maar ook de angst en de wanhoop van de bemanningsleden levensecht in beeld brengt. Aangevuld met fantastische acteerprestaties van o.a. Chris Hemsworth en Tom Holland, en de imposante manier waarop moraliteit en geloof aan de kaak worden gesteld, is deze film alvast een must-see!

The imitation game

Een fantastische Benedict Cumberbatch (ook wel gekend van Sherlock) kruipt in The Imitation Game in de huid van de briljante Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog meehelpt bij het kraken van de Enigma-code. Een onwaarschijnlijk succes, dat de geallieerden uiteindelijk mee naar de overwinning helpt. Turing werkte tijdens deze moeilijke tijd voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had het Duitse codesysteem te achterhalen. Elke nacht, stipt op middernacht, passen de Duitsers hun instellingen echter aan.  Dankzij zijn turingmachine (een vroege voorloper van de computer), slaagt het team van Turing er uiteindelijk toch in om de code te ontcijferen.

Deze film toont je een geschiedenis die nooit eerder aan het licht werd gebracht. Meer dan vijftig jaar werd het kraken van Enigma een diep bewaard geheim, en dus kreeg Turing nooit de erkenning die hij verdiende. In deze film wordt naast het heroïsche oorlogsverhaal, ook de barbaarse kijk op homoseksualiteit tijdens de oorlog aan de kaak gesteld. Turing, die zelf homoseksueel was, werd in de jaren vijftig namelijk veroordeeld voor zijn homoseksuele handelingen en moest uiteindelijk chemische castratie ondergaan. Een verschrikkelijk feit, waarvoor de Britse koningin Elisabeth hem pas in 2013 gratie verschafte. The Imitation Game is een must-see, al was het maar voor de fantastische acteerprestaties die Cumberbatch, zoals we dat van hem gewoon zijn, neerzet in deze film.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Wat ik geleerd heb na een tijdje in het buitenland

Volgende post

3 gezonde spreads voor op de boterham