Zo maak je jouw eigen gelukspot

Zo maak je jouw eigen gelukspot

30 december 2015

Nog een paar dagen en het jaar loopt alweer op zijn einde. Tijd voor goeie voornemens hoor ik jullie misschien al denken. Want die maken we toch elk jaar opnieuw? En telkens bedenk ik een maandje later dat het misschien toch niet zo goed zal lukken zoals ik had gepland. Om die goeie voornemens om te zetten in iets positiefs, daag ik jullie uit om samen met mij een gelukspot te vullen. Doe jij met mij mee?

Er valt iets over te zeggen, over die goeie voornemens. Want hoewel we allemaal wel een paar dingen hebben die we beter zouden willen doen, zorgen goeie voornemens meestal voor heel wat frustratie. Enerzijds omdat de kans groot is dat jouw goeie voornemen niet voor het hele jaar opgaat (we zijn ook maar mensen, niet?), anderzijds omdat we op die manier te veel stil staan bij wat we het afgelopen jaar niet goed deden. Want daar draait het bij die goeie voornemens toch allemaal een beetje om. Wat heb ik vorig jaar niet zo goed gedaan dat ik volgend jaar misschien beter kan doen? Naar mijn idee eindigen we het jaar daardoor een beetje in mineur. Uiteraard met goede hoop voor het volgende jaar, maar hé, was het voorbije jaar dan niet goed (genoeg) misschien?

Zijn goede voornemens dan slecht?

Nee, hoor, helemaal niet. Zolang je maar beseft dat het nog altijd voornemens zijn. Een groot deel van die goeie voornemens wordt ons echter opgelegd van buitenaf. De media, de reclamewereld en zelfs blogs (schuldig!) bestoken ons dagdagelijks met mooie beelden. En hoewel we ons daar allemaal wel ergens van bewust zijn, laten we ons toch nog vaak door al dat moois beïnvloeden. Want ook wij willen zo sportief zijn, willen die prachtige gerechtjes op tafel zetten, willen zoveel zelfvertrouwen hebben, net zoals de celebrities waar we naar op kijken. Ergens weten we wel dat niemand perfect is, maar toch willen we het ieder jaar opnieuw nog eens proberen. En dat is natuurlijk oké, maar wees je bewust dat je helemaal niet perfect hoeft te zijn. Zoek voor jezelf uit wat jou nu echt gelukkig maakt.

Tot voor een paar jaar maakte ik ook altijd van die goeie voornemens. Ik zou meer sporten, zou eindelijk eens leren om ook eens nee te zeggen, zou meer tijd maken voor dingen die ik altijd al wilde doen. En dat ging in eerste instantie altijd goed. Maar soms waren er momenten waarop ik er eigenlijk helemaal geen zin in had. Want we kunnen toch niet altijd perfect zijn? En net op die momenten was ik ontgoocheld in mezelf. Want opnieuw was ik er niet in geslaagd om me aan die goeie voornemens te houden. Terwijl ik op dat moment eigenlijk gewoon heel trots moest zijn. Trots dat ik het toch al zo lang had volgehouden, dat ik een keertje nee had durven zeggen, dat ik toch wel die 5 km had gelopen en dat ik iets nieuws had uitgeprobeerd.

En nu to the point

Tijd om het op een andere manier te proberen. Een tijdje geleden botste ik op een inspirerend idee van Elizabeth Gilbert. Je weet wel, die schrijfster van Eat, Pray, Love? Misschien zagen jullie ooit wel eens de film met Julia Roberts in de hoofdrol. Een inspirerende film over het leven van Gilbert, waar ze op zoek gaat naar haar eigen geluk in Italië, India en Bali. Een schrijfster die heel erg bezig is met de zoektocht naar geluk, naar spiritualiteit en naar blijdschap. En dus bedacht ze de ‘happiness jar’, of gelukspot. Een pot waarin je op het einde van elke dag een quote, een idee of een belevenis stopt die jou op die dag heel gelukkig maakte. Een mooi idee, en een nog mooier eindejaarscadeau. Want in plaats van te focussen op wat we volgend jaar beter kunnen doen, verschuift de focus naar wat we dit jaar allemaal mochten meemaken. Een pot vol geluk dus, en wel eentje die we goed moeten koesteren.

Haar idee werd overal ter wereld met veel enthousiasme onthaald, en ook ik vind haar idee echt mooi. Bovendien is het slechts een kleine moeite om dagelijks een minuutje stil te staan bij wat jou die dag gelukkig maakte. En had je toch écht een baaldag? Dan ben ik er zeker van dat er ook minstens een gebeurtenis was, die wel wat geluk met zich meebracht. Zo wordt de gelukspot toch een beetje een goed voornemen, maar dan eentje waar we allemaal wat meer mee bezig zouden moeten zijn. Want stilstaan bij de kleine dingen in het leven die ons gelukkig maken, is iets wat we toch wel een klein beetje aan onszelf verplicht zijn. Niet alleen omdat er van buitenaf zoveel verplichtingen en opgelegde verwachtingen zijn, maar ook omdat het ons leven gewoon een heel stuk blijer maakt. En een piekeraar zoals ik heeft dat wel eens nodig.

Doe jij met me mee?

Daarom daag ik jullie uit, om vanaf 1 januari een maand met een gelukspot aan de slag te gaan. Al was het maar om toch minstens één goed voornemen te hebben. Namelijk het stilstaan bij ons eigen geluk. Want dat is toch nog steeds een van de belangrijkste dingen in ons leven, niet? Ga dus samen met mij de uitdaging aan, en misschien hebben we volgend jaar rond deze periode met z’n allen een mooi gevulde gelukspot, volgepropt met leuke herinneringen van het afgelopen jaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

5 feestelijke hapjes voor kerst en nieuw

Volgende post

Simpele speculaasmousse