Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Tijdens de zomermaanden vind ik het vaak moeilijk om te beslissen wat er ‘s avonds op tafel zal komen. Vaak heb ik toch minder zin om veel tijd in de keuken te spenderen, zeker wanneer het zonnetje buiten lonkt. Daarom kies ik meestal eenvoudige gerechtjes die snel op tafel staan en waar ik niet te veel tijd in die warme keuken aan moet besteden. Onlangs stelde ik daarom snel een nieuw receptje samen, en het beviel me zo goed dat ik het nu ook vaak als lunch meeneem. Het werd een Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaatjes, en ik moet toegeven dat ik het slaatje sindsdien toch al ettelijke malen heb klaargemaakt. Benieuwd naar het recept?

Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Enkele weken terug was ik uitgenodigd voor een gezellige barbecue met vrienden. Gezellig samen rond het vuur, een cocktail in de hand en vleesjes op de grill, zomerser kon het niet worden. En bij zo’n barbecue horen nu eenmaal ook een heleboel lekkere slaatjes. Ik ben er zelf helemaal dol op en vind het dan ook leuk om zo af en toe eens te experimenteren met wat nieuwe ingrediënten. Toen ik tijdens mijn wekelijkse bezoekje aan de supermarkt de Griekse pasta (of orzo) ontdekte, besliste ik dat het tijd was om daar eens mee aan de slag te gaan. Deze gedroogde pastasoort kan je eigenlijk vergelijken met een rijstkorrel. Qua grootte en vorm ziet hij er namelijk precies hetzelfde uit. Het is naar mijn idee dan ook de perfecte afwisseling voor dat slaatje met quinoa of couscous. In Griekenland zie je deze pasta bijvoorbeeld meermaals opduiken. En wat past tijdens deze heerlijke zomermaanden beter dan een vleugje Mediterraanse keuken? 

Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de pastasalade:

– 500 g Griekse pasta (orzo)
– 150 g spinazie
– 100 g zongedroogde tomaten
– 100 gram pijnboompitten
– 1 rode ui
– 2 lente-uitjes
– peper en zout

Voor de dressing: 

– 1 eetlepel sambal oelek
– 1 eetlepel knoflookpoeder
– 100 ml olijfolie

Bereiding

Kook de Griekse pasta in gezouten water zoals vermeld op de verpakking en laat afkoelen. Om plakken te voorkomen, kan je de afgegoten pasta besprenkelen met wat olijfolie. 

Was de spinazie en snijd in fijne reepjes. Doe hetzelfde met de rode ui en de lente-uitjes. Neem nu de zongedroogde tomaatjes bij de hand en snij in fijne stukjes. 

Zet een pan op een hoog vuur. Voeg de pijnboompitten toe en laat eventjes op het vuur staan tot ze bruin worden. Pas op: je moet de pitjes goed omroeren, want ze durven nogal snel verbranden. Leg ze vervolgens aan de kant. 

Voor de dressing meng je de sambal oelek samen met het knoflookpoeder en de olijfolie. Roer goed om. 

Neem nu een grote kom en vul met de Griekse pasta. Schep er de spinazie, rode ui, lente-uitjes en zongedroogde tomaatjes bij en roer goed om. Kruid met peper en zout en werk af met de dressing. 

Griekse pastasalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Ik ben sinds kort echt helemaal fan van dit gerechtje. Ik maak het dan ook vaak als bijgerecht bij de barbecue en neem de restjes dan mee naar het werk als lunch. Want koud is deze pasta echt om van te smullen. Eet smakelijk, en geniet nog van deze heerlijke zomer! 

Geef een reactie