In 5 stappen naar de perfecte kruidentuin

In 5 stappen naar de perfecte kruidentuin

11 november 2015

Het is ondertussen alweer november. Wat vliegt de tijd voorbij! Buiten wordt het binnenkort weer een flink stuk kouder en dat vinden onze plantjes niet zo fijn. Daarom hebben we besloten om onze kruidentuin mee naar binnen te verhuizen. Maar hoe doe je dat en waar moet je nu eigenlijk op letten?

Ik hou er echt van om verse kruiden bij de hand te hebben. Niet alleen omdat het heel erg handig is, maar ook omdat het de gerechtjes toch ook net dat tikkeltje lekkerder maakt (en dan ben ik ook wel stiekem trots dat de kruiden uit onze eigen tuin komen). Maar dan moet je er natuurlijk wel wat tijd in investeren. Heel wat kruiden hebben niet erg veel zorg nodig (denk maar aan bieslook of munt), maar wanneer je de plantjes binnen wilt kweken, zijn er echter wel een paar dingen waarop je moet letten. Maak je geen zorgen, iedereen kan in een mum van tijd een prachtige kruidentuin opstarten. Speciaal voor jullie zet ik een vijftal handige tips op een rij zodat ook jij jouw eigen kruidentuin in de keuken kan creëren. Veel succes!

Kies voor kruiden die je vaak zult gebruiken

Sommige kruiden zijn beter geschikt om binnen te kweken dan andere. Bieslook vraagt bijvoorbeeld het minste licht en is daardoor als enige het hele jaar door mogelijk. Maar ook peterselie, tijm, kervel, munt, rucola en rozemarijn kan je gerust binnen kweken. Kies daarom voor kruiden die je zelf lekker vindt of graag ruikt. Weet je niet zo goed met welke kruiden je het beste begint? Dan zijn bieslook, munt en basilicum misschien een goed idee. Deze kruiden kan je namelijk voor heel wat gerechten gebruiken, denk maar aan tomaat-basilicum, aardappeltjes met bieslook of zelfgemaakte muntthee.

Ga op zoek naar de geschikte potjes

Vooraleer je aan de slag gaat, zal je uiteraard op zoek moeten gaan naar een aantal geschikte potten. Hier kan volledig zelf kiezen, je kan speciale kruidenpotjes kopen of je kan ook creatief aan de slag gaan en zelf oude potten verven of versieren, dat laat ik helemaal aan jou over. Er is maar een voorwaarde, de potjes moeten onderaan een gaatje hebben zodat het overtollig water wegkan. Op die manier krijgen jouw kruiden geen kans om te rotten. Wanneer je genoeg plaats hebt kan je ook kiezen voor een kweekkastje. Deze plantenkas van Ikea vind ik bijvoorbeeld heel erg leuk, jammer genoeg hebben we er zelf geen geschikt plaatsje voor.

Zorg voor voldoende daglicht

Daglicht is heel belangrijk voor kruiden. Kies dus een plaatsje dicht bij het raam waar je kruiden voldoende daglicht kunnen absorberen. Zonder daglicht kunnen je plantjes niet groeien en gaan ze sneller dood. Let er wel op dat ze geen volledige dag in direct zonlicht staan, want te veel daglicht is net iets te veel van het goede.

Gebruik de juiste potgrond

Kruiden die je in pot wilt kweken vragen een andere potgrond dan kruiden die je in de tuin wilt laten groeien. Hier kies je dus beter voor tuincompost dan voor gewone tuinaarde. De bodem van je pot vul je eerst met een laagje grind of potscherven. Zo wordt het overtollige water heel eenvoudig opgenomen. De rest van de pot vul je met tuincompost. Vul je pot niet tot helemaal bovenaan, maar laat altijd nog een vijftal centimeter ruimte over. Jouw plantje is nu klaar om te groeien!

Vermijd plantjes uit de supermarkt

Misschien heb je het zelf ook al ondervonden, maar de kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt, verwelken meestal al na een weekje (of twee, als je geluk hebt). Dat is niet zo vreemd, want  deze plantjes worden namelijk gekweekt om snel weer te verwelken. Volgens Robby (die trouwens een heel leuk tuinierblog heeft) kopen we hier namelijk niet één plant, maar een aantal kleine plantjes die gekweekt worden om in sneltempo te groeien. Je koopt dus een uitgeputte babyplant, die heel snel doodgaat. Op zijn blog geeft hij wat tips om je plantje toch lang te behouden. Toch raadt hij net zoals ik aan om je plantjes in een tuincentrum te kopen of gewoon zelf zaadjes te planten. Dat geeft je niet alleen meer voldoening, maar de plantjes zijn een stuk gezonder en je kan er veel langer van genieten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn favoriete kleine dingen #2

Volgende post

Waarom een nieuwe hobby goed voor je is