Kaassoezen met verse kruiden

Kaassoezen met verse kruiden

Nog minder dan vier weken en dan vieren we weer gezellig samen kerst! De komende weken deel ik daarom met veel plezier mijn kerstmenu met jullie. En net zoals jullie dat van mij gewoon zijn, mag je opnieuw heerlijk simpele recepten verwachten die je makkelijk op tafel zet én die er bovendien ook nog eens heel smakelijk uitzien. Mijn kerstmenu creëerde ik dit jaar samen met Savencia, die jullie wellicht wel kennen van lekkere kaasjes als St Môret, Passendale en Pavé à la Leffe. Het was alvast niet moeilijk om de nodige inspiratie op te doen en elk recept van een smeuïg kaasje te voorzien. Kaasliefhebbers zullen hier de komende weken dus hun hartje ophalen, dat staat vast! Klaar om erin te vliegen?

Het kerstmenu beginnen we, net zoals het hoort, met een feestelijk hapje. Ik koos dit jaar voor gougères, wellicht beter bekend als kaassoezen. Dit Franse hapje is luchtig en kan je op heel wat verschillende manieren eten. Het lekkerste vind ik ze warm, wanneer ze nét uit de oven komen. Dan komen hun smaken naar mijn idee het beste tot hun recht. Maar in de Bourgogne, waar ze eigenlijk vandaan komen, worden ze ook vaak koud gegeten als hapje bij een goed glaasje wijn.

Het deeg voor kaassoezen maak je net zoals dat van gewone soezen, met dat verschil dat we er hier ook nog geraspte kaas aan toevoegen én lekkere verse kruiden. Dat maakt het deeg heerlijk hartig en perfect als aperitiefhapje. Maak je de kaassoezen liever op voorhand klaar? Stop ze dan voor het serveren nog een vijftal minuutjes in de oven. Perfect om je gasten in de feeststemming te brengen. Hoorde ik daar iemand ‘aan tafel’ roepen? 

Kaassoezen met verse kruiden

Ingrediënten voor vier personen

– 4 grote of 5 kleine eieren
– 100 g boter
– 125 g zelfrijzende bloem
– 125 ml water
– 125 ml melk
– 100 g geraspte Pavé® À La Leffe Bruin (of een andere sterke kaas)
– Handjevol verse tijm of andere kruiden naar keuzen
– Peper en zout
– Kruidenkaas (zoals St Môret® mousse met bieslook)

Bereiding

– Verwarm de oven op 200 graden.
– Zet het water samen met de melk op het vuur en voeg er de boter aan toe. Van zodra de boter helemaal gesmolten is, voeg je de bloem en zout toe. Roer het mengsel goed om. Pas op dat het niet verbrandt aan de bodem van de kookpot.
– Haal nu de pot van het vuur en giet het, indien mogelijk, in je keukenrobot. 
– Breek de eieren nu één voor één in het mengsel en blijf (manueel of met je keukenrobot) roeren tot elk ei volledig verdwenen is.
– Voeg ook de kaas en de verse kruiden toe en roer goed om.
– Laat het deeg nu eerst even afkoelen.
– Neem nu een vel bakpapier en schep het soezendeeg in een spuitzak.
– Spuit kleine toefjes beslag op het bakpapier. Zorg ervoor dat er genoeg plaats tussen het deeg is, dat gaat namelijk nog rijzen. Werk af met wat extra verse kaas bovenaan.
– Bak de soezen zo’n 15 à 20 minuten in de oven. Dit hangt een beetje af van de grootte van je soezen. De soezen mogen nog een klein beetje vochtig zijn binnenin. 
– Laat afkoelen en serveer met een lekkere kruidenkaas.

Geef een reactie