Review: in de keuken met Dagen Zonder Vlees

Kookboek: in de keuken met Dagen Zonder Vlees

10 maart 2016

Eindelijk was het zover, het eerste Dagen Zonder Vlees-kookboek kwam in de handel. Al drie jaar neem ik trouw deel aan Dagen Zonder Vlees, en telkens stuit ik op hetzelfde probleem: de inspiratie voor nieuwe gerechten ontbreekt na een paar weken. Hoewel ik ook tijdens het jaar eigenlijk nog amper vlees eet, probeer ik tijdens de 40 dagen nog een tikkeltje extra mijn best te doen, en eet ik ook geen vis meer. En dan is het, na de tientallen veggieburgers en vegetarische pasta’s, ook wel eens tijd voor iets anders. Het DZV-kookboek kwam dan ook als geroepen, en dankzij mijn vriendinnetjes pronkt het nu ook tussen mijn andere kookboeken. Ik testte het boek (en een aantal recepten) voor jullie uit!

Over Dagen Zonder Vlees 

Dagen Zonder Vlees is voor de meesten onder ons wellicht geen onbekend begrip meer. In 2011 richtte Alexia Leysen namelijk dit fantastische project op, met als doel het klimaat en de manier waarop wij daarmee omgaan wat meer onder de aandacht te brengen. Een geslaagde actie als je ‘t mij vraagt, want vorig jaar namen maar liefst 55.000 mensen deel aan het project. Waaronder ook ikzelf. Ik was altijd wel al een beetje begaan met het milieu en probeerde daar op verschillende vlakken toch op te letten. En toch at ik nog bijna dagelijks vlees. Toen ik op een dag een erg bewustmakende documentaire zag, veranderde er plots iets in mijn denken. Niet alleen is de gigantische vleesmaatschappij een van de grootste boosdoeners wat het milieu betreft, het dierenleed dat in vele landen nog steeds aanwezig is deed me inzien dat het dat allemaal niet waard is. Van de ene dag op de andere probeerde ik mijn eetpatroon dan ook drastisch aan te passen.

Review: in de keuken met Dagen Zonder Vlees

Op dat moment begon ook Dagen Zonder Vlees. Het perfecte moment als je ‘t mij vraagt om mijn eerste stapjes in de wereld van de vegetarische gerechtjes te zetten. Van thuis uit had ik altijd meegekregen dat het belangrijk is om mijn vlezekes op te eten, en mijn aankondiging dat ik 40 dagen geen vlees meer zou eten kon dan ook op veel verbaasde gezichten rekenen. Maar dankzij de vele receptjes die ik van vriendinnen meekreeg, hield ik flink 40 dagen vol. En omdat het me eigenlijk wel goed afging, besloot ik om ermee verder te gaan. Tijdens het jaar maak ik nog wel eens een uitzondering, maar tijdens de 40 dagen probeer ik dat toch echt zo weinig mogelijk te doen. Het DZV-kookboek kwam dan ook als geroepen!

Over het Dagen Zonder Vlees-kookboek

Het eerste wat me opviel toen ik door het DZV-kookboek bladerde, waren de prachtige foto’s. Je zou er spontaan honger van krijgen en naar je keukentje willen rennen (of naar de supermarkt, want ik leerde ondertussen weer een aantal nieuwe ingrediënten kennen). Speciaal voor DZV sloegen een aantal topchefs de handen in elkaar. Uit hun geheime receptenboek toverden ze fantastische gerechtjes op een bord, en die delen ze deze keer ook graag met ons, de hobbykoks die ook wel eens iets anders willen proberen. Het boek is opgebouwd uit 12 hoofdstukken, die elk een nieuwe maand omvatten. Dit jaar probeert DZV namelijk ook in te zetten op drie nieuwe pijlers: minder voedselverspilling, minder verpakkingen en meer seizoensgroenten. Dat laatste komt dan ook prachtig aan bod in het kookboek. Niet alleen vind je er heel wat interessante tips én een handige seizoenskalender, je vindt er per seizoen vier heerlijke recepten die je met de groenten van ‘t seizoen kunt klaarmaken.

Review: in de keuken met Dagen Zonder Vlees

In het boek vind je naast recepten echter ook heel wat andere interessante tips. Zo start het boek met een aantal leerrijke en confronterende lijstjes. En ze doen je wel degelijk nadenken over ons eetpatroon. Waarom is het eten van vlees en vis nu eigenlijk zo slecht voor onze planeet? Bevatten groenten en fruit niet evenveel of zelfs meer vitamientjes en voedingsstoffen? En wat met onze wegwerpmaatschappij? Vragen waarop we eindelijk eens een klaar en duidelijk antwoord krijgen. Uiteraard is het onmogelijk om onmiddellijk heel je eet- en levenspatroon om te gooien, maar een eerste bewustwording is al een eerste stap in de goeie richting.

Maar nu, hoe smaken die vegetarische receptjes eigenlijk? Smaken kunnen verschillen, maar de paar gerechtjes die vriendlief en ik samen uitprobeerden vielen alvast in de smaak. Wat ik trouwens ook heel belangrijk vind, is dat je de ingrediënten eenvoudig in de supermarkt kunt terugvinden (want neem het van me aan, in menig vegetarisch kookboek heb je de helft van de ingrediënten nog nooit gezien). In het DZV-kookboek moet je je daarover alvast geen zorgen maken, want ik vond alles netjes in mijn lokale supermarkt terug. De helft van de ingrediënten zaten zelfs gewoon in mijn koelkast. Alleen maar lof dus voor het DZV-kookboek, want als het van mij afhangt, dan mag er volgend jaar gewoon nog eentje bijkomen! Het boek kan je hier online kopen en kost 24,95 euro.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn favoriete kleine dingen #5

Volgende post

DIY: zelf bloemen inpakken