Review: in de keuken met Vegalicious

Kookboek: in de keuken met Vegalicious

30 september 2015

Morgen is het  Wereld Veggie Dag ! Een dag waarop we met z’n allen vlees eens aan de kant laten staan. Om jullie een handje te helpen bij de zoektocht naar een lekker vegetarisch gerechtje, deel ik een van mijn nieuwe kookboeken met jullie, namelijk Vegalicious. Benieuwd naar wat ik ervan vind? Lees dan snel verder!

Morgen is het 1 oktober, en dat betekent Wereld Veggie Dag. Een dag waarop EVA (de grootste vegetarische organisatie in Vlaanderen) iedereen oproept om een dag geen vlees of vis te eten. Want dat doen we met z’n allen toch nog altijd een beetje te veel. Een mooi initiatief dus als je het mij vraagt. Zo’n twee jaar geleden besliste ik om vlees zo goed als mogelijk uit mijn receptenboek te schrappen. Dit had alles te maken met een geslaagde deelname aan Dagen Zonder Vlees. Voor wie het concept nog niet zou kennen, DZV is een fantastische campagne waarbij we tijdens de vastenperiode met z’n allen proberen om veertig dagen geen vlees en vis te eten. Omdat ik dat zonder veel moeite had volgehouden, besloot ik dat gewoon verder te zetten.

DZV focust vooral op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk (want vlees eten is eigenlijk helemaal niet zo milieubewust). En daar sta ik dan ook volledig achter. Voor mij was het echter vooral omdat ik, na het zien van een verschrikkelijke, maar diep bewustmakende documentaire over dierenleed, heel erg triest werd bij de gedachte dat we met z’n allen zoveel dieren doden, eenvoudigweg om ze dan op ons bord te zien. Ik ontdekte nieuwe receptjes,  groenten waar ik nog nooit van gehoord had en heel wat lekkere vegetarische alternatieven.  Een vegetarisch kookboek mocht dus niet in mijn collectie ontbreken.

Review: in de keuken met Vegalicious

Ik had al een paar vegetarische kookboeken gekocht, maar op de een of andere manier heb ik die eigenlijk nog maar weinig uit de kast gehaald. Niet omdat ik de recepten niet wil uitproberen, maar wel omdat er zo vaak met ingrediënten wordt gewerkt die je in de traditionele supermarkten amper terugvindt. En dat vind ik altijd zo jammer. Maar dan kwam ik Vegalicious tegen. Een vegetarisch kookboek dat toch een tikkeltje anders is. Een kookboek dat ik meteen wilde kopen, ook al was het deels voor de prachtige foto’s in het boek.

In het boek vind je 141 vegetarische gerechten, van ontbijt tot hapjes, alsook brood en heerlijke soepen. De focus ligt niet alleen op het ontdekken van nieuwe vegetarische gerechtjes, maar ook op het werken met seizoensproductjes (wat ik, zoals jullie hier al lazen, heel belangrijk vind), het leren kennen van de belangrijkste vleesvervangers en vooral, hoe je die op een eenvoudige manier kunt klaarmaken. Geen weg en weer geloop naar speciale winkeltjes met onbekende ingrediënten deze keer, maar eerlijke gerechtjes met producten die je overal terugvindt.

Review: in de keuken met Vegalicious

Ik vind het heel leuk dat er eindelijk eens wordt uitgelegd hoe ik tofu moet klaarmaken (het was me nog nooit echt goed gelukt), hoe ik mijn eigen yoghurt kan maken, en welke ingrediënten ik zéker niet mag vergeten. Op het einde van het boek komt trouwens nog een overzichtje met menusuggesties, mocht je eens wat mensen willen uitnodigen om je kookkunsten te tonen. De recepten die ik zeker eens zal uitproberen? Zonder twijfel de lasagne met paddestoelen, de spinaziepannenkoekjes en de orecchiette met broccoli en pijnboompitten. Een fantastisch (én heerlijk) boek, dat ik iedereen kan aanraden dus!

Mochten alle Belgen morgen deelnemen aan de Wereld Veggie Dag, dan sparen we met z’n alleen maar liefst het leven van 650.000 dieren! Need I say more? Het boek Vegalicious kost 15,- euro en kan je hier kopen. Happy Wereld Veggie Dag!

Comments (1)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Havermoutpannenkoeken met banaan

Volgende post

5 redenen om te wandelen met een asielhond