De leukste plekjes in Dublin

De leukste plekjes in Dublin

15 mei 2016

Vier uur dertig ‘s morgens. Ik word wakker van het vervelende geluid van mijn wekker. Maar al gauw besef ik dat het helemaal niet erg is om vandaag uit bed te stappen. Want straks vertrek ik naar Dublin. Voor het eerst. En ik heb er stiekem erg veel zin in. Met kleine oogjes stap ik uit bed, ik neem nog snel een douche, stop de laatste spullen in mijn handbagage en prop nog vlug een pannenkoek in mijn mond. Die had ik gisteren alvast klaargelegd, ik heb nu eenmaal eten nodig wanneer ik opsta. Om vijf uur zitten vriendlief en ik al in de auto, klaar om de rest van het gezelschap op te pikken. Met z’n zessen komen we zo’n uurtje later fris en monter (oké, da’s misschien wat optimistisch) aan op de luchthaven. Hoewel er ons verteld werd dat er wat opstroppingen konden zijn, hadden wij er alvast geen last van. Na het inchecken van onze bagage en de verplichte handbagagecheck, was het tijd voor een deugddoend drankje naast de gate. Na nog geen anderhalf uurtje vliegen, zagen we de kustlijn van Ierland al opduiken. Hoera, we zijn in Dublin!

De leukste plekjes in Dublin
Grand Canal Docks, Dublin

Na een kort ritje in de taxi komen we aan in Pearse Street, waar onze Airbnb zich bevindt. Omdat onze gastheer er pas twee uurtjes later kan zijn, besluiten we om alvast de Docks te verkennen en ons buikje te vullen nadat we toch best al wat uurtjes onderweg zijn. We eten een heerlijke wrap bij BB’s Coffee & Muffins en sluiten af met een gigantische kop koffie (tja, van kleine hoeveelheden hebben ze hier in Dublin wellicht nog nooit gehoord). Als we buiten komen schijnt het zonnetje, zalig! We hebben geluk, want volgens de locals schijnt de zon er zelden en zien ze er vooral regenbuien. Iets wat ons later dat weekend nog staat te wachten, maar daar denken we op dat moment nog even niet aan. Bij de lokale Spar kopen we alvast ontbijt en ander lekkers voor de komende dagen. Wat later ontmoeten we ons Airbnb-gastheer, die ons aan de hand van een kaartje de belangrijkste plekjes in de buurt toont. Nadat iedereen zich geïnstalleerd heeft, gaan we op stap. First stop: de Guinness-brouwerij.

De leukste plekjes in Dublin
Guinness Storehouse – St.James’s Gate, Dublin – Prijs rondleiding & Gravity Bar: 20 euro p.p. 

When in Dublin, dan moet een bezoekje aan de Guinness-brouwerij eigenlijk sowieso op je verlanglijstje staan. Hoewel ik zelf geen fan ben van het bier, is het nog steeds Ierland’s grootste trots. Dagelijks wordt er maar liefst 3 miljoen (!) liter van het donkere bier gebrouwen, waarvan slechts 1 miljoen voor export is. Het mag dus duidelijk zijn dat de Ierse bevolking wel eens graag een biertje lust. En dat zul je geweten hebben. Bier wordt er namelijk geserveerd in ‘pints’, wat ongeveer overeenkomt met een halve liter van het zwarte goedje. Tijdens de rondleiding maak je kennis met het volledige proces en wordt de geschiedenis van het bier én de familie die erachter zit uitgebreid aan je uitgelegd. Nadien kan je in de Gravity Bar genieten van een mooi uitzicht op Dublin met een echte Guinness in de hand. De tour zelf vond ik ietsje overpriced, maar dat zullen de echte bierfans me wellicht tegenspreken.

De leukste plekjes in Dublin
The Brazen Head –  20 Bridge Street Lower, Dublin

Uitgeput en hunkerend naar een deugddoend avondmaal, lopen we binnen bij The Brazen Head. In deze typische Ierse pub kon je in 1198 al terecht voor een frisse pint en dat maakt deze gezellige pub de oudste van Ierland. Het ouderwetse interieur nodigt je onmiddellijk uit om er nog wat langer te blijven, en tijdens de zomer kan je buiten op het terras genieten van de fantastische atmosfeer. We proeven er typische Irish stew, de wereldbekende fish & chips en drinken er een Iers biertje bij. Of een apple cider, want ook dat vind je in veruit iedere pub terug. Met de nodige ambiance zoals dat alleen Ierse pubs betaamt, genieten we met volle teugen van onze eerste avond. De Ierse folklore, de traditionele folkmuziek en het warme kaarslicht, jawel, dit is het Dublin zoals ik het me reeds al die jaren heb voorgesteld.

De leukste plekjes in Dublin
Kilmainham Gaol – Inchicore Rd, Kilmainham, Dublin – Prijs rondleiding: 8 euro p.p. 

De volgende dag zijn we alweer vroeg uit de veren. Na een heerlijk zelfgemaakt ontbijtje stappen we voor het eerst op de Dublinse stadsbus. Een waar avontuur als je ‘t mij vraagt, want de buschauffeur mag er absoluut niet gestoord worden en dat wordt ons dan ook meermaals duidelijk gemaakt. Dankzij de locals komen we na drie kwartier echter mooi op tijd op de juiste plek aan. Dublinners zijn trouwens uitermate behulpzaam. Je hoeft er nog maar je stadskaart boven te halen of er staat alweer een local naast je die je met veel plezier de weg toont. Verdwalen in Dublin is dus alvast niet aan de orde. Na een korte wandeling zien we in de verte het prachtige gebouw van Kilmainham Gaol opduiken. Deze voormalige gevangenis, die sinds 1924 niet meer in gebruik werd genomen, vertelt de geschiedenis van Ierland. Een geschiedenis die mij tot op vandaag eigenlijk relatief onbekend was. En dat maakt de rondleiding des te ingrijpender. Tussen 1796 en 1924 werden hier heel wat criminelen, moordenaars en politieke onafhankelijkheidsstrijders veroordeeld en zelfs geëxecuteerd. Het is er koud en vochtig, de cellen zijn klein en zonder enig comfort. Het voelt vreemd aan, wandelend door de gangen waar eens zoveel politieke gevangenen hun dagen hebben afgeteld. Tot op vandaag is Kilmainham Gaol trouwens hét symbool van de Ierse onafhankelijkheid. Een symbool dat dit jaar des te meer leeft bij de Ierse bevolking, want het is precies 100 jaar geleden dat de Ierse Republiek voor het eerst werd uitgeroepen. Een aanrader dus, dit museum, en je koopt je ticketjes dus maar beter vooraf.

De leukste plekjes in Dublin
Temple Bar, Dublin 

Na een leerrijke voormiddag in deze voormalige gevangenis, is het tijd om het échte Dublin te ontdekken. We namen de bus naar O’Connell Street, een drukke winkelstraat waar je overdag uitgebreid kunt shoppen. In deze brede wandelboulevard is het echter altijd behoorlijk over de koppen lopen, en omdat we dringend nood hebben aan wat ontspanning,  zetten we onze wandeling na een snelle hap verder naar Temple Bar. Het leukste plekje van Dublin als je ‘t mij vraagt, want we blijven hier dan ook ronddwalen tot ‘s avonds laat. Je kunt er heerlijk verdwalen tussen de vele kleine straatjes, je vindt er de ene gezellige pub naast de andere, en de straatartiesten maken van dit plekje een ware belevenis. Op zaterdag vind je er trouwens gezellige eetkraampjes waar je gezellig je buikje rond kunt eten. We houden halt bij The Auld Dubliner, een typische Ierse pub waar al je van in de vroege namiddag kunt genieten van heerlijke livemuziek en vooral heel veel ambiance. De ongedwongen sfeer nodigt je uit om te dansen, om te zingen en vooral, om samen met de locals alvast jouw eerste biertje van de dag te bestellen. Moe maar voldaan gaan we ‘s avonds terug naar ons appartementje. Het was een fantastische dag!

De leukste plekjes in Dublin
St. Stephen’s Park, Dublin 

Onze laatste dag in Dublin wordt een sombere regendag, maar dat weerhoudt ons niet om nog een aantal leuke plekjes te verkennen. Met onze regenjas en paraplu in de aanslag, gaan we op stap. We brengen een bezoekje aan het St. Stephen’s Green Park, een gezellig park waar je op een zonnige dag heerlijk kunt gaan picknicken tussen de prachtige grasvelden en de torenhoge bomen, langs de gezellige vijvers en de schilderachtige bloemperken. Wat verderop kom je terecht in de gezellige winkelstraatjes langs Grafton Street en King Street. In deze wirwar van straatjes kan je best wat uurtjes doorbrengen, slenterend langs de vele shops, genietend van de gezellige sfeer die er heerst. In een van deze straatjes vind je ook Café Topolis, een heerlijk Italiaans restaurant waar je voor een eerlijke prijs fantastisch kunt eten. De pizza’s zijn er alvast heerlijk! Na een bezoekje aan dit sfeervolle restaurant, kom je algauw weer terecht in Temple Bar, waar we ook onze laatste namiddag gezellig doorbengen.

DSC_3686

Dublin is dus vooral een stad waar je heerlijk kunt genieten van een weekendje slenteren door kleine straatjes, genietend van een typisch Iers biertje op zijn tijd, in de sfeervolle pubs die je op elke hoek van de straat terugvindt. Het bruisende centrum van de stad vind je terug in Temple Bar, maar ook het gezellige plekje aan de Docks mag zeker niet op je lijstje ontbreken. Meer fan van cultuur? Bezoek dan zeker de voormalige gevangenis of een van de talrijke musea in de stad. Ik genoot alvast met volle teugen van mijn weekendje Dublin, al zou ik het de volgende keer wellicht combineren met een rondreis door Ierland. Want ook dat staat nog steeds op mijn verlanglijstje!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Gezond: zelf fruitwater maken

Volgende post

DIY: geurstokjes voor in huis