Mijn avondroutine met een baby

Mijn avondroutine met een baby

22 juni 2020

Een tijdje geleden schreef ik al eens mijn ochtendroutine met een baby neer, en hoewel Alix ondertussen al een flinke peuter is geworden, volg ik die ochtendroutine nog steeds. Zo’n routine biedt namelijk structuur en zorgt ervoor dat de ochtend een pak gemoedelijker verloopt. Omdat jullie die mening lijken te delen, kwam er ook heel wat vraag naar mijn avondroutine met een baby (of peuter). Het was dus hoog tijd om die avondroutine eens neer te pennen.

Een avondroutine met een baby of peuter ziet er helemaal anders uit dan een ochtendroutine. Daar zijn een paar goede redenen voor. Niet elke avond ziet er namelijk hetzelfde uit en dus moeten we ons een beetje meer flexibel opstellen. Daarnaast hangt veel ook af van de plaats waarop je je op dat moment bevindt. Waar je ‘s ochtends toch meestal op dezelfde plaats ontwaakt, ben je ‘s avonds niet altijd op hetzelfde uur thuis. Dat betekent dat je soms een beetje moet improviseren, maar de hoofdlijnen blijven wel hetzelfde.

In een notendop

17u45: Alix ophalen in de crèche
18u00: Alix eet een boterham
18u15: spelen of even televisie kijken
19u00: Alix drinkt haar flesje
19u30: tandjes poetsen en pyjama aan
19u35: verhaaltje voorlezen
19u40: slapen

Waar mijn ochtendroutine af en toe wel eens durft te wijzigen, is dat mijn avondroutine eigenlijk nooit het geval. Ook wanneer we niet thuis zijn (bijvoorbeeld omdat we naar vrienden of familie zijn, of omdat we een uitstapje maken), dan ziet die avondroutine er nog steeds in grote lijnen hetzelfde uit. Om 18u eet ze altijd een boterhammetje en om 19u drinkt ze haar flesje. Slapen doet ze dan ofwel ter plaatse (in een reisbedje) of in de auto. Ze kent die routine trouwens al zo goed, dat ze op die uren ook al echt weet wat er komt. Tegen 20u is ze zo goed als altijd in dromenland. Die structuur doet haar dus duidelijk goed.

Vanaf wanneer kan zo’n avondroutine?

Veel mensen vragen me wel eens vanaf welk moment je zo’n avondroutine kunt invoeren. Het antwoord daarop hangt af van een aantal factoren. Mijn belangrijkste tip hierbij is: volg je kind. Ik denk dat we die routine hebben uitgeprobeerd vanaf het moment dat ze ‘s nachts doorsliep. Maar het kan denk ik wel wat vroeger (of later), want uiteraard slapen niet alle baby’s vanaf hetzelfde moment door de nacht heen. Vanaf zes maanden lijkt me dus wel een goed moment, omdat er vanaf dat moment sowieso al iets meer structuur in het leven van je baby is.

Daarnaast hangt veel natuurlijk ook af van je eigen leven. Werk je ‘s avonds laat en ben je pas later thuis met je kindje? Dan zal die avondroutine er net iets anders uitzien. Of het kan ook omgekeerd, want ik ken ook gezinnen waarbij de kindjes dan weer een stuk vroeger naar bed gaan. Zie je dat jouw kindje bijvoorbeeld rond 18u30 echt al klaar is om naar bed te gaan? Probeer die tijd dan niet per se te rekken. Sommige kindjes hebben nu eenmaal meer (of minder) slaap nodig, en het rekken van die tijd werkt in mijn ervaring alleen maar omgekeerd.

Hé, het is oké…

Maak je trouwens niet te druk wanneer die avondroutine er niet elke dag hetzelfde uitziet. Baby’s en peuters zijn best flexibel, en af en toe kan je zeker eens afwijken van dat schema. Wees dus vooral lief voor jezelf en wring jezelf niet nodeloos in bochten wanneer het een avond niet volgens plan verloopt. Ook baby’s (en zeker peuters) zijn namelijk niet elke dag even blij (of boos). Mijn ervaring heeft me echter wél geleerd dat structuur belangrijk is en dat ze daar enorm veel deugd van heeft. Het leven wordt voor haar wat meer voorspelbaar en dat geeft haar rust. En mij dus ook.

Hoe ziet jouw avondroutine (met een baby) eruit?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Appelcake met walnoten en rozijnen

Volgende post

Onze reisplannen voor 2020