Mijn ochtendroutine met een baby

Mijn ochtendroutine met een baby

23 januari 2020

Toen ik na mijn zwangerschapsverlof terug aan het werk ging, was dat de eerste weken toch best een beetje zoeken naar een nieuwe ochtendroutine (mét een baby ditmaal). Ik probeerde verschillende manieren uit om dat allemaal zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn leven toch een stuk beter moest plannen nu we met z’n drieën waren. Het was een beetje zoeken naar een praktisch schema voor ’s ochtends en voor ’s avonds. Vriendlief is namelijk een stuk later thuis dan ikzelf, en ook de crèche is uiteraard niet eeuwig geopend. Nu Alix 1 jaar is geworden (ik kan dat nog altijd niet geloven), zijn we er echter helemaal uit en heb ik m’n vaste routine gevonden. En die werkt! Daarom deel ik ze graag even met jou, wie weet kan het jou ook wat meer structuur geven om die drukke dagen (zo goed als) feilloos te laten verlopen.

Disclaimer: Ik weet dat zo’n ritme voor elke ouder iets heel persoonlijk en uniek is. Er zijn dan ook geen twee gezinnen die op dezelfde manier functioneren en ik weet zeker dat ons ritme voor anderen misschien helemaal niet werkt. Omdat ik zelf echter best een tijdje heb zitten zoeken naar wat voor ons nu precies de beste manier was, deel ik toch graag even onze ochtendroutine met een baby. Misschien kan ik jou zo ook wel inspireren om het eens op een andere manier aan te pakken en jou de rust te geven die je (zo af en toe eens) nodig hebt.

Opstaan is tijd voor mezelf

Onze ochtendroutine met Alix is vooral iets dat ikzelf voor mijn rekening neem. Ik ben nu eenmaal altijd al een beter ochtendmens dan vriendlief geweest, en dus vind ik het ook geen probleem om wat vroeger op te staan. Dat geeft me trouwens zelf ook veel meer rust om de dag goed te starten. Trouwens, alles wat met eten te maken heeft, wordt mij tijdens de week uit handen genomen. En zeg nu eerlijk, een goed gevuld buikje is toch ook niet onbelangrijk, hé? Maar goed, mijn ochtendroutine dus.  Afhankelijk van wanneer Alix wakker wordt, probeer ik elke werkdag om 6u op te staan. Zo heb ik tijd om zelf snel in de douche te springen en me klaar te maken voor de werkdag, zonder dat ik me teveel hoef te haasten. Op die manier heb ik ook wat speling mocht Alix die dag toch beslissen om er vroeger uit te willen.

Tijd om de baby klaar te maken

Daarna maak ik haar flesje klaar en smeer ik haar boterhammetje. Toen ze nog heel klein was, maakte ik ondertussen ook nog haar rugzakje met flesjes voor de crèche klaar. Meestal wordt ze wakker tussen 6u30 en 7u, en dan is het eerst tijd voor haar badje, gevolgd door een flesje (rond 7u15 en een boterham). We proberen zoveel mogelijk samen te ontbijten. Terwijl vriendlief nog even helpt bij haar boterham, poets ik ondertussen mijn tanden en zorg ik dat ik helemaal klaar ben om naar het werk te vertrekken. Daarna draaien we de rollen om en trek ik alvast haar jasje en muts aan. Ten laatste om 8u is het tijd om te vertrekken naar het werk. Brengen is voor vriendlief, halen is voor mezelf. En dat werkt prima op die manier. Zo kan ik mooi op tijd aan mijn werkdag beginnen, zodat ik ook daar niet té hard hoef te stressen over wat er die dag zoal gedaan moet worden.

In een notendop

6:00: Wekker loopt af
6:05: Douchen en klaarmaken
6:25: Flesje en boterham Alix klaarzetten
6:40: Alix uit bed halen
6:45: Alix in bad stoppen en klaarmaken
7:00: Flesje aan Alix geven
7:15: Samen ontbijten aan de grote tafel
7:30: Tanden poetsen en tas voor werk klaarmaken
7:45: Jasje en mutsje Alix aan
8:00: Laatste moment om te vertrekken

Ik moet zeggen, voorlopig hebben we een ochtendroutine gevonden die werkt voor ons. Maar ik weet zeker dat die er op een dag ook wel weer anders zal uitzien. Het is dan ook vaak een beetje zoeken en aanpassen naar wat op dat moment het efficiëntste is. Een ding heb ik echter geleerd, een halfuurtje vroeger opstaan valt behoorlijk goed mee. Hoe meer routine, hoe beter dat nu eenmaal gaat.

Hoe ziet jouw ochtendroutine (met een baby) eruit? Laat het zeker weten in een comment hieronder!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Alix is 1 jaar!

Volgende post

Kookboek: Van de plank