Ontstressen doe je zo: in 5 tips naar minder stress

1 mei 2016

We leven met z’n allen steeds sneller, willen steeds meer en hebben steeds hogere verwachtingen van het leven. En dat is ook helemaal niet zo verwonderlijk. Door de komst van het internet zien we namelijk heel wat nieuwe mogelijkheden ontstaan. We leren mensen kennen aan de andere kant van de wereld, lezen prachtige verhalen van zij die hun droom volgen en worden er dagelijks aan herinnerd dat zo’n avontuur misschien ook voor ons is weggelegd. En dus beginnen we steeds vaker te twijfelen aan wat we dagelijks doen. Is dit wel wat ons echt gelukkig maakt? Heeft het leven niet meer voor ons in petto? Wat als we onze dromen echt kunnen waarmaken? En dat is op zich helemaal niet zo slecht. We durven namelijk steeds meer dromen, durven nieuwe avonturen aan te gaan en volgen steeds vaker ons gevoel. Jammer genoeg heeft al dat nieuwe dromen ook zo zijn keerzijde. Want daardoor vergeten we vaak te genieten van de kleine dingen die we wél dagelijks mogen ervaren. En dat geeft ons meer dan ooit de nodige stress. Burn-outs, weet je wel. Want het moet nu eenmaal steeds sneller, steeds meer en steeds beter. Hoog tijd dus om daar voor onszelf verandering in te brengen. Zonder al die mooie dromen aan de kant te schuiven.

Begin met minder plannen

Het is een feit dat we met z’n allen steeds vaker en steeds meer plannen. Onze agenda’s staan dan ook vaak overvol met afspraken, beloftes en activiteiten waar we niet van onderuit kunnen. En toegegeven, soms kunnen we er nu eenmaal niet omheen. Ik wil dan ook heel graag naar dat verjaardagsfeestje toe, wil dat ene event voor geen geld missen en vind ons maandelijkse vriendinnen-etentje te belangrijk! Al dreigt het spontane daarom soms wel een beetje verloren te gaan. Dus probeer soms even om een klein beetje minder te plannen, al was het maar om de spontaniteit van het leven weer wat meer ruimte te geven. Want de leukste dingen in het leven plan je meestal niet in, die kom je op een dag zomaar tegen op je pad.

Heb geduld

Dat we alles steeds sneller en beter willen, is al lang geen geheim meer. En dat maakt ons meer dan ooit ongeduldig. Allen hebben we dan ook heel wat persoonlijke doelen en dromen die we najagen. En da’s helemaal oké! Maar soms lijken echter we te vergeten dat het vaak wat tijd vergt om die dromen en doelen ook effectief te realiseren. En dus herinneren we onszelf er best af en toe aan dat we geduld moeten hebben. Dromen hebben nu eenmaal tijd nodig, het leven gaat nu eenmaal niet altijd even snel als we soms zouden willen. Maar wie geduld uitoefent, bereikt op lange termijn vaak heel wat meer. Dus blijf dromen, ga voor je doel en heb vooral geduld. Want geduld creëert rust, en dat is wat we soms hard nodig hebben.

Probeer keuzes te maken

Vaak is het erg belangrijk om keuzes te maken. Ook ik wilde nu eenmaal te veel.  Ik wilde bloggen, full-time werken, pianoles volgen en af en toe ook nog eens gaan sporten. En dat werd me allemaal wat te veel. Dus besliste ik om keuzes te maken. Ik haal dan ook erg veel voldoening uit mijn job, vind het bloggen de leukste hobby waar ik ooit mee startte en kan soms erg genieten van een rondje lopen. En hoewel ik het pianospelen enorm ontspannend vond, werd het na een tijdje een bron van stress. Ik vond de tijd niet meer om mijn lessen voor te bereiden, moest soms de dag voordien nog een nieuwe partituur instuderen en kon vaak niet op tijd naar de les. Dus besliste ik dat het voor mij niet meer noodzakelijk was. Ik vond het erg moeilijk om de keuze te maken, maar achteraf ben ik erg blij. Want het geeft me veel meer rust, zorgt ervoor dat ik me opnieuw kan focussen op wat ik écht belangrijk vind en voelt uiteindelijk ook aan als een juiste beslissing. En piano spelen kan ik nog steeds, daar helpen vriendlief en mijn vriendinnen me wel bij. Durf dus keuzes maken, want soms kan het erg verlichtend werken.

Neem elke dag wat tijd voor jezelf

Met onze overvolle agenda’s vergeten we soms tijd te maken voor onszelf. En net dat kan vaak een bron van stress zijn. Cijfer je zelf dus niet weg, maar neem elke dag wat tijd voor jezelf. Al is het maar dat uurtje in de fitness, die serie die je al zo lang wilde zien, dat nieuwe boek dat al maanden op je nachtkastje ligt te wachten, het zijn momentjes die belangrijk zijn om wat evenwicht te vinden in de drukte waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Doe dus vooral wat je leuk vindt, en durf ook tijd vrij te maken voor de dingen die jou blij maken. Als je tijd wilt maken voor je vrienden en familie, waarom zou je dan geen tijd mogen vrijmaken voor jezelf? Want pas als we zelf gelukkig zijn, kunnen we ook anderen gelukkig maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Dit neem ik mee op citytrip!

Volgende post

Mijn favoriete kleine dingen #7