Op reis naar de Elzas: dit zijn onze tips

Op reis naar de Elzas: dit zijn onze tips

12 augustus 2020

Wij zijn terug van onze reis naar de Elzas, en wat is de tijd voorbijgevlogen. Nog geen twee maanden geleden waren we aan het twijfelen of onze reis al dan niet zou kunnen doorgaan, en vandaag staan we alweer terug in ons Belgenlandje. Met opgeladen batterijen, heel veel verhalen en een hart dat we verloren hebben aan deze prachtige Franse regio. Tijd voor wat verhalen en tips!

Parel in het noordoosten van Frankrijk

De Elzas is vooral gekend voor zijn lekkere wijnen, Frans-Duitse keuken en pittoreske dorpjes die je meteen naar het verleden terugbrengen. En wauw, wat zijn de dorpen er inderdaad mooi. De met hout afgewerkte huisjes, de vele kasseistenen, de smalle weggetjes en vooral, prachtige wijngaarden zo ver je maar kunt kijken. Ik was meteen verliefd. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ik hier later graag nog eens wil terugkomen.

Wat kan je doen in de Elzas?

Tijdens onze week in de Elzas hebben we het wandelen afgewisseld met bezoekjes aan bekende en minder bekende steden en dorpjes. Het was een ideale afwisseling, want de wandelingen daar zijn best pittig. De Elzas is gelegen aan de Vogezen, met heel wat hoogtemeters als gevolg. Wie mooie uitzichten wil zien, moet daarvoor dus eerst behoorlijk wat meters klimmen. Maar wat is dat het waard! Een heerlijke tarte flambée, Spätzle of Bäckeoffe achteraf is dan ook een mooie beloning voor die vele kilometers in de benen.

Du vin, du pain, et du …

Naast natuur en mooie dorpjes, is de Elzas ook gekend om de vele wijngaarden. Waar je ook naartoe rijdt, de wijngaarden zijn er echt alomtegenwoordig. En dat zorgt ook meteen voor een explosie aan wijnhuizen. Wie dus graag wijn proeft of wie gewoon fan is van een goed glaasje, is hier zonder twijfel aan het juiste adres. Ik mocht dit jaar jammer genoeg niet meeproeven, maar dat maken we binnen enkele jaren nog wel eens goed! En ik moet zeggen, ook zonder dat proeven heb ik enorm genoten van de schone uitzichten en de rust van de vele wijntakken.

Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter

Mooie wandelingen in de Vogezen

Tijdens onze reis naar de Elzas hebben we drie grote wandelingen gemaakt. En die bevonden zich allemaal in de de Vogezen, ook wel gekend als ‘Ballons des Vosges’. De toppen van dit gebergte zien er namelijk (met een beetje fantasie) uit als een ballon. Dit zijn de wandelingen die we gemaakt hebben:

Lac Blanc en Lac Noir

Deze wandeling begint aan de voet van het prachtige Lac Blanc, van waaruit je drie wandelingen kunt maken: een korte wandeling van een uur, een van 10,5 km en een van 14,5 km. Wij kozen voor de middelste wandeling die ons langs Lac Blanc bracht. Starten doe je met een klim in de bossen, tot je een prachtig panoramisch uitzicht krijgt op het gletsjermeer. Van daaruit kan je kiezen voor een extra rondje rond Lac Noir of kan je, net zoals wij deden, de weg verder volgen rond Lac Blanc. Geef in je gps ‘le Mille Mètres’ in, dan kan je direct aan de voet parkeren.

Col de Boenlesgrab en Petit Ballon

Dit was voor mij de mooiste wandeling van onze vakantie. Starten doe je aan de Col de Boenlesgrab (waar je ook je auto kunt parkeren). Naast de herberg start je met een klim van zo’n 5 km. Na een kort stukje door het bos, kom je ten slotte helemaal bovenaan waar je een prachtig uitzicht hebt op de Vogezen. Bij mooi weer kan je trouwens ook het Zwarte Woud spotten, top! De weg naar beneden loopt volledig door de mooie bossen. Aanrader!

Les 3 châteaux de Ribeauvillé

Deze wandeling was favoriet bij Brecht. Je start je wandeling in Ribeauvillé, van waaruit je na een behoorlijke klim drie kasteelruïnes kunt bezoeken. Heel leuk is dat je ze dan ook enkel kan bezoeken na een wandeltocht. Je komt eerst voorbij Château de Saint-Ulrich, gevolgd door Château du Girsberg en Château du Haut-Ribeaupierre. Daarna is het een mooie daling doorheen de bossen. Uitrusten kan in het gezellige stadscentrum van Ribeauvillé.

Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter

Gezellige dorpen in de Elzas

Onze Airbnb lag op een kwartiertje van Colmar, een van de bekendste stadjes in de Elzas. We gingen er al vroeg naartoe om de grote massa voor te zijn, en slenterden er na een koffietje door de gezellige straatjes. Je kan er terrasjes doen, shoppen en cultuur opsnuiven. Ook de wijk Petite Venise is prachtig om te zien. Wie wil, kan er een bootje huren.

Omdat we tijdens onze reis naar de Elzas de grote steden zoveel mogelijk wilden vermijden, bezochten we de andere dagen vooral kleine dorpjes. De mooiste volgens ons waren Eguisheim, Ribeauvillé, Riquewihr en Kaysersberg. Overal kan je wijn proeven, genieten van typische specialiteiten of gewoon een terrasje doen. Als je vroeg genoeg vertrekt, is het overal trouwens erg rustig en kan je des te meer genieten van de architectuur en omgeving. Zo goed als alle dorpen liggen langs de wijnroute, dus eigenlijk is elke stop hier sowieso geslaagd.

Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuterOp reis naar de Elzas met een peuterOp reis naar de Elzas met een peuter
Regio van duizend kastelen

Dat de Elzas ook bekendstaat om haar vele kastelen, is nét iets minder geweten. Jammer, want deze Franse regio kent de meeste kastelen van het hele land. Een bezoekje brengen aan een van de prachtig bewaarde kastelen is dan ook een must wanneer je in de buurt bent. Zoals ik eerder al vertelde, kan je veel kastelen enkel te voet gaan bezoeken. Toch is een van de best bewaarde – en ondertussen ook gerenoveerde – kastelen het Château du Haut-Koeningsbourg. En dat kan je gewoon met de auto doen.

Het kasteel zelf kan je niet met een buggy betreden, maar de trappen vallen goed mee. Een draagzak kan hier natuurlijk wel handig zijn. Het kasteel geeft een prachtig uitzicht over de Elzas en geeft je een goed beeld over hoe het er in de 12e eeuw moet geweest zijn. Ik waande mij precies in Game of Thrones, zalig! Voor kinderen zijn er trouwens doe-opdrachtjes, dus ook zij hoeven zich er niet te vervelen.

Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter Op reis naar de Elzas met een peuter

Op reis naar de Elzas met een peuter?

Het was onze eerste échte reis met Alix (een peuter van 1,5 jaar) en dus wisten we niet goed wat we mochten verwachten. De reis was echter méér dan geslaagd en ze genoot dan ook met volle teugen. We volgden vooral haar tempo en dat bleek meer dan goed te gaan. Op reis naar de Elzas is zeker een aanrader met kleine kinderen. Ze kunnen er genieten van de natuur, spelen in de bossen, zwemmen in een van de vele meren of gewoon heerlijk rondwandelen. Ook in de kleine dorpjes lieten we haar vaak gewoon rondlopen wanneer ze de buggy wat beu was. Ze vond al die kleuren en geuren namelijk fantastisch en leefde echt helemaal op!

Wij zouden sowieso terugkeren met haar. En hoe ouder ze zijn, hoe beter ze ook écht kunnen meewandelen. Nu werd ze gedragen door Brecht – waarvoor een dikke chapeau, want die wandelingen waren echt niet te onderschatten met 12 kg op de rug – maar van zodra ze oud genoeg zijn, kunnen ze zelf meestappen. We zagen dan ook veel gezinnen met jongere kinderen. Niet twijfelen dus, want de Elzas is echt een prachtige regio die ons enorm heeft verrast. Wij komen nog eens terug!

Op reis naar de Elzas met een peuter

Comments (2)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Onze woonkamer kreeg een upgrade met Desenio

Volgende post

Wandelen met een peuter: onze tips en musthaves