Op fietstocht in de Hoge Veluwe

Op fietstocht in de Hoge Veluwe

20 augustus 2017

Deze zomer probeerden we meer dan ooit de deur uit te komen van zodra we de kans zagen. En met het verlengde Hemelvaart-weekend in het vooruitzicht boekten we last minute nog een tripje naar onze Noorderburen. Hoewel Nederland zo dichtbij is, bezocht ik het land eigenlijk nog maar weinig. Daar moest dus dringend verandering in komen. We besloten voor het eerst de Hoge Veluwe op te zoeken en dat bleek achteraf een topidee te zijn. Met de fiets onder de arm en m’n weekendtas trokken we richting Arnhem, klaar om de Nederlandse natuur te verkennen. Hoezee!

De natuur van onze Lage Landen wordt nog al te vaak onderschat. Maar onbekend is onbemind, en daar brachten vriendlief en ik vorig weekend verandering in. We boekten een hotelletje net buiten Arnhem, huurden er twee fietsen bij en verkenden de omgeving van het mooie Gelderland. Wist je trouwens dat Arnhem ooit de prijs van groenste stad van Nederland won? En eerlijk is eerlijk, het was er toch écht wel aan te zien. Hoewel de stadskern er heel gezellig is, moet je er toch vooral naartoe voor de prachtige natuur. Toch won Arnhem ook de prijs voor beste binnenkern, jawel. Een stadje dat zo in de prijzen viel, moest dus eigenlijk al veel langer op ons verlanglijstje gestaan hebben.

Op fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge Veluwe

Toen we er op zondag aankwamen, besloten we eerst maar even die fijne binnenstad te verkennen. De kleine straatjes deden me een beetje aan een spinnenweb denken, want allemaal komen ze uit op eenzelfde gezellige punt. Naast de bekende ketens, vind je er ook heel wat lokale labels, toffe koffiezaakjes en knusse interieurzaken. En zo ook het hippe Dudok. We gingen er maar liefst twee avonden op rij naartoe om te genieten van het mooie weer achterin de tuin. Dudok in Arnhem is gelegen in de voormalige Van Ranzows Bank, een rijksmonument dat heel wat historische waarde met zich meebrengt. Maar het is vooral de sfeervolle binnentuin die het ‘m doet. We bestelden er een borrelplankje en genoten er onder andere van de zelfgemaakte bitterballetjes (een échte aanrader!). Wie trouwens nog inspiratie wil opdoen voor z’n eigen tuin, is hier echt wel aan het juiste adres. 

Op fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge Veluwe

De volgende dag stond er echter een heel andere activiteit op het programma. We huurden fietsen bij het hotel en ontdekten het prachtige Nationale Park de Hoge Veluwe. Van het hotel was het amper een kwartiertje rijden tot aan de ingang. Met het stralende zonnetje op ons gezicht zaten we dan ook al vroeg op onze tweewieler om op ontdekking te gaan. Het gebied, dat zo’n 55 vierkante kilometer telt, was vroeger eigendom van Helene Müller en Anton Kröller. Tussen 1909 en 1921 kochten ze er heel wat landerijen als privé-jachtterrein. Ze plaatsten moeflons, wilde zwijnen en edelherten in het park, beestjes die je er vandaag nog altijd kunt zien rondlopen. Later werd het park verkocht, maar de geschiedenis is er nog altijd sterk te voelen. In het midden van het park vind je bijvoorbeeld een prachtig museum met de kunst die Helene vroeger verzamelde. Maar ook de weidse omgeving toont aan dat het park altijd met veel liefde werd onderhouden. 

Op fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge Veluwe

Wij beslisten om het park van de Hoge Veluwe met de fiets te verkennen, om op die manier zoveel mogelijk van de rijke natuur te ontdekken. Het volledige park telt zo’n veertig kilometer aan fietspaden en is dus behoorlijk te doen. Je kunt in het park trouwens een gratis fiets gebruiken, zo hoef je jouw fiets niet van thuis mee te brengen. Handig! Al fietsend reden we langs dichtbeboste loofbomen, over natte en droge heidevelden en zelfs door zandlandschappen. We voelden ons zelfs even in Afrika. Wat prachtig! In nog geen drie uurtjes tijd ontdek je dus heel wat verschillende klimaattypes en da’s toch echt wel overweldigend. En dat op zo’n dichte afstand van ons kleine Belgenlandje. Jammer dat we nog te vaak vergeten hoe mooi het hier kan zijn.

Op fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge VeluweOp fietstocht in de Hoge Veluwe

Ons fietsavontuur eindigde na zo’n vijfendertig kilometer jammer genoeg een beetje in minuur. Na een fijne fietstocht doorheen het park liet de binnenband van onze fiets het namelijk jammer genoeg afweten. Een ontplofte band, ai. We hadden het al een beetje zien aankomen, want de fiets van vriendlief deed precies niet meer wat hij moest doen. Al hadden we gehoopt dat hij het toch nog tot op het einde ging volhouden. Met de lekke band mochten we dus nog zo’n vijf kilometer te voet op weg. Gelukkig waren we op dat moment al bijna op het einde van de fietstocht. Het nam dan ook maar een halfuurtje in beslag om de uitgang te bereiken. Na een kort telefoontje naar het hotel, kwamen ze ons bovendien ook nog ‘s oppikken. Wat een service!

Op fietstocht in de Hoge Veluwe

Ons weekendje weg was er dus weer eentje om lang niet te vergeten. We verkenden er de prachtige natuur van de Hoge Veluwe, vulden er ons buikje in een van de vele leuke cafeetjes in Arnhem en genoten er van de rust. En tijdens de terugrit konden we ook nog ‘s de nieuwe Ikea-collectie in Breda ontdekken. Een mooie afsluiter van een nog mooier weekend. Ons zien ze er zeker en vast nog eens terug. Al was het maar om het park nu zonder platte band door te komen! 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Taart met blauwe bessen en appel

Volgende post

Op stap in de regen: zo houd je het droog