Op speurtocht in de zelfpluktuin

Op speurtocht in de zelfpluktuin

22 augustus 2015

We zitten al een tijdje met het idee om achteraan in de tuin een moestuintje aan te leggen, maar dat idee zal waarschijnlijk nog eventjes moeten wachten. Ten eerste is het plekje eigenlijk niet zo perfect, want door de grote bomen schijnt de zon er jammer genoeg maar weinig. En dan is er nog het excuus dat we daar misschien toch niet genoeg tijd voor gaan hebben. Anyway, nog geen moestuin voor ons dus. Een tijdje geleden ontdekte ik echter dat we op slechts 10 minuutjes rijden een biologische zelfpluktuin hebben! Een zelfpluktuin vraag je je af? Jap, op deze boerderij worden heel wat groenten, fruit en zelfs bloemen geplant (en onderhouden), en die kan je dan zelf gaan oogsten. Benieuwd naar ons avontuur? Lees dan snel verder!

DSC_1098DSC_1160DSC_1094

Omdat we heel erg benieuwd waren naar dit leuke concept, duurde het dan ook niet lang vooraleer we het land opgingen. Want een plekje waar je zelf  je groenten en fruit kan gaan oogsten? Dat moet je ons geen twee keer vragen! En zo gingen wij op die bewuste dag met ons plukmandje (of kruiwagen als je wil) en een snoeischaar het veld op. De eigenares gaf ons eerst een woordje uitleg over wat we allemaal op de boerderij konden vinden. Naast groenten en fruit staan er namelijk ook snijbloemen én je kunt er verse eitjes gaan rapen, jummie!

DSC_1139DSC_1143DSC_1144

We kwamen eerst voorbij de aardbeien en ik was al meteen enthousiast. Ze zagen er zoveel mooier uit dan in de supermarkt. Als kleine kindjes gingen we aan de slag (om het eerst de mooiste aardbei vinden en dergelijke) en na een tiental minuten hadden we een mooi gevuld mandje aardbeien. Verderop vonden we ook nog bessen en frambozen.

DSC_1110DSC_1101DSC_1107

Een beetje later kwamen we bij de groenten aan. Ik moet eerlijk toegeven, er stonden heel wat soorten waarvan ik nog nooit gehoord had. Leuk om dus wat nieuwe groenten te ontdekken, want zo hadden we die avond eens iets anders op ons bord. Omdat groenten oogsten nu eenmaal moeilijker is dan fruit plukken, staat er telkens een bordje waarop duidelijk uitgelegd wordt hoe je alles precies moet oogsten. Vergeet voor sommige groenten dus zeker je spade niet!

DSC_1136

DSC_1121

En wat is het leuk om zelf je groenten en fruit te oogsten! Ik voelde me weer helemaal kind, met de handen in de aarde mogen wroeten om er de verse groentjes eruit te halen. En echt waar, het smaakt ‘s avonds nog eens tien keer lekkerder als je weet dat je die zelf geoogst hebt. Bovendien is alles op de boerderij biologisch, dat wil zeggen, zonder chemische pesticiden of kunstmeststoffen. Heel wat lekkerder, gezonder én nog eens goed voor het milieu. Jap, daar zien ze ons zeker en vast terug. Ik kan niet wachten om wat verse broccoli of een lekkere kropsla te gaan oogsten. Breng wel zelf een herbruikbare zak of doos mee, zodat je al dat lekkers ook mee naar huis kan nemen. Zo help je het milieu nog een extra handje! Ben je benieuwd welke groenten en fruit op dit moment oogstklaar zijn? Bekijk dan zeker deze handige groenten- en fruitwijzer vooraleer je op verkenning gaat.

DSC_1150DSC_1115

Zelf op speurtocht?

De zelfpluktuin die wij bezocht hebben ligt in Lauwe, op ‘t Goed ter Heule. In de week kan je er op dinsdag, woensdag en vrijdag gaan plukken in de voormiddag tussen 10u en 12u en in de namiddag tussen 14u en 18u. In het weekend kan je aan de slag tussen 10u en 18u.  In het winkeltje op de boerderij kan je naast kant- en klare groenten en fruit (mocht je eens geen tijd hebben om het veld op te gaan),  ook bioproducten, zoals fruitsap, confituur en andere producten vinden.

Comments (2)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn Netflix-favorieten #1

Volgende post

Wat ik geleerd heb na een jaar werken