Ovenschotel met pompoenpuree en gehakt

Ovenschotel met pompoenpuree en gehakt

25 oktober 2020

De herfst is het seizoen van de pompoen, of je er nu heerlijke soep van maakt of een griezelige lampion uitkerft. Ik besloot nog eens de keuken in te duiken met pompoen en maakte een heerlijke ovenschotel met pompoenpuree en gehakt. Lekker herfstig en bovendien heel makkelijk. Wij maken de ovenschotel trouwens standaard voor vier personen, dan kunnen we er meteen twee dagen van eten (of invriezen – ook een mogelijkheid!). Ook Alix is fan van dit recept, perfect dus om een portie extra te maken voor de kindjes.

Ik ben dol op ovenschotels! Ze zijn makkelijk om klaar te maken (want het grootste gedeelte van de tijd zitten ze gewoon in de oven te garen) en je kan meteen ook grote porties maken. Bovendien roept niets meer herfst dan een ovenschotel, toch? Ovenschotels met puree zijn lekker op een druilerige en koude dag (een beetje zoals nu). Omdat je in de herfst echter ook lekker kunt koken met pompoen, besloot ik er eens pompoenpuree van te maken. Die is veel zoeter dan gewone puree en heeft een mooie oranje kleur.

Pompoenen vind je in alle soorten en maten, neem maar eens in kijkje in de supermarkt of loop eens rond op de zelfpluktuin. Voor dit recept koos ik voor de butternut, ook wel flespompoen genoemd. Deze pompoensoort vind je in elke supermarkt terug en herken je aan de langwerpige vorm en veelal lichte kleur. De binnenkant van de butternut is echter helder oranje en geeft dan ook een mooie kleur aan je gerechten. Deze pompoen is trouwens veel eenvoudiger te verwerken, omdat hij relatief klein is. Ik werkte de ovenschotel af met een laagje gehakt (kan ook vegetarisch!) en lekker veel kruiden. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor vier personen

– Butternut (500 gram)
– Aardappelen (500 gram)
– Gemengd of vegetarisch gehakt (500 gram)
– 1 teentje look
– 1 ui
– 50 gram geraspte kaas
– Groentebouillon
– Tijm
– Oregano
– Peper & zout
– Nootmuskaat
– Olijfolie
– Klontje boter

Bereiding

– Verwarm de oven op 180 graden.
– Pel en snipper de ui en plet de knoflook. Stoof aan in olijfolie.
– Schil de pompoen en de aardappelen en snijd ze in kleine stukken.
– Voeg toe aan de ui en knoflook en laat 5 minuutjes meegaren.
– Zet het geheel tot de helft onder water en voeg peper, zout en bouillon toe.
– Laat 20 tot 30 minuutjes koken (prik met een vork om te zien of alles zacht is) en giet af.
– Kruid het gehakt met peper, zout, oregano en tijm en bak het daarna rul in een pan. Je hebt hiervoor geen vetstof nodig.
– Giet de aardappelen en pompoen af en stamp tot een smeuïg geheel. Kruid af met nootmuskaat en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
– Vet de ovenschaal in met boter en voeg het gehakt en daarna de pompoenpuree toe.
– Bestrooi met de geraspte kaas en plaats 15 minuten in de oven.
– Eet smakelijk!

Vorige post

4 tips om minder op je smartphone te zitten

Volgende post

Spritskoeken met chocolade