Recept: 3 gezonde spreads voor op de boterham

3 gezonde spreads voor op de boterham

18 april 2016

De laatste tijd ben ik verzot op het maken van mijn eigen broodbeleg. Niet alleen kan je het op die manier heel wat gezonder serveren, het smaakt ook nog eens heel wat beter dan die voorverpakte doosjes uit de supermarkt! Voorverpakt broodbeleg wordt trouwens heel vaak gemaakt op basis van mayonaise, niet zo gezond dus. En omdat het eigenlijk heel erg makkelijk is om zelf heerlijke spreads op tafel te toveren, ging ik het voorbije weekend aan de slag. Met drie heerlijke receptjes als gevolg. Ik weet alvast wat ik deze week op mijn boterhammetjes zal smeren!

Gezonde zalmsalade met bieslook

Recept: 3 gezonde spreads voor op de boterham

Wat heb je nodig? 

– 200 gram Griekse yoghurt (0%)
– 200 gram gerookte zalm
– theelepel honing
– theelepel mosterd
– bieslook
– peper & zout
– limoensap

Zo maak je het klaar

Versnipper de zalm in kleine stukjes en meng met de Griekse yoghurt. Voeg de honing en de mosterd toe en roer goed om. Kruid met wat peper en zout. Voeg ten slotte nog wat verse bieslook toe en werk af met wat limoensap. Heerlijk op een boterham of op een toastje als aperitief!

Gezonde spread met zongedroogde tomaten

Recept: 3 gezonde spreads voor op de boterham

Wat heb je nodig? 

– 100 gram zongedroogde tomaten (zonder olie!)
– 100 gram cashewnoten
– 20 cl water
– een handjevol basilicum
– twee lente-uitjes
– peper & zout
– Italiaanse kruiden
– een teentje look

Zo maak je het klaar

Voor dit recept is het heel belangrijk dat je zongedroogde tomaatjes zonder olie koopt. Die zijn stukken gezonder en hebben een iets andere smaak dan de tomaatjes in olie. Je vindt ze normaal gezien op dezelfde plek in de supermarkt. De tomaatjes en de cashewnoten laat je eerst een kwartiertje weken in warm water. Daarna doe je ze in de blender. Tussen het blenden door voeg je het water toe. Zorg ervoor  dat er zo weinig mogelijk stukjes overblijven. Voeg nu de versnipperde lente-ui en basilicum toe. Kruid af met peper & zout, Italiaanse kruiden en verse look naar smaak.

Gezonde eiersla met avocado 

Recept: 3 gezonde spreads voor op de boterham

Wat heb je nodig? 

– twee hardgekookte eitjes
– 1 (rijpe!) avocado
– 1 eetlepel Griekse yoghurt
– peper & zout
– limoensap

Zo maak je het klaar

Voor deze gezonde spread heb je een hardgekookte eitje nodig en het eiwit van een tweede hardgekookte eitje. Plet de eitjes met een vork en meng er de avocado door. Het is erg belangrijk dat de avocado al goed rijp is, anders wordt het moeilijk om het geheel smeuïg te krijgen. Voeg daarna de Griekse yoghurt toe en werk af met wat peper & zout en limoensap.

Laat je me weten welk receptje jij het lekkerste vindt? Ik weet alvast niet welke ik moet kiezen! Eet smakelijk!

 

Comments (10)

  • martine Madonna

    21 januari 2018 at 19:25

    hallo,
    ik maak ook al jaren de gerookte zalmspread bijna identiek aan die van jou, met als extraatje een beetje mierikswortel… en bieslook versnipperd.
    de avocadospread maak ik morgen ! 😉

    1. Taïs

      9 november 2018 at 08:47

      Dag Martine,
      dat lijkt me inderdaad heel lekker, zal ik ook eens uitproberen binnenkort! Dankjewel voor de tip!

  • Marlies

    30 januari 2018 at 22:39

    Hi! Even een vraagje! Hoelang kun je het bewaren?

    1. Taïs

      7 februari 2018 at 18:53

      Dag Marlies, omdat het toch om verse productjes gaat, zou ik ze niet langer dan 3 dagen in de koelkast bewaren. De spread met de zongedroogde tomaatjes kan misschien wel ietsje langer bewaard worden. Veel succes!

  • Karin

    30 september 2018 at 15:24

    Hoi Taïs,

    Zojuist de tomatenspread gemaakt (staat al even op mijn to do-lijstje) en natuurlijk tussentijds geproefd, Het is een toppertje en gaat komende dagen zeker en vast mee als beleg op mijn haverkorn (soort roggebrood, maar dan met havervlokken en zaden). Ook lekker bij de borrel op toast, Turks en/of stokbrood of als vulling in een kerstomaatje. Lekker én gezond! 😉

    1. Taïs

      30 september 2018 at 15:48

      Hey Karin! Wat leuk dat de spread je zo bevalt! Het is al even geleden dat ik hem zelf gemaakt heb, maar hij is inderdaad echt heel lekker ook voor bij de borrel, lekker op toastjes enzo! Geniet ervan :)!

  • Lucienne

    26 oktober 2018 at 13:28

    Deze middag hebben we de drie spreads klaargemaakt en geproefd.Zowel mijn man als ik waren heel enthousiast over deze met de noten en gedroogde tomaten. Bij deze met avocado mistte ik een beetje iets crunchy…misschien wat verse kiemen er bovenop!? De gerookte zalm vonden we ook wel lekker natuurlijk, maar die noten_tomaat combinatie sprong er gewoon uit.

    1. Taïs

      9 november 2018 at 08:49

      Dag Lucienne,
      heel blij dat jullie zo enthousiast zijn! Wat verse kiem zou inderdaad wel lekker zijn, geeft het inderdaad wat crunch. Zelf hou ik erg van smeuïge spreads, maar zo’n extraatje kan het zeker wel hebben!

  • Sandra

    6 november 2018 at 12:44

    Lekker recept, hoor, heb er dit keer een zakje gedroogde groente van Lidl voor gebruikt en de dubbele hoeveelheid basilicum. Echt een aanrader !

    1. Taïs

      9 november 2018 at 08:50

      Dag Sandra! Blij om te horen dat het je zo gesmaakt heeft! En basilicum kan er inderdaad nooit genoeg zijn, hihi!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Filmtips: 3x waargebeurd

Volgende post

Mijn favoriete Airbnb's