Recept: appelflappen met kaneel en rozijnen

Appelflappen met kaneel en rozijnen

Appelflappen zijn een van mijn favoriete gebakjes bij de bakker. Het was echter al jaren geleden dat ik ze nog eens meegebracht had. Vroeger aten we ze vaak op vrijdagavond. Jap, als avondeten, ik was er dol op! De appelflappen die ik als kind at waren gemaakt met een vulling van appelmoes. Heerlijk, maar oh zo onhandig om op te eten. Meestal zat ik nadien dan ook onder de appelmoes. Hoog tijd dus om een minder plakkerige variant te maken. Mijn recept voor appelflappen maak je daarom niet met appelmoes, maar met stukjes appel. Door de warmte in de oven worden ze heerlijk zacht, ideaal als ontbijtje, vieruurtje, of zoals vroeger, als avondmaal. Om ze wat op te leuken voegde ik er rozijntjes en kaneel aan toe. Een winterse variant van mijn favoriete gebakje dus. Klaar voor het recept?

Dit gebakje maak je heel eenvoudig zelf klaar. Perfect voor een zondagse brunch als je het mij vraagt. Om de appelflappen te maken heb je trouwens helemaal niet veel nodig. Met dit recept kan je 6 appelflappen op tafel toveren. Afhankelijk van de vulling die je gebruikt, kan je er misschien zelfs wat meer klaarmaken (vergeet dan niet nog extra bladerdeeg op je boodschappenlijstje te zetten).

Appelflappen

Ingrediënten voor 6 appelflappen

– 1 grote appel in kleine stukjes
– 80 gram rozijnen
– 4 eetlepels kristalsuiker + 2 eetlepels kristalsuiker voor de afwerking
– 1 theelepel kaneel
– 6 vierkantjes bladerdeeg (kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt)
– 1 opgeklopt eitje

Bereiding

– Haal de bakplaat uit de oven en leg er een stukje bakpapier overheen.
– Verwarm de oven op 200 graden
– Snij de appel in stukjes en voeg samen met de rozijnen, de suiker en de kaneel in pot. Roer goed om en laat een tiental minuutjes intrekken.
– Neem een vierkantje bladerdeeg en leg in het midden een lepeltje vulling.
– Met een borsteltje bestrijk je de zijkanten van je bladerdeeg met het opgeklopte eitje.
– Plooi je appelflap dicht door het bladerdeeg diagonaal dicht te vouwen. Druk goed aan en prik met een vork gaatjes langs de zijkant, zodat de appelflap mooi dicht blijft. Hetzelfde doe je met de andere appelflappen.
– Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met een losgeklopt eitje en werk af met wat kristalsuiker. 
– Bak nu 15 à 20 minuutjes in de oven. 
– Eet smakelijk!

Vorige post

Zo stel je de perfecte kaasplank samen

Volgende post

Travel bucketlist: kamperen in British Columbia