Recept: gevulde paprika met quinoa, spinazie en champignon

Gevulde paprika met quinoa, spinazie en champignons

19 januari 2017

Om het jaar gezond te starten, experimenteerde ik de voorbije weken in de keuken met een aantal nieuwe receptjes. Receptjes die na die gezellige periode van kerstfeestjes en nieuwjaarsdinertjes heel erg welkom zijn. Want hoewel ik natuurlijk dol ben op die winterse periode, kan het achteraf ook eens deugd doen om gewoon lekker eenvoudig en gezond te eten. Daarom ging ik aan de slag met groene paprika, die ik vulde met een mengeling van quinoa, spinazie en champignons. En het werd meteen een van m’n favoriete receptjes van het moment. 

Dat ik ditmaal met quinoa aan de slag ging is helemaal niet zo vreemd. Quinoa is tegenwoordig namelijk in iedere supermarkt te vinden en is nog steeds érg populair. Het is dan ook een gezond alternatief voor pasta, rijst of aardappelen. En omdat het een heleboel gezonde eiwitten bevat is het erg geschikt als vleesvervanger. Net daarom besloot ik er een vegetarisch gerechtje van te maken. Je kunt het klaarmaken als bijgerecht of als lichte lunch. Niet zo’n fan van paprika? Dan kan je die natuurlijk makkelijk vervangen door bijvoorbeeld courgette of tomaat. Dat laatste moet trouwens wel een stuk minder lang garen, dus hou daar zeker rekening mee wanneer je het gerechtje in de oven plaatst. Eet smakelijk! 

 Zelfgemaakte granola Ingrediënten - 100 gram havermout - 50 gram walnoten - 50 gram amandelnoten - 50 gram hazelnoten - 50 gram cashewnoten - 50 gram zonnebloempitten - 4 eetlepels kokosolie - 3 eetlepels honing - bakpapier Bereiding Verwarm alvast de oven op 180°. Hak daarna de nootjes in fijne stukjes. Je kan hier uiteraard variëren met de noten die jij het lekkerst vindt. In de supermarkt vind je bovendien voorverpakte zakjes met notenmengelingen. Wie dus niet al te veel verschillende notensoorten in huis wil halen, kan hier handig gebruik van maken. Let er wel op dat de noten onbewerkt zijn, da's namelijk het gezondste. Voeg nog de havermout en de zonnebloempitten toe en roer goed om. Zet een klein pannetje op het vuur en laat de kokosolie smelten. Geen kokosolie binnen handbereik? Een andere natuurlijke olie werkt even goed. Zo heb ik altijd een fles arachideolie (of olijfolie) in huis. Wanneer de kokosolie gesmolten is, voeg je de honing toe. Giet het olie-honingmengsel over de notenmix en roer goed om. Neem nu een ovenschotel of de ovenplaat bij de hand en leg er het bakpapier op. Verdeel ten slotte het mengsel evenredig in de schaal. Zet 20 minuutjes in de oven en laat afkoelen. De granola kan je zo'n 3 tot 4 weken bewaren. Heerlijk met Griekse yoghurt (0%), bij slaatjes of gewoon om te snacken!

Gevulde paprika met quinoa, spinazie en champignons 

Ingrediënten

Voor twee personen heb je nodig:

– 2 grote paprika’s (kleur naar keuze) 
– 150 gram quinoa
– 200 gram spinazie
– 150 gram champignons 
– peper & zout 
– olijfolie 
– teentje look 

Bereiding

Verwarm de oven op 180° graden. Verwijder het hoedje van de paprika’s en hol ze voorzichtig uit. Neem een ovenschotel, zet er de paprika’s in en besprenkel met voldoende olijfolie. Bedek de paprika’s met aluminiumfolie en zet 15 minuutjes in de oven. 

Zet ondertussen een pot met water op het vuur en laat koken. Maak de quinoa klaar zoals op de verpakking aangegeven en giet af.

Terwijl de quinoa op het vuur staat, was je de champignons en de spinazie. Snijd de champignons daarna in kleine stukjes en plet de look. Zet een grote pan op het vuur met een scheutje olijfolie en laat de look 3 minuutjes sudderen. Voeg de champignons toe. Na vijf minuutjes voeg je ook de spinazie toe. Laat de pan op het vuur tot de groenten mooi zacht zijn. Kruid af met peper en zout. 

Meng de groenten met de quinoa en vul de paprika’s met het mengsel. Zet terug in de ovenschotel en laat nog 20 minuutjes verder garen in de oven (zonder aluminiumfolie). Afhankelijk van de grootte van je paprika’s, kan het ietsje langer of minder lang duren. Hou je oven daarom goed in de gaten. Eet smakelijk! 

 Zelfgemaakte granola Ingrediënten - 100 gram havermout - 50 gram walnoten - 50 gram amandelnoten - 50 gram hazelnoten - 50 gram cashewnoten - 50 gram zonnebloempitten - 4 eetlepels kokosolie - 3 eetlepels honing - bakpapier Bereiding Verwarm alvast de oven op 180°. Hak daarna de nootjes in fijne stukjes. Je kan hier uiteraard variëren met de noten die jij het lekkerst vindt. In de supermarkt vind je bovendien voorverpakte zakjes met notenmengelingen. Wie dus niet al te veel verschillende notensoorten in huis wil halen, kan hier handig gebruik van maken. Let er wel op dat de noten onbewerkt zijn, da's namelijk het gezondste. Voeg nog de havermout en de zonnebloempitten toe en roer goed om. Zet een klein pannetje op het vuur en laat de kokosolie smelten. Geen kokosolie binnen handbereik? Een andere natuurlijke olie werkt even goed. Zo heb ik altijd een fles arachideolie (of olijfolie) in huis. Wanneer de kokosolie gesmolten is, voeg je de honing toe. Giet het olie-honingmengsel over de notenmix en roer goed om. Neem nu een ovenschotel of de ovenplaat bij de hand en leg er het bakpapier op. Verdeel ten slotte het mengsel evenredig in de schaal. Zet 20 minuutjes in de oven en laat afkoelen. De granola kan je zo'n 3 tot 4 weken bewaren. Heerlijk met Griekse yoghurt (0%), bij slaatjes of gewoon om te snacken!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Een winterse playlist

Volgende post

Uitgelezen: Het Nest