Recept: gezonde havermoutwafels

Gezonde havermoutwafels

5 juni 2017

Sinds jaar en dag vind ik het ontbijt een van de leukste maaltijden van de dag. Ik houd van de verscheidenheid aan broodjes, de afwisseling tussen zoet en hartig en de hoeveelheid aan mogelijkheden zo vroeg op de dag. Hoewel heel wat mensen het ontbijt wel eens durven overslaan, zul je mij nooit zonder een goed ontbijtje de deur uit zien gaan. En da’s eigenlijk maar goed ook, want het blijft nu eenmaal de belangrijkste maaltijd van de dag. Om de ochtend wat op te leuken, zoek ik geregeld naar nieuwe én gezonde recepten om de dag te starten. En omdat ik nu eenmaal fan ben van havermout, maakte ik onlangs heerlijke havermoutwafels klaar. In nog geen tien minuutjes tover je al zo’n twintig havermoutwafels op je bord, die je bovendien ook nog tijdens de rest van de week kunt opsmullen. Weinig voorbereiding, heel gezond en perfect om de dag te starten, klinkt dat niet als een zalig ontbijt? 

Vroeger vond ik wafeltjes eigenlijk niet zo lekker. Ik was meer te vinden voor pannenkoeken en koos in de tearoom dan ook steevast voor dit zoete dessertje. De voorbije jaren heb ik ze echter meer dan ooit weten appreciëren en kan ik er echt wel van genieten. Tja, de geur van warme wafels kan dan ook heel overtuigend werken. Jammer genoeg zijn wafels eigenlijk niet zo gezond. Ze bevatten meestal veel boter en suiker en zijn dus helemaal niet geschikt voor het ontbijt. Maar omdat ik de dag graag op een feestelijke manier start, ging ik op zoek naar een gezonde variant. Ik besloot om de bloem te vervangen door havermeel en vulde aan met Griekse yoghurt en amandelmelk om ze extra luchtig te maken. De suiker liet ik niet helemaal vallen, ik gebruikte namelijk twee zakjes vanillesuiker, maar wie ze écht gezond wil maken, kan kiezen voor vanille-extract. Dat vind je gewoon in de supermarkt en geeft de havermoutwafels die zachte vanillesmaak. 

Recept: gezonde havermoutwafels

Het grote voordeel aan dit receptje is dat je het zo makkelijk op tafel zet. Het deeg neemt ongeveer vijf minuutjes in beslag, het bakken van de wafeltjes zo’n twee minuutjes per keer. Met mijn wafelijzer maak ik vijf havermoutwafels per keer klaar, en ik kon er met dit recept twintig op tafel toveren. Zo kan ik er meerdere dagen van eten en hoef ik ‘s ochtends vroeg de keuken niet meer in te duiken. Een win-win-situatie als je ‘t mij vraagt. Bovendien zien deze havermoutwafels er ook nog eens heel erg schattig uit en zijn ze perfect voor een gezellige brunch met vrienden of familie. Ik weet alvast wat ik de volgende keer klaarmaak! Eet smakelijk!

Gezonde havermoutwafels

Ingrediënten voor 20 kleine wafeltjes

– 150 gram havermout (of havermeel)
– 120 gram Griekse yoghurt
– 60 ml amandelmelk
– 2 eieren
– 2 zakjes vanillesuiker
– 2 eetlepels arachideolie
– 2 eetlepels bakpoeder

Bereiding

Meng de ingrediënten samen in de blender en mix tot een vloeibaar geheel. Zorg ervoor dat alles mooi vermengd is.

Verwarm het wafelijzer en vet in met wat olie. Van zodra het wafelijzer warm genoeg is, vul je het met het deeg (een kan is hiervoor handig, maar een pollepel kan natuurlijk ook). De hoeveelheid deeg hangt natuurlijk af van de grootte van je wafelijzer. Laat zo’n twee minuutjes bakken. Zijn de havermoutwafels lichtbruin? Dan zijn ze klaar! 

Ga zo door tot al het deeg opgebruikt is. Serveer met wat Griekse yoghurt en rode vruchten (of op z’n tijd een lekker laagje choco!). Eet smakelijk!

Recept: gezonde havermoutwafels

Comments (3)

 • ingrid

  15 november 2017 at 18:17

  heerlijke wafels, de 2 eetlepels bakpoeder lijken me wel iets teveel, de wafels smaakten dan ook wat naar de bakpoeder, volgende keer neem ik maar 1 eetlepel…. dit is veruit het beste recept met havermeel dat ik al geproefd heb, echt TOP !

 • Nanita

  8 maart 2018 at 20:17

  Hoeveel calorieën heeft 1 wafel ?
  Het ziet er lekker uit.

 • Helene

  25 april 2018 at 09:30

  Moet de arachideolie bij in het beslag? Of is dit om het wafelijzer in te vetten?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Proeven op 'à l'Ostendaise' in Oostende!

Volgende post

Canada, we zijn vertrokken!