Recept: 'hasselback' aardappelen in de oven

Hasselback aardappelen in de oven

27 juli 2017

Aaah, aardappeltjes. Hoewel heel wat mensen ze vaak zo saai en eentonig vinden, kan ik er eindeloos mee experimenteren. Een tijdje geleden vertelde ik jullie al eens dat je bij ons heus niet altijd feestmaaltijden moet verwachten. En da’s ook écht het geval. Maar dat betekent niet dat de traditionele aardappelen, groenten en vlees saai hoeven te zijn. Integendeel! Met aardappeltjes kan je zoveel verschillende dingen doen, dat het eigenlijk nooit echt saai hoeft te worden. Bij het artikel postte ik dan ook een foto van mijn ‘hasselback’ aardappeltjes, en ik kreeg nog nooit eerder zoveel vragen naar het recept. Zo gezegd, zo gedaan, want vandaag komt het recept eindelijk op de blog! Eet smakelijk! 

Hasselback-aardappelen hebben hun oorsprong in het 18e eeuwse Stockholm. In het gelijknamige restaurant werden deze waaiervormige aardappeltjes voor het eerst geserveerd, en ze vielen meteen in de smaak van de vele gasten. Toch zie je dit aardappelgerecht bij ons nog niet zo heel vaak opduiken. En dat is zo zonde! Want geloof me, eens je deze aardappeltjes in de oven hebt klaargemaakt, wil je ze iedere week op je bord. Pinky promise! Bovendien maak je ze heel snel klaar én zien ze er ook nog eens feestelijk uit. Maak ze dus zeker eens klaar wanneer je bezoek hebt of wanneer je jouw lunch eens wilt opleuken! Je kan ze als bijgerecht serveren, zoals ik doe, of als hoofdgerecht met een vulling. Zelf werk ik ze af met Parmezaanse kaas en verse kruiden uit de tuin. Maar daar kan je uiteraard nog zelf mee experimenteren! Klaar voor het recept?

Hasselback-aardappelen

Ingrediënten voor 2 personen

– 10 krielaardappelen
– geraspte Parmezaanse kaas
– peper en zout
– verse peterselie 
– 1 knoflookbolletje 
– olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven op 180°. Was daarna de krielaardappelen goed schoon en leg ze op een snijplankje. Snijd de aardappelen in fijne schijfjes, maar nét niet tot helemaal beneden. We willen namelijk wel dat de aardappel nog in z’n geheel blijft. Een tip die ik onlangs tegenkwam was om de aardappels te snijden op een houten lepel. Op die manier kan je namelijk net niet helemaal doorsnijden. Zorg ervoor dat de schijfjes zo’n 4 millimeter dik zijn, zo garen de aardappeltjes het snelst. 

Leg de aardappelen vervolgens in een ovenschaal. Maak de teentjes look schoon, snijd de peterselie fijn en verdeel over (en tussen) de aardappeltjes. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en stop de aardappelen gedurende 50 minuutjes in de oven. Zo’n 5 minuutjes voor het einde strooi je er de Parmezaanse kaas over. Laat in de oven staan tot de aardappeltjes helemaal gaar zijn. Dat kan je nagaan door met een vork in de aardappelen te prikken. De gaartijd hangt namelijk af van de grootte van de aardappelen én van je oven. Eet smakelijk!

Recept: 'hasselback' aardappelen in de oven

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Van Toronto naar Ottawa: natuur en geschiedenis

Volgende post

Van Ottawa naar Québec: bonjour les Francophones!