Recept: de lekkerste appeltaart

De lekkerste appeltaart

14 februari 2017

H O E R A ! Ik ben vandaag jarig en dat vraagt om een vreugdedansje. Of misschien ook niet? Want weer een jaartje ouder en weer een extra getalletje toegevoegd. Maar ach, ik ben heus niet treurig om dat cijfertje dat erbij komt. Iedere leeftijd heeft zo z’n eigen leuke, speciale en vooral typische kenmerken. En ik wil ze graag allemaal meemaken, ja. Dus vandaag vier ik zeker weten mee! En omdat jullie zouden kunnen delen in de feestvreugde, deel ik vandaag mijn favoriete recept voor appeltaart. Dé appeltaart van m’n oma. Oh, wat ben ik fan van dat recept, en van oma uiteraard. Want zonder haar stond ik vandaag nog lang niet zo ver als waar ik nu sta. En dus is het vandaag ook een beetje een ode aan haar. Omdat ze nu eenmaal de beste is. 

Dat oma’s goed kunnen koken, da’s al lang geen geheim meer. Als klein meisje genoot ik al van haar heerlijke kookkunsten. En ik hielp maar al te graag bij de voorbereidingen (én de kwaliteitscontroles). Ik herinner me dat we samen spruitjes schoonmaakten tijdens de koude wintermaanden, dat we achter in de tuin rabarber gingen plukken om er dan confituur van te maken, dat vrijdag mijn favoriete dag van de week was omdat we dan pannenkoeken maakten. Ah, wat was het fijn om als kind bij oma te zijn. Dat genieten van uren in de keuken doorbrengen, dat heb ik vast en zeker van haar. De constante zoektocht naar nieuwe receptjes die nog lekkerder zijn dan de vorige, dat zeker ook.

Recept: de lekkerste appeltaart

Boeken hebben we volgekleefd met receptjes uit Libelle. En dan maar in plastieken mapjes steken. Om er om de zoveel tijd met veel goesting nog eens in te bladeren. Jawel, ‘t was een schone tijd. Ik ben haar dan ook zo dankbaar voor de wijze levenslessen die ze me bijbracht, voor haar kooktips en feestelijke ideetjes en voor haar oh zo lekkere receptjes. Zoals dat van vandaag. Oma’s appeltaart is nu eenmaal de lekkerste ooit. Met smeuïge appeltjes, heerlijk vanilledeeg en als afsluiter een flinke laag abrikozenconfituur. Alsof de taart nog niet zoet genoeg was zonder. Dankuwel oma! En dat we nog veel verjaardagen samen mogen vieren! 

De lekkerste appeltaart

Ingrediënten

– 3 à 4 stoofappels
– 2 eieren
– 4 soeplepels arachideolie
– 6 soeplepels melk
– 8 soeplepels suiker
– 10 soeplepels zelfrijzende bloem
– abrikozenconfituur
– 3 zakjes vanillesuiker
– springvorm

Bereiding

Verwarm alvast de oven op 180°.

Schil 2 à 3 appels en snijd deze in kleine stukjes. Neem nu een grote kom bij de hand en voeg achtereenvolgens de bloem, suiker, melk en arachideolie toe. Meng goed om tot er geen brokjes meer in het deeg zitten. 

Breek de eieren en scheid het eiwit van het eigeel. Opgelet! We hebben beide nog nodig. Het eigeel voeg je toe aan het deeg, het eiwit mag je opkloppen. Meng daarna voorzichtig het eiwit onder het deeg tot alles mooi gemengd is. Voeg ten slotte de appelstukjes toe. Oma’s regel is dat er bijna evenveel appelstukjes als deeg moeten zijn, zo wordt de taart heerlijk smeuïg. 

Neem nu een springvorm bij de hand en smeer hem in met boter. Je kunt hier ook een handige bakspray gebruiken. Vul de springvorm met het appeldeeg. Snijdt fijne schijfjes appel en werk daar in cirkelvorm de bovenkant mee af. Bestrooi de appelschijfjes met de vanillesuiker. 

De appeltaart mag nu 45 minuutjes tot een uur in de oven. Prik eventjes met een vork of satéstokje om te zien of de taart klaar is. Hangt er nog deeg aan je stokje? Laat de taart dan nog even bakken. Van zodra de taart uit de oven komt, besmeer je de bovenkant met een goeie laag abrikozenconfituur. Doe dit steeds wanneer de taart nog warm is. Laat afkoelen en geniet! 

Recept: de lekkerste appeltaart

Comments (3)

  • Inez

    18 februari 2017 at 10:41

    Haha, grappig, ik steek ook altijd recepten van Libelle in plastieken kaftjes (ik heb 2 volledige kaften vol, oeps!). De taart ziet er heel lekker uit! En nog een (late) gelukkige verjaardag!

    1. Taïs

      21 februari 2017 at 20:43

      Dankjewel, Inez! Haha, ja dat deden we vroeger aaaltijd! Nu verzamel ik wel nog steeds de fijne Libelle Lekker-boekjes, uitscheuren hoeft hier niet meer hé :)!

  • Herfst bucketlist: 20 dingen die ik dit najaar wil doen – De kleine dingen

    9 oktober 2020 at 09:28

    […] Een appeltaart bakken met veel kaneel 2. Pompoensoep maken 3. Zelf chai tea latte maken 4. Een nieuw stoofpotje […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Het perfecte ontbijt op bed voor Valentijn

Volgende post

Wij gaan terug naar Canada!