Recept: mini-quiche met spinazie en champignon

Mini-quiche met spinazie en champignons

15 maart 2017

Hoera, het is officieel lente geworden! Het zonnetje liet zich de voorbije dagen meermaals zien en toverde een brede glimlach op m’n gezicht. Wat hou ik van dit weertje! Het was dan ook hét moment om nog eens een heerlijk fris receptje op mijn bord te toveren. Ik koos ditmaal voor verse spinazie, kleine witte champignons en scharreleitjes en maakte een heerlijke quiche klaar. Of beter gezegd: quiches, want het werden vier mini-quiches waar je zonder twijfel van zult smullen. Bovendien heeft dit gerechtje amper voorbereiding nodig, perfect dus om snel nog even van het zonnetje te genieten. 

Tijdens de jaren die ik op kot doorbracht, ging ik wekelijks op zoek naar makkelijk receptjes voor één persoon. Makkelijker gezegd dan gedaan, want als studentje is je budget natuurlijk niet al te groot en toch wil je af en toe ook wel eens iets gezond op tafel toveren. Toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst zelf quiche klaarmaakte (jawel, zo laat pas!), wist ik dat ik een van m’n makkelijke receptjes ontdekt had. Ik experimenteerde met alle groenten die ik maar vinden kon en kon maar niet genoeg krijgen van dit romige gerecht. Omdat quiche echter meestal net iets te groot uitvalt voor een studentje alleen, besloot ik ze ook eens in het klein te maken. Met kleine taartvormpjes en bladerdeeg ging ik aan de slag, en wat bleek: de mini-quiches bleken de perfecte grootte te hebben voor een snelle lunch. Vandaag deel ik een van mijn favoriete combinaties: verse spinazie en kleine boschampignons. Je maakt er vier kleine mini-quiches mee, perfect voor twee personen of een tweedaagse lunch. Met een gezonde salade on the side is dit de perfecte lunch! Eet smakelijk!

Recept: mini-quiche met spinazie en champignons

Mini-quiche met spinazie en champignons

Ingrediënten

– 100 gram spinazie
– 100 gram kleine witte champignons
– 4 eieren
– 200 ml room (20%)
– peper en zout 
– bladerdeeg
– geraspte kaas naar keuze
– bakpapier of bakspray
– vier kleine taartvormpjes
– bakbonen of grof zout

Bereiding

Verwarm alvast de oven op 180° en haal het bladerdeeg uit de koelkast.

Rol het bladerdeeg na vijf minuutjes uit en maak vier rondjes voor je vormpjes. Bekleed de vormpjes met bakpapier of gebruik bakspray. Beleg daarna met het bladerdeeg. Zorg ervoor dat je nog een klein randje over hebt, het bladerdeeg krimpt namelijk nog een beetje in de oven. Leg bakbonen (of grof zout) op je bladerdeeg en stop 5 minuutjes in de oven. Hou het wel eventjes in de gaten zodat het niet helemaal gebakken uit de oven komt. 

Halveer ondertussen de kleine champignons en bak in de pan met een kleine beetje arachideolie (of een andere olie naar keuze). Voeg daarna de spinazie toe en roer goed om. Haal daarna van het vuur. 

Haal nu het bladerdeeg uit de oven en verwijder de bakbonen of het grof zout. Voeg de champignons en de spinazie toe. In een maatbeker voeg je de vier eitjes en de room toe. Roer goed om zodat het één mengsel wordt en kruid af met voldoende peper en zout. Giet het mengsel in de taartvormpjes tot nét aan de rand en werk af met wat geraspte kaas. 

Stop de taartjes nu 20 minuutjes in de oven of tot ze een bruin kleurtje krijgen. Haal de mini-quiches uit hun taartvorm en serveer met een fris slaatje. Eet smakelijk!

Comments (2)

  • Justine

    15 maart 2017 at 11:48

    Hey Taïs! Moet je de spinazie al op voorhand gekookt hebben? Kus, Justine

    1. Taïs

      17 maart 2017 at 10:17

      Nee, hoor! Gewoon de verse spinazieblaadjes in de pan gooien :)! Ze gaan vanzelf krimpen tot ze klaar zijn!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

3 redenen waarom wandelen goed voor je is

Volgende post

4 simpele tips om gezond te eten