Recept: plaattaart met zuiderse groenten

Plaattaart met zuiderse groenten

2 februari 2017

Ik vertelde jullie onlangs al dat ik oudjaar vierde in het bruisende Berlijn. Mijn lievelingsstad, nog steeds, en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. In de tijd dat ik er stage liep, ontdekte ik er ook een aantal onbekende gerechtjes. Dingen die ik in België nooit eerder at en die ik vanaf de eerste moment fantastisch lekker vond! Eentje daarvan is plaattaart, of zoals de Duitsers het noemen, Flammkuchen. Of je kent het gerechtje misschien ook als tarte flambée. Wat de naam ook mag zijn, ik wilde het al zo lang eens uitproberen, en het is er eindelijk van gekomen. Al is het wel een kleine variant op het oorspronkelijke recept met verse room, ui en spekjes geworden. Ik ging aan de slag met een Italiaanse roomkaas en werkte het af met zuiderse groenten en rucola. En lekker dat het was! Benieuwd naar het recept? 

Plaattaart is eigenlijk de voorloper van de pizza en komt oorspronkelijk uit de Elzas. Toch wordt er in bijna alle Duitstalige landen van het heerlijke gerechtje gesmuld. En daar deed ik graag aan mee. Het deeg voor je plaattaart lijkt een beetje op pizzadeeg, maar ik koos hier voor een ouderwets bladerdeeg. Uiteraard kan je ook kant-en-klaar pizzadeeg halen, of je maakt het deeg helemaal zelf (zoals Pauline!). Ik belegde het bladerdeeg met schijfjes courgette, kerstomaatjes, paprika en fetakaas. Afwerken deed ik met wat verse rucola. Heel eenvoudig en heel erg lekker. Net zoals het hoort!

Plaattaart met zuiderse groenten

Ingrediënten

– 1 bladerdeeg
– 1 oranje paprika
– 1 courgette
– 10 kerstomaatjes 
– een handjevol fetakaasblokjes 
– Boursin Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden
– peper & zout
– olijfolie 
– een handjevol rucola 

Bereiding

Verwarm de oven op 180° en haal het bladerdeeg uit de koelkast. 

Snijd de courgette in fijne plakjes, halveer de kerstomaatjes en snijd de paprika in dunne schijven.

Wanneer het bladerdeeg op kamertemperatuur is, rol je het uit. Snijd de ronde kantjes van het bladerdeeg en maak een dun boordje langs elke kant. Bestrijk het deeg vervolgens met een laagje Boursin Cuisine. Beleg daarna met de schijfjes courgette, de paprika en de kerstomaatjes. Werk af met de fetakaas en kruid met peper en zout. Besprenkel de plaattaart ten slotte met wat olijfolie. 

Bak de plaattaart nu 25 minuutjes in de oven.

Werk af met wat verse rucola en serveer. Eet smakelijk! 

Recept: plaattaart met zuiderse groenten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Een blik achter de schermen #1

Volgende post

20 dingen die je alleen kunt doen