
Supersimpel rozijnenbrood
Hoewel ik tijdens de week behoorlijk op mijn voeding probeer te letten, kan ik tijdens het weekend enorm veel genieten van een goeie portie comfort food. En dat geldt met name voor de dingen die ik zelf heb uitgeprobeerd. Een zoet gebakje of een hartige taart smaakt nu eenmaal zoveel lekkerder als ze uit je eigen oven komt. Zo gezegd, zo gedaan dus, want de voorbije weken draaide mijn oventje behoorlijk wat overuren. Zo probeerde ik voor het eerst mijn eigen rozijnenbrood uit, en ik kan je vertellen dat dat binnenkort nog wel een keertje zal voorvallen. Ik ben dan ook gek op de zoetheid van rozijntjes en de combinatie met dit zachte brood maakt het helemaal af. Vandaag leg ik je uit hoe je dit brood zelf bakt. Eet smakelijk!
Vroeger was ik eigenlijk helemaal niet zo’n fan van rozijnenbrood. Ik vond het meestal, net zoals suikerbrood, veel te zoet en daarom niet echt lekker. Tot ik enkele jaren terug in de bakkerij ging werken. Na (en stiekem ook wel eens tijdens) mijn shift mocht ik dan ook proeven van al dat lekkers dat de bakker uitprobeerde. Fantastisch! De lekkerste chocolaatjes, zacht notenbrood of een splinternieuw gebakje. Maar bovenal: zijn overheerlijke rozijnenbolletjes. Ik kreeg er altijd een aantal mee om mee te nemen op kot, en het duurde dan ook niet lang voor ze m’n buikje vulden. Na al die jaren probeerde ik het dan ook eindelijk zelfs eens uit. Niet in de vorm van bolletjes, maar in de vorm van een klein broodje of cake als je wil. Een recept dat ik vanaf nu wel eens meer zal uitproberen, al was het maar omdat het me doet terugdenken aan die lekkere gebakjes die ik bij de bakker mocht proeven.
RozijnenbroodIngrediënten– 500 gram zelfrijzend bakmeel BereidingVerwarm vooraf de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in. Hiervoor kan je uiteraard ook bakspray gebruiken. Meng daarna de rozijnen, het bakmeel en de suiker. Klop het eitje los en voeg toe. Giet daarna de helft van de melk door het mengsel en roer goed om. Daarna voeg je beetje bij beetje de rest van de melk toe terwijl je het deeg goed omroert. Is je deeg stevig genoeg, vul dan de cakevorm op. Met een natte lepel of vork strijk je het deeg mooi glad. Bak het rozijnenbrood gedurende 75 minuten, maar houd het af en toe nog in de gaten. Met een prikker kan je controleren of het brood klaar is. Hangt er nog wat deeg aan de prikker, dan laat je het brood nog heel eventjes verder bakken. Het brood smaakt heerlijk als vieruurtje of met een dun laagje boter bij het ontbijt. Eet smakelijk! |