Een roadtrip plannen: hoe begin je daaraan?

Een roadtrip plannen, hoe begin je daaraan?

22 mei 2016

Binnen drie weken is het eindelijk zo ver, dan vertrekken we met z’n tweetjes richting Canada! Van Vancouver met z’n fantastische gebouwen en gezellige plekjes, via Vancouver Island met z’n immense regenwoud en prachtige trails tot de natuurparken Jasper en Banff, waar gigantische bergtoppen het landschap bepalen. Een reis waar ik al maanden naar uitkijk, want zo’n rondreis doen we voor het eerst. Hoewel we de weg dus al grotendeels hebben uitgestippeld, laten we de rest graag een beetje aan het toeval over. Wie weet ontdekken we wel prachtige plekjes waar we graag een paar dagen langer vertoeven, of vertelt een local ons over dat ene wonderlijke stadje dat we toch echt niet mogen missen? En toch vraagt het plannen van een roadtrip heel wat voorbereidingswerk. Ik help jullie dan ook graag op weg!

Kies een bestemming én stippel alvast de weg uit

Vooraleer het plannen kan beginnen, moet er natuurlijk wel een bestemming gekozen worden. We hebben lang getwijfeld waar we dit jaar naartoe wilden trekken, maar na heel wat reisblogs te hebben afgeschuimd, besloten we uiteindelijk om Canada te verkennen. Omdat vriendlief het stukje rond Québec al eerder mocht ontdekken, kozen we voor de Westkust, een stukje ongerepte natuur waar je nog die echte rust kunt ervaren, waar er slechts om de zoveel kilometer een huisje opduikt en waar je vooral erg veel kunt gaan ontdekken. Oké, onze bestemming stond vast. Nu nog uitstippelen welke route we wilden volgen. En dat hangt vooral af van de tijd die je voor zo’n roadtrip kunt uittrekken. We besloten om er 20 dagen naartoe te trekken, zodat we ruimschoots de tijd zouden hebben om alles zonder veel tijdsdruk te verkennen. Ik schuimde heel wat fora af en las tientallen reisverhalen. Vooral op Tripadvisor en Lonely Planet vond ik heel wat handige tips. Al snel bleek dat we best van Vancouver, via Vancouver Island, Jasper en Banff naar Calgary zouden rijden. Zo zouden we de interessantste plekjes tegenkomen en hoefden we die weg niet meer helemaal terug te rijden. Perfect, nu konden we eindelijk écht aan de slag! Onze roadtrip maakten we aan via Google Maps, waar je eenvoudig eigen routes kunt aanmaken. Wie wat meer in detail wil plannen, neemt best eens een kijkje op Roadtrippers, waar je ook onmiddellijk je overnachtingen kunt aanduiden.

Beslis hoe je wilt logeren 

We hebben eventjes getwijfeld over waar we nu eigenlijk wilden logeren. Zouden we kiezen voor hotels? Of gingen we eerder voor een gezellige Airbnb? Maar omdat we eigenlijk nog helemaal niet zeker zijn hoe lang we op elke plek willen blijven, besloten we uiteindelijk toch voor een tent te kiezen. Na wat opzoekwerk ontdekte ik dat je die tent ook eenvoudigweg kunt huren. En laat dat nu net zijn wat we al die tijd al een keertje wilden doen. Via Rent-a-Tent kan je vanaf 40 CAD per dag al een tentje huren, inclusief matjes, stoeltjes, een brandertje, een uitgebreide kookset en heel wat andere nuttige spullen, denk maar aan vuilniszakjes, afwasmiddelen, bordjes, glazen, etc. Oh ja, de prijs is trouwens voor twee personen, dus in feite betaal je voor een dagje slechts 20 CAD per persoon. Rent-a-Tent bestaat trouwens ook in heel wat andere landen, dus neem zeker een kijkje op Google! Een handige tip is trouwens om de eerste en laatste nacht wél in te plannen. Na een lange vlucht is een zacht bedje waarin je heerlijk kunt uitslapen maar net zo fijn. En dat geldt trouwens ook voor de terugvlucht.

Ga na welke reisdocumenten je nodig hebt

Nu onze route én onze logeerplekjes vastliggen, is het tijd om na te gaan wat voor reisdocumenten je zoal nodig hebt voor het land waar je naartoe reist. Daarvoor neem je best eens een kijkje op de website van de diplomatie, waar je trouwens ook het laatste reisadvies op terugvindt.  Vergeet je creditcard niet vrij te stellen voor landen buiten Europa en ga na of je ziekteverzekering voldoende dekking biedt op je reisbestemming. Binnen Europa heb je enkel je Europese ziekteverzekeringskaart nodig, buiten Europa heb je een Mutas-kaart of World Assistance Card nodig. Ten slotte is het ook steeds belangrijk om na te gaan of je bepaalde inentingen of vaccins nodig hebt. Deze informatie kan je eveneens terugvinden op de website van de diplomatie.

Boek een aantal belangrijke zaken vooruit

Hoera, je reis komt steeds dichterbij! En dus is het tijd om een aantal belangrijke zaken te boeken. Je vliegtickets koop je best zo’n zes maanden vooraf, dan kan je ze namelijk het goedkoopst aankopen. Toch is het aangeraden om de prijzen een tijdje in de gaten te houden, die kunnen namelijk van de ene dag op de andere zo’n 400 euro goedkoper zijn. Op Connections, Cheaptickets en Kayak kan je de vliegtuigprijzen van de verschillende vliegtuigmaatschappijen eenvoudig vergelijken. Reis je buiten Europa, dan heb je meestal ook een huurauto nodig. Ook dit boek je beter een aantal maanden op voorhand, want de prijzen kunnen flink opslaan hoe dichter je bij je afreisdatum komt. Wij hebben erg goeie ervaringen met Sunnycars. Wil je de verschillende verhuurmaatschappijen een beetje vergelijken, dan surf je best naar Rentalcars. Wat uitstapjes betreft, boeken vriendlief en ik meestal niet erg veel vooruit. Wil je echter op bezoek gaan bij gekende toeristische trekpleisters, dan bekijk je best even vooraf op hun site of je tickets kunt kopen. De wachtrijen voor dit soort attracties kunnen namelijk érg lang zijn. En dan is het wel fijn om eventjes niet in de rij te moeten staan.

Zorg voor entertainment onderweg 

Ziezo, vliegtuigtickets, check, huurauto, check, overnachtingen, check. Alleen het entertainment onderweg ontbreekt nog en dan kunnen we er eindelijk op uittrekken! Tijdens zo’n road trip kan je namelijk erg lang in de auto zitten, want de afstanden in het buitenland zijn vaak niet te vergelijken met de afstanden in ons Belgenlandje. Daarom maken vriendlief en ik altijd een aantal playlists vooraf. Zo kunnen we in de auto luidkeels meezingen met de klassiekers en hebben we voor die prachtige uitzichten alvast de perfecte achtergrondmuziek mee. Denk ook al eventjes na over je lange vliegtuigreis en hoe je die het beste kunt overbruggen. Kan je net zoals ik moeilijk slapen op een vliegtuig? Zorg er dan voor dat je voldoende tijdverdrijf meehebt om die uurtjes te mee te vullen. Ik ben alvast helemaal klaar om te vertrekken, jullie ook?

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

DIY: geurstokjes voor in huis

Volgende post

Skinny courgetti met kerstomaat, mozzarella en pesto