Leuk speelgoed voor peuters

Het leukste speelgoed voor peuters van 1-2 jaar

25 september 2020

Met twee jaar kunnen peuters best al een tijdje alleen spelen. Maar het is niet altijd eenvoudig om leuk speelgoed voor peuters te kiezen. Want wat vinden ze leuk en is tegelijkertijd ook leerrijk voor jouw kleine peuter? In dit lijstje vind je het favoriete speelgoed van Alix.

Als Alix zou mogen kiezen, dan speelt ze het allerliefst de hele dag buiten. Met de blote voetjes in het gras lopen, ploeteren in de aarde of bloemetjes plukken, zolang ze maar kan ontdekken in de natuur is ze meestal heel erg blij. Maar met de herfst die voor de deur staat, kan dat natuurlijk niet meer elke dag. Zeker niet als het de hele dag regent of stormt.

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen waar ze graag binnen mee speelt. Omdat ik weet dat het soms moeilijk kan zijn om een peuter een hele dag te entertainen, deel ik graag mijn favoriete speelgoed voor peuters. Of beter gezegd, het speelgoed waar Alix zich het meest mee amuseert.

Kleurboeken en kleurpotloden

Kleurpotloden vindt ze momenteel het allerleukste om mee te spelen. Ze weet al goed hoe ze zo’n potlood moet vasthouden en vindt het heerlijk om de plaatjes in te kleuren. Binnen de lijntjes is dat nog lang niet, maar het zien verschijnen van kleuren op papier vindt ze fantastisch. Ze roept dan ook enthousiast ‘mooi’ wanneer er weer een blad vol strepen komt te staan.

Houten puzzels

Al sinds ze 1,5 jaar is, puzzelt ze enorm graag. Ik vind houten puzzels dan ook fantastisch speelgoed voor peuters. De puzzels die ze voorlopig het leukst vindt, zijn van die houten puzzels met bovenaan een stokje om vast te grijpen. Alix vindt het leuk om de puzzelstukken eruit te halen, te observeren en te zoeken tot ze het juiste plekje heeft gevonden voor dat ene puzzelstukje. En ondertussen leert ze ook nog eens woordjes, want heel vaak zijn dat dieren, planten of andere bekende objecten.

Blokken om te bouwen

Een van de eerste dingen die ik voor haar kocht, was een doos met houten blokken. Stapelen, omgooien en weer opnieuw beginnen doet haar vaak echt schaterlachen. Vooral als opa de pasgebouwde toren met veel enthousiasme weer in elkaar doet zakken. Ondertussen hebben we ook een set Duplo-blokken gekocht. Eerder uit nostalgie naar onze eigen kindertijd, maar Alix vindt het heel leuk om ze in elkaar te klikken. Reuzentorens bouwt ze met haar Duplo’s, en het blijft na al die jaren dan ook nog altijd heel leerrijk speelgoed voor peuters. Wij zijn fan!

Boekjes (met geluid)

Alix bladert enorm graag in boekjes. Toen ze deze zomer een aantal geluidenboekjes cadeau kreeg, kon haar geluk dan ook niet op.Boekjes om in te bladeren die dan ook nog eens geluid maken, beter kon niet! Vooral de boekjes met dierengeluiden of muziekinstrumenten zijn hier echt een hit. Zo leert ze niet alleen de plaatjes benoemen, maar herkent ze ook welk dier welk geluid maakt. En hoe zalig is het om te zien hoe ze een varkentje nabootst?

Oefenkaartjes

Om haar een beetje te helpen met het leren van woordjes, kocht ik voor Alix leuke oefenkaartjes van Nijntje. Je hebt ze met korte woordjes, woordjes met twee lettergrepen, werkwoorden, etc. Wij zijn zelf gestart met de korte woordjes, denk aan bal, muts, deur en bord. En ze vindt dat fantastisch! Ze haalt vaak zelf het doosje met kaartjes uit haar speelgoeddoos. Zelf vind ik dat trouwens ook heel erg leuk om samen met haar te doen, dus win-win hier!

Rollenspellen

Naast speelgoed kan Alix zich ten slotte ook goed bezighouden met alledaagse spullen. Zo loopt ze hier vaak rond met een stofdoek of Swiffer en helpt ze me graag wanneer ik aan het poetsen ben. Ook de kast met keukenspullen is voor haar niet meer veilig. Ik denk dat we binnenkort dan maar een speelgoedkeukentje moeten aanschaffen?

Ik denk dat speelgoed enorm afhankelijk is van jouw eigen peuter. Het ene kindje zal namelijk liever wat actiever bezig zijn, het andere kijkt misschien het liefst in boekjes. Alix is een beetje van de twee, en het is dus soms zoeken naar waar ze precies zin in heeft. Wat ze vandaag leuk vindt, is ze morgen misschien alweer beu. Meegaan in wat zij leuk vindt, werkt voor ons dan ook het allerbeste!

Vorige post

Zwanger zijn is niet altijd een roze wolk

Volgende post

Tips voor een weekend in Brugge