Spritskoeken met chocolade

Spritskoeken met chocolade

4 december 2020

De traditionele spritskoeken met chocolade zijn voor heel wat Belgen een van de favoriete koekjes bij een zondags kopje koffie. Hoewel dit koekje oorspronkelijk een Nederlandse of Duitse afkomst heeft, maakt het ook in ons land zo goed als altijd deel uit van de klassieke koekjesdoos. De spritskoek is een variatie op de typische zandkoek en is te herkennen aan de specifieke ribbeltjesvorm. Vaak wordt het koekje voor de helft gedept in chocolade. Lekker! Ook bij ons thuis is het een favoriet koekje, want eerlijk gezegd zijn wij niet zo’n koekjesfans. Voor de spritskoek maken we echter al eens graag een uitzondering, en dus besloot ik om ze ook nog eens zelf te bakken.

Voor dit recept heb je maar een aantal basisingrediënten nodig. Het is hier echter héél belangrijk om alle ingrediënten mooi op voorhand uit te zetten. Zo moet de boter écht op kamertemperatuur zijn en komen ook de (eventuele) melk en de eitjes maar beter niet uit de koelkast. Als je met te koude ingrediënten werkt, wordt het opkloppen van de boter en het spuiten van de koekjes namelijk behoorlijk moeilijk, of beter onmogelijk. Het recept kwam vorig jaar trouwens aan bod in Bake Off Vlaanderen. Ik kijk eigenlijk maar weinig televisieprogramma’s, maar Bake Off heb ik al elk jaar met veel plezier bekeken. Een receptje dat Regula en Herman goedkeuren, moest ik dus wel eens uitproberen. Aangezien het hier thuis heel erg in de smaak viel (de foto spreekt denk ik boekdelen), wilde ik het daarom graag met jullie delen. Geniet ervan!

Ingrediënten voor 20 spritskoeken

Voor de koekjes

– 100 gram zachte boter
– 40 gram poedersuiker
– 2 eierdooiers
– 1,5 tl vanille-extract (of 2 zakjes vanillesuiker)
– 125 gram bloem (niet zelfrijzend)
– 1 eetlepel melk

Voor de afwerking

– 100 gram fondantchocolade
– 30 gram boter
– 1 à 2 eetlepels melk

Zo maak je de spritskoeken

– Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de bakplaat vooraf uit de oven en zet klaar met een blaadje bakpapier.
– Neem een grote kom bij de hand en klop de boter samen met de suiker tot een romig geheel. Met een mixer duurt dit zo’n 5 minuutjes.
– Voeg een voor een de eierdooiers en het vanille-extract (of suiker) toe tot ze volledig opgenomen zijn.
– Zeef de bloem en meng beetje bij beetje door het deeg tot je een smeuïg geheel hebt. Is het beslag nét iets te dik, voeg dan voorzichtig wat melk toe. Let wel op dat het beslag niet te vloeibaar is, anders kan je het niet spuiten. Het moet dus wel nog echt een koekjesdeeg zijn.
– Schep het mengsel in een spuitzak en gebruik een stervormig mondje. Spuit nu de spritskoeken op het bakpapier. Je kan ronde spritsen maken of dubbele (zoals ik deed).
– Bak de spritskoeken 10 à 12 minuten tot ze binnen goudgeel zijn en de randjes lichtbruin. Laat goed afkoelen op een rooster.
– Smelt de boter samen met de chocolade au bain-marie en voeg (indien niet lopend genoeg) wat melk toe.
– Dep de afgekoelde spritskoeken voor de helft in de chocolade en zet een uurtje in de koelkast tot de chocolade weer hard is geworden.
– De koekjes zijn klaar, eet smakelijk!

Vorige post

Mijn zwangerschapsrust is gestart!

Volgende post

4 dingen die anders zijn bij een tweede zwangerschap