5 tips voor een feest zonder stress

5 tips voor een feest zonder stress

8 april 2017

Wie mijn blog al een tijdje volgt of me persoonlijk kent, weet dat ik altijd wel te vinden ben voor een gezellig etentje bij mij thuis. Een lekkere brunch, een heerlijk zomerse barbecue of een kaasplankje to die for, ik nodig iedereen met veel plezier bij ons uit. Toch komt er bij die rol als gastvrouw vaak heel wat kijken. Van het uitkiezen van receptjes over het aankleden van de tafel tot het bijvullen van de glaasjes, er zijn heel wat zaken die je maar beter niet uit het oog verliest. Of misschien ook niet? Want met een beetje voorbereiding zorg je ervoor dat elk feestje een succes wordt En dat zonder ook maar het minste beetje stress. Je hoeft dus écht geen keukenprinses te zijn om een geslaagd etentje op poten te zetten, want met deze tips behoort stress éindelijk tot het verleden. Klaar voor een feest zonder stress?

Kies voor recepten die je kent

Het opdienen van een homecooked meal is wellicht een van de grootste stressfactoren als het om het ontvangen van gasten gaat. Want wat als het plotseling mislukt, het toch niet zo lekker is als je vooraf had gedacht of misschien enkel en alleen besteed is aan chefkoks? Jawel, er kan behoorlijk wat fout gaan wanneer je voor je gasten kookt.  Kies daarom voor receptjes die je al tientallen keren hebt klaargemaakt, zo kan er zo goed als zeker niets meer fout lopen. Maak dus die heerlijke lasagne van oma klaar, dat stoofpotje dat je minstens een keer in de maand opdient of die romige tomatensoep die alleen jij zo lekker kunt bereiden. Zo zorg je ervoor dat je een pak minder stress hebt bij de voorbereiding én dat je met een gerust hart aan tafel kunt gaan. Want zeg nou zelf, niemand maakt dat gerechtje beter klaar dan jij, toch?

Maak zoveel mogelijk op voorhand klaar

Om jezelf heel wat stress te besparen, maak je beter zoveel mogelijk op voorhand klaar. Kies voor hapjes die je in de koelkast kunt bewaren, voor bijgerechtjes die je tot een dag voordien kunt voorbereiden of voor een ovenschotel die je al vooraf kunt maken. Zijn het gerechtjes die je toch à la minute moet klaarmaken? Zorg er dan voor dat alle groentjes alvast gesneden zijn, de ingrediënten afgewogen worden en alles klaarstaat om aan de slag te gaan. Zo hoef je niet meer halsoverkop op zoek te gaan naar de bloem of die eitjes die nét nu spoorloos blijken te zijn. Wil je dat de avond helemaal vlekkeloos verloopt? Maak dan een draaiboek op en schrijf op hoeveel tijd elk gerecht in beslag neemt. Zo weet je meteen wanneer je in de keuken moet staan en wanneer je kan genieten samen met je gasten. Een win-win-situatie dus!

Probeer niet alles zelf te maken

Deze tip is er eentje die ik zelf misschien nog wel wat vaker zou mogen toepassen. Als gastvrouw wil ik dan ook altijd zoveel mogelijk zelf klaarmaken. Een slechte eigenschap als je ‘t mij vraagt, want daardoor bezorg ik mezelf zo af en toe wel eens een pak onnodige stress. Toch is er helemaal niets mis met het kopen van een paar kant-en-klare hapjes, een voorgemaakt slaatje of een taart van bij de bakker. Je gasten zullen sowieso genieten van de avond én van het eten, en jij kunt met een gerust gevoel aan tafel gaan. Kies dus enkele gerechten die je absoluut zelf wilt bereiden en vul aan met lekkers dat je makkelijk in de supermarkt terugvindt. Wedden dat je gasten met een fijn gevoel huiswaarts keren?

Sharing is caring

Een concept dat we steeds vaker terugzien, is het delen van eten. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een lekkere ovenschotel, zet een kom sla op tafel of maak een aantal verschillende gerechtjes klaar waar iedereen van kan smullen. Zo kan iedereen zelf de gewenste hoeveelheid opscheppen en kan jij voor die ene keer ook eens aan tafel blijven zitten. Bovendien wordt foodsharing steeds populairder en zal niemand het dan ook vreemd vinden wanneer je plots wat potten en pannen op tafel neerplant. Ook voor het aperitief is dit bovendien een must do: zet een klein kaasplankje op tafel of kies voor een paar verschillende toppings met toastjes of brood. Je gasten zullen het zéker appreciëren.

Durf ook eens om hulp te vragen

Toen ik voor het eerst mensen bij mij thuis uitnodigde, wilde ik liefst zoveel mogelijk zelf doen. Alle hulp die aangeboden werd, sloeg ik dan ook zonder twijfel af. Ik kon het wel zelf aan. Tot ik plots in tijdsnood raakte, alleen maar in de weer was met de hapjes en het bijvullen van de glaasjes en ik op het einde van de avond eigenlijk helemaal niet genoten had. Sindsdien probeer ik een aantal taken daarom te verdelen. Zo zorg ik meestal voor de voorbereiding van de hapjes en het dessert en het dresseren van de tafel en vult vriendlief ‘s avonds de hapjes en de glaasjes aan. Door de taken te verdelen, kunnen we allebei veel meer genieten van het gezelschap en is er een pak minder stress aanwezig. Wees dus niet bang om wat hulp te vragen aan je partner, vriendinnen of familie. En sla aangeboden hulp nooit af! Tenzij je helemaal zeker weet dat het je zonder hulp lukt (en zelfs dan!).

Vrienden of familie uitnodigen hoeft dus hélemaal niet gepaard te gaan met stress. Integendeel, het is de ideale gelegenheid om nog eens bij te praten en dat met jouw favoriete hapjes en drankjes in je eigen gezellige huisje. Een goede voorbereiding is dus goud waard en onmisbaar voor een feest zonder stress. Zo geniet je er zelf dés te meer van en ga je met een trots gevoel slapen. Enjoy!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

American pancakes

Volgende post

Supersimpel rozijnenbrood