Recept: 3x toast van geroosterde peperkoek

3x toast van geroosterde peperkoek

29 oktober 2017

Peperkoek, het is zo’n heerlijk zoet vieruurtje dat me altijd doet terugdenken aan de wintermaanden bij oma thuis. Lekker en boordevol vezels, zodat ik later groot en sterk zou worden. Of dat laatste ook echt waarheid is geworden, laat ik even terzijde. Maar één ding staat vast, zo’n plakje peperkoek op z’n tijd kan me nog altijd enorm smaken. In samenwerking met Vondelmolen ging ik daarom op zoek naar een heerlijk hedendaags receptje met peperkoek. En da’s gelukt! Ik maakte geroosterde toastjes van peperkoek, belegd met drie verschillende toppings. Heerlijk bij het aperitief en ook nog eens op en top feestelijk! Ik ga alvast smullen vandaag.

​Dit jaar blaast Vondelmolen 150 kaarsjes uit en dat moet natuurlijk gevierd worden. Daarom lanceerden ze, naast hun eeuwenoude klassieker met honing en suiker, twee nieuwe varianten die zéker het proeven waard zijn. Mijn favoriet is zonder twijfel de peperkoek met pure chocolade en walnoot, maar voor feestelijke momenten kan de peperkoek met champagne, honing en aardbei zeker bekoren. En dus ging ik met dat laatste aan de slag om een drietal heerlijke hapjes uit te werken.

Ik besloot om mijn peperkoek te roosteren en feestelijk te beleggen met paté, geitenkaas en Fagotin. Drie toppings die zonder twijfel feest schreeuwen en dus perfect zijn voor de steeds dichterbij komende feestdagen. Oh jee, het is alweer bijna Kerstmis (of ben ik nu een beetje té voorbarig?). Hoe je het ook draait of keert, feesten vindt iedereen leuk en daar mogen deze hapjes de volgende keer niet op ontbreken! Eet smakelijk!

Toast van geroosterde peperkoek

Ingrediënten voor vier personen

– 500 gram peperkoek naar keuze
– boter
– een antikleefpan
– ronde uitsteekvormpjes

– 1 plakje paté
– uienconfituur
– rode besjes
– enkele takjes rozemarijn

– Fagotin
– vloeibare honing
– enkele blaadjes rucola
– een handjevol walnoten

– verse geitenkaas
– een rijpe peer

Bereiding

Neem de plakjes peperkoek bij de hand en steek met een metalen uitsteker rondjes uit de peperkoek. De restjes kan je bewaren in een afsluitbare doos als vieruurtje. 

Zet een antikleefpan op het vuur en smelt een klontje boter in de pan. Bak de rondjes peperkoek twee minuutjes aan elke kant en laat afkoelen.

Beleg een aantal toastjes van peperkoek met de paté, de uienconfituur en werk af met de rode besjes en een takje rozemarijn. De andere toastjes beleg je met een laagje verse geitenkaas en stukjes peer. Ten slotte beleg je nog een aantal toastjes met een schijfjes Fagotin. Werk af met wat honing, stukjes walnoot en een blaadje rucola. 

Serveer op een mooi bord of een gezellige houten plank en geniet! Eet smakelijk!

Oh ja, wil je nog meer leuke receptjes met peperkoek ontdekken? Neem dan zeker eens een kijkje in hun boek ‘Peperkoek’, met 150 originele recepten, leuke DIY-ideeën en verrassende weetjes. 

Recept: 3x toast van geroosterde peperkoek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

8 dingen die ik deze herfst wil doen!

Volgende post

Uitgelezen: Bijna echt gebeurd