Van Toronto naar Ottawa: natuur en geschiedenis

Van Toronto naar Ottawa: natuur en geschiedenis

23 juli 2017

Na een behoorlijk drukke tijd in Toronto, was het tijd geworden om de natuur én de rust op te zoeken. We trokken richting Ottawa, de hoofstad van Canada en tevens dé stad om heel wat cultuur op te snuiven. Maar vooraleer we daar halt hielden, besloten we eerst nog een bezoekje te brengen aan Huntsville. Dit kleine stadje ligt vlakbij het prachtige Algonquin Provincial Park en is omgeven door heel wat prachtige meren. Tijd om op ontdekking te gaan!

Welkom in Huntsville!

De reden voor een tussenstopje in Huntsville lag eigenlijk voor de hand. We wilden tijdens deze reis namelijk ook een beetje terug naar de natuur. Dat was ons vorig jaar namelijk zo goed bevallen, dat het dit jaar sowieso opnieuw op ons verlanglijstje stond. We logeerden er in de b&b van Pam, een gezellige tante die samen met haar man en dochter geniet van het rustige leven in de Canadese natuur. We kregen er een gezellige kamer toegewezen en voelden ons meteen thuis in hun typische karakterhuisje. Het leven in Huntsville gaat er dan ook gezapig aan toe. Mensen genieten er van de prachtige natuur en gaan er na het werk graag dineren in een van de leuke restaurantjes, brengen er een bezoekje aan de gezellige bioscoop (die er nog net zo uitziet als vijftig jaar geleden) of genieten er van de zon op de kade.

Van Toronto naar Ottawa: natuur en geschiedenisVan Toronto naar Ottawa: natuur en geschiedenis

Op fietstocht in Algonquin Provincial Park

Tijdens het weekend vind je hen echter vooral in Algonquin Provincial Park. In dit natuurpark kan je fantastische wandelingen en fietstochten maken. Maar je kunt er ook kanovaren en meer dan ooit wildlife gaan spotten. Al beperkte het wildlife zich tijdens onze reis vooral tot muggen en black flies, die er door de hevige regenval in mei in overvloed waren. En dat heb ik aan den lijve ondervonden. Hoewel dit zwarte vliegje slechts 1 millimeter groot is, genoot ze van een fantastisch avondmaal op, jawel, mijn arm. Met als gevolg dat ik een halve dag later met een doosje pillen en een ijsverband mijn bed in moest. Toch weerhield het ons er niet van om met de fiets (sneller is veiliger) én een dikke laag kledij het park te verkennen. En dat was meer dan de moeite waard. We misten er jammer genoeg nét de zwarte beer op de parking, maar genoten met volle teugen van de torenhoge bomen en de verregaande uitzichten. Het park is dan ook niet voor niets beschermd natuurgebied. En met wat geluk kom je er een beer, hert of bever tegen!

Cultuur opsnuiven in Ottawa

Nadat we bekomen waren van de vele insectenbeten en het drukke stadsleven alweer helemaal vergeten waren, trokken we richting Ottawa. We reden via Highway 60, een van de mooiste routes in Ontario. Deze route brengt je trouwens dwars door Algonquin Provincial Park. Probeer je rondreis dus zeker via deze weg te plannen. Al was het maar om af en toe halt te houden bij een van de mooie uitzichten. Aangekomen in Ottawa besloten we onmiddellijk de buurt te verkennen. We logeerden er in de gezellige Byward Market, een multicultureel stadsgedeelte dat sinds de 19e eeuw dienst doet als commerciele en culturele ontmoetingsplaats. In het Major’s Hill Park woonden we er ook Aboriginal Day bij, met heel wat leuke optredentjes en typische specialiteiten. Een fantastische buurt om te vertoeven dus en waar je tot in de vroege uurtjes kunt genieten van het Canadese leven.

Van Toronto naar Ottawa: natuur en geschiedenis

Terug naar de ontdekkingsreizigers

Het stadscentrum staat vooral bekend om z’n parlementsgebouwen en z’n politieke geschiedenis. Zo kan je er Canada’s eerste minister Trudeau wel eens spotten (jap, echt gebeurd) en is een bezoekje aan Parliament Hill zeker de moeite waard. Ottawa is qua oppervlakte eigenlijk niet zo groot. Verdwaal dus gezellig tussen de mooie gebouwen en de harmonie van de stad. Een klein stukje buiten de stad (maar zéker op wandelafstand) vind je het Canadian War Museum, een aanrader als je ’t ons vraagt en een van de mooiste musea die we ooit bezochten. Je leert er de militaire geschiedenis van het land, eentje die je op school eigenlijk nooit echt zag. Toch is deze geschiedenis doorspekt met Europese invloeden, van de vroege ontdekkingsreizigers tot de latere wereldoorlogen. De prachtige kostuums en rekwisieten nemen je mee naar de vroege jaren 1600 en begeleiden je doorheen de rijke geschiedenis van het land. Wauw!

En na zo’n culturele belevenis werd het tijd om opnieuw onze koffers te pakken naar onze laatste stop, Québec! Maar niet voor we eerst nog even de natuur indoken voor nog meer prachtige wandelingen, leuke b&b’s en vooral heel veel muggen. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Van Montréal naar Toronto: de highlights

Volgende post

Hasselback aardappelen in de oven