Trend: een beetje groen in huis

7 april 2016

Een beetje groen in huis is dit voorjaar helemaal in, en wel meer dan ooit! Niet alleen brengt het jouw huisje na die koude wintermaanden weer helemaal tot leven, wat plantjes in huis brengt ook heel wat andere voordelen met zich mee. Zo zuiveren ze de lucht die we dagelijks inademen én bovendien zouden ze ook nog eens stressverlagend werken. Neem het van mij aan, zo’n plant in huis heeft eigenlijk alleen maar voordelen. En omdat menig mens nu eenmaal geen groene vingers heeft (jap, ook ik behoor tot die categorie), ging ik op zoek naar een aantal makkelijk te onderhouden kamerplanten. Mocht je dus best wel fan zijn van een beetje groen in huis, maar bezit je net zoals ik niet die magische gave om ze lang in leven te houden? Dan is dit artikel écht voor jou!

Trend: een beetje groen in huis

Een van mijn favoriete kamerplanten op dit moment is de Sanseveria of in de volksmond, vrouwentongen. En daar is een goeie reden voor, want ze zijn heel erg makkelijk te onderhouden. Je hoeft ze namelijk maar een keer om de zes weken water te geven. Pas wanneer de potgrond echt heel droog aanvoelt, is het tijd om ze een half glaasje water te geven. Je kan ze trouwens gerust in het zonnetje zetten, want daar houden ze wel van. De Sanseveria kom je tegenwoordig overal tegen: in leuke cafeetjes, in winkeltjes of gewoon aan het raam in de straat waar je dagelijks voorbijkomt. Jawel, de Sanseveria is weer helemaal in!

Naast de vrouwentongen vind je een andere favoriet, namelijk het vetplantje. Zo’n vetplantje vind je in allerlei vormen en kleuren, dus volg hier gewoon je eigen smaak. Vetplantjes zijn best makkelijk in onderhoud, maar onderschat ze niet. In tegenstelling tot andere kamerplanten vragen ze toch wat meer aandacht, maar niet getreurd, ze behoren nog steeds tot een van de makkelijkste plantjes. Geef ze een lichtrijk plekje in huis, zorg dat ze elke week een beetje water krijgen en dan komt het zeker goed!

Trend: een beetje groen in huis

Heb je weinig plaats in jouw huisje? Ga dan op zoek naar een paar leuke cactusjes. De cactus is trouwens helemaal terug van weggeweest, en je ziet hem dan ook steeds vaker in hippe interieurzaken of gezellige koffiehuizen opduiken! Hij vraagt namelijk maar weinig verzorging. Een keertje in de maand water geven volstaat meestal al. Pas wel op, want een cactus kan best groot worden. Mijn mini-cactusjes moesten al verhuizen naar een andere plekje in huis, want het plekje waar ze oorspronkelijk stonden, zijn ze inmiddels al ontgroeid.

Ook cactusjes kan je trouwens in allerlei vormen en maten terugvinden. Kies een paar verschillende soorten uit, stop ze in leuke potjes en verzamel ze op een leuk plekje in huis. Ik koos ditmaal voor kleine terracotta-potjes, een typische plantenpot die je ook vandaag weer steeds vaker ziet opduiken. Ze zijn dan ook nog steeds een van de meest gekende potjes, wedden dat ook oma fan is? En je kan ze heel makkelijk schilderen in de kleurtjes waar jij fan van bent, misschien wel een ideetje voor dit voorjaar.

Trend: een beetje groen in huis

Als het op bloemen aankomt, ben ik al heel wat beter geworden in het verzorgen van mijn boeketjes. En toch, na een week of twee zijn ze meestal uitgebloeid en moet ik weer op zoek naar een nieuw boeketje. Niet dat ik dat erg vind, want ik hou nu eenmaal te veel van wat bloemetjes in huis, maar toch vind ik het altijd wel een beetje jammer.

Hier biedt de orchidee eigenlijk de perfecte oplossing. Als je hem goed verzorgt, dan vergezelt hij je toch zeker een paar maanden in je huisje. Of misschien nog wel een beetje langer. Kies een lichtrijk plekje, ver weg van de verwarming en geef hem genoeg water. En wat dat laatste betreft, bekijk gewoon eventjes de wortels. Zijn ze grijs van kleur? Dan is het hoog tijd om jouw orchidee een beetje water te geven. Hij houdt trouwens helemaal niet van leidingwater, dus gebruik als het kan wat regenwater voor je orchidee.

Trend: een beetje groen in huis

Als laatste in het rijtje stel ik jullie graag de nieuwste trend in kamerplanten voor, de phyt plant. Wellicht zag je ze al eens opduiken in een of ander hip winkeltje of tijdschrift, want de phyt plantjes zijn bezig met een echte doorbraak. En dat is trouwens helemaal niet zo verwonderlijk. Phyt plantjes leven namelijk van het vocht dat ze uit de lucht halen. Daarom vragen ze dus maar weinig onderhoud. Zo’n plantje wordt meestal opgehangen, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon als aanvullend plantje naast jouw andere interieurspulletjes plaatsen. De phyt plantjes kan je hier online kopen.

Zo zie je maar, je hoeft absoluut geen groene vingers te hebben om wat groen in huis te brengen. Je hoeft er alleen maar de juiste plantjes uit te kiezen en dan komt het helemaal goed. Uiteraard heeft ieder plantje op tijd en stond wat water nodig, maar met deze plantjes mag je dat best wel eens een dagje vergeten. Maar ook niet té lang, beloofd?

Wat is jouw favoriete kamerplant? 

Comments (1)

  • zosammie

    7 april 2016 at 08:43

    De sanseveria heb ik ook al heel lang een liefde voor, heb er nu 4 in de woonkamer staan 🙂 Cactussen blijven inderdaad ook erg leuk

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Maandagse muziekjes #3

Volgende post

Wat ik geleerd heb na een tijdje in het buitenland