Uitgelezen: Bijna echt gebeurd

Uitgelezen: Bijna echt gebeurd

5 november 2017

Nu het buiten opnieuw een pak kouder is geworden en we met z’n allen weer wat vroeger naar binnen duiken, is ook m’n lijstje met boeken die ik nog wil lezen wat aangedikt. Eén daarvan was het boek Bijna echt gebeurd van Liane Moriarty. Ik had al zo veel over deze schrijfster gehoord (één van haar boeken werd door HBO zelfs verfilmd naar een mini-serie) en was dan ook erg benieuwd naar haar schrijfstijl. En die beviel me vanaf de eerste zin. Moriarty schrijft vlot en grappig en neemt je helemaal mee in het verhaal. Ik las het boek dan ook in een ruk uit en deel maar al te graag mijn ervaring met jullie. Benieuwd naar het verhaal?

Waar het boek over gaat

Moriarty neemt je in haar boek mee naar het drukke leven van Sam en Clementine. Met twee jonge dochtertjes, een belangrijke baan voor Sam en de stress voor de cello-auditie van Clementine, gaat hun leven als een sneltrein. Tot op een dag. Wanneer ze samen met hun vrienden Erika en Oliver gaan barbecueën bij buren, verandert namelijk hun hele leven. Wat als ze nooit naar die barbecue waren gegaan? En dan begint de spannende zoektocht doorheen het boek. Moriarty wisselt voortdurend tussen het heden en het verleden en ontluikt beetje bij beetje wat er nu eigenlijk écht gebeurd is die avond. We krijgen een blik op de gecompliceerde vriendschap tussen Erika en Clementine, en leren ook de buren wat beter kennen. Tot langzaam maar zeker de waarheid naar boven komt.

Wat ik van het boek vond

Ik heb enorm genoten van het boek en keek er dan ook telkens naar uit om weer verder te lezen. Het boek leest namelijk heel vlot, en hoewel de opbouw in het begin wat traag is, zorgde mijn curiositeit ervoor dat ik steeds verder wilde lezen. Want wat was er nu in godsnaam gebeurd tijdens die barbecue? Tot de waarheid langzaam maar zeker duidelijk wordt. En die kwam behoorlijk aan. De uitkomst was dan ook helemaal anders dan wat ik in gedachten had en overviel me zelfs een beetje. Moriarty deed dat dus goed, want het zorgde ervoor dat het boek nu in mijn top vijf beland is van boeken die ik ooit las. 

Het boek wisselt voortdurend tussen het verleden en het heden, en dat vanuit verschillende standpunten. Zo volg je het verhaal vanuit meerdere personages en kom je steeds een beetje dichter bij de waarheid. Want hoewel die waarheid volgens velen misschien maar op één manier te interpreteren valt, zien de personages dat stuk voor stuk anders. En dat maakt het boek des te interessant. Ik kon me dan ook enorm goed inleven in de verschillende personages en leefde stiekem ook echt met hen mee. Het boek las als een trein en nam me zonder verveling mee naar het einde. En dat einde, da’s misschien ook mijn enige puntje van kritiek. Het eindigde namelijk zo abrupt, dat ik nog helemaal niet klaar was om het boek aan de kant te leggen. Jammer. Ondertussen ben echter ik al gestart met een volgend boek van Moriarty en ik moet zeggen, dat is minstens even goed! Wordt vervolgd dus. 

Zelf lezen?

Mocht je net als ik nieuwsgierig geworden zijn naar de ontknoping van het verhaal, dan kan je Bijna echt gebeurd via deze link zelf aankopen. Veel leesplezier!

Comments (3)

 • Irene

  5 november 2017 at 21:24

  Ik heb het boek alweer een hele tijd geleden gekocht maar ben eerst nog Het geheim van mijn man van haar aan het lezen. Ook fijn vind ik! Leest ook vlotjes.

 • Kirsten

  5 november 2017 at 22:50

  Deze staat echt al een hele tijd op mijn to readlijstje, maar ik kom er maar niet aan toe. Als ik jouw enthousiaste review zo lees, ga ik ‘m meteen een aantal plaatjes naar boven halen. Binnenkort wordt het wat rustiger met m’n studie, dus dan hoop ik een aantal boeken van mijn lijstje te kunnen lezen.

 • melissa

  2 december 2017 at 21:48

  Ik heb dit boek ook gekocht maar moet er nog aan beginnen.
  Wat leuk dat je hier over schrijft!
  Zelf heb ik dat ook al gedaan in mijn blog. 🙂
  Is een super initiatief voor leesbeesten.

  Allesinds, ik denk dat ik maar eens aan dat boek ga beginnen.
  Greetz 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

3x toast van geroosterde peperkoek

Volgende post

72 uur in Rome