Uitgelezen: Opgeruimd! De manga

Uitgelezen: Opgeruimd! De manga

14 mei 2018

Toen ik enkele weken terug het boek Opgeruimd! De manga van Marie Kondo in de bus vond, was ik behoorlijk enthousiast. Het boek staat namelijk al een eeuwigheid op mijn verlanglijstje en mocht eigenlijk niet in mijn collectie ontbreken. Wie Marie Kondo nog niet kent, moet daar volgens mij dan ook dringend verandering in brengen. Deze opruimgoeroe veroverde namelijk de harten van miljoenen lezers en verbrak daarmee behoorlijk wat records. Maar waarom is opruimen plots zo hip geworden en hoe doet Marie Kondo dat nu precies? In deze prachtig geïllustreerde manga kom je het snel te weten!

Waar het boek over gaat

Van het originele boek van Marie Kondo werden miljoenen exemplaren verkocht. Het staat daarmee wereldwijd in heel wat hitlijsten. Om dat te vieren, besloot Marie Kondo om een geïllustreerde versie van het boek uit te brengen. In deze graphic novel volgen we het verhaal van Chiaki, een jonge vrouw in Tokyo die haar leven dringend wat wil opruimen, letterlijk én figuurlijk. En daar komt Marie Kondo haar een handje bij helpen. Een opgeruimd huis zorgt namelijk voor rust in je hoofd en, zoals Marie Kondo het zo mooi zegt, sparks joy. Het boek is dus perfect voor wie deze opruimgoeroe nog niet kent en zich afvraagt of haar opruimmethode wel iets voor hen is. Maar ook wie het originele boek al las, kan zonder twijfel genieten van deze grappige manga. De illustraties werden ontworpen door Yuko Uramoto en passen perfect binnen de heersende minimalismetrend.  

Wat ik van het boek vond

Hoewel ik zelf niet zo’n mangafan ben en al jaren geen stripverhaal meer had gelezen, heb ik enorm genoten van het boek. Ik was bovendien zodanig overtuigd van haar opruimmethode dat ik zin kreeg om meteen aan de slag te gaan. De reden dat haar methode zoveel erkenning krijgt, vinden we in die ene vraag die je je volgens Marie Kondo steeds moet stellen: “maakt het voorwerp me blij?” Is dat niet het geval, dan moet het weg. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is deze vraag behoorlijk zinvol bij het opruimen van je huis. Hoeveel dingen verzamelen we wel niet en gebruiken we dan uiteindelijk toch nooit? Juist ja, behoorlijk wat.

Opruimen doe je volgens Marie Kondo trouwens per categorie, en niet per kamer. Zo begin je best met je kleren, gevolgd door boeken, papier en andere spullen. En dat leek me tijdens het lezen van deze manga behoorlijk logisch. Ik heb dus best wel wat opgestoken van het boek en twijfel zelfs om het originele exemplaar aan te schaffen. Al zal dat opruimen bij ons wellicht wat langer duren dat het boek doet uitschijnen. Japanse huizen zijn namelijk een pak kleiner dan die bij ons en hebben amper opbergruimte. Maar ach, als miljoenen mensen het ons hebben voorgedaan, dan moet dat bij ons toch ook wel lukken, niet? Ik ben alvast heel enthousiast om aan de slag te gaan!

 

Zelf lezen?

Mocht je net als ik nieuwsgierig geworden zijn naar haar opruimmethode of gewoonweg zelf aan de slag willen, dan kan je Opgeruimd! De manga via deze link zelf aankopen. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Een roadtrip door Florida: de highlights van onze rondreis

Volgende post

Our family is growing!