Uitgelezen: The life-changing magic of not giving a f*ck (Sarah Knight)

Uitgelezen: The life-changing magic of not giving a f*ck (Sarah Knight)

29 april 2017

Wie de voorbije maanden door z’n Instagram-feed scrolde, zag zonder twijfel The life-changing magic of not giving a f*ck wellicht meermaals opduiken. De titel blijft dan ook duidelijk hangen en mist z’n boodschap niet. Want hoewel ik me er meer dan ooit bewust van ben, geef ik nog veel te vaak té veel om wat andere mensen denken, doe ik dingen die ik eigenlijk liever niet doe en maak ik beslissingen die vooral anderen plezieren. En laat dat nu net zijn wat Sarah Knight ook gedacht moet hebben. Tot ze plots besliste dat het genoeg was en op zoek ging naar een manier om daar komaf mee te maken. Ze doopte haar methode om tot de #notsorry-methode, en haar verhaal ging de hele wereld rond. Tot het ook m’n eigen woonkamer binnentrad. The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck is dan ook een boek dat ik met heel veel plezier heb gelezen en dat ik misschien nog wel een tweede keer bovenhaal. Een boek over hoe je nu eindelijk eens stopt met je druk te maken over wat anderen denken, en zo meer tijd vrijmaakt voor wat jij belangrijk vindt. En is dat niet nét wat we allemaal wel een klein beetje meer willen? 

Ik las eigenlijk nooit eerder boeken zoals dat van Sarah Knight. Ik dacht dat ik dat niet nodig had en dat ik er zelf ook wel zou uitkomen. Maar toen ik de vele positieve reacties over dit boek las en het plots overal zag opduiken, besloot ik me er toch ook eens zelf aan te wagen. Not giving a f*ck gaat kortweg over het verbeteren van je levenskwaliteit. Misschien klinkt dat allemaal een beetje overdreven, maar als we eventjes naar onszelf kijken zijn er meer dan genoeg momenten waarop we eigenlijk dingen doen die we stiekem niet zo leuk vinden. Een beetje part of life zou je kunnen denken, maar toch zijn het vaak zaken waar we makkelijker van onderuit kunnen dan we eigenlijk durven toegeven. Want we geven nu eenmaal veel te veel fucks om dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. 

 

Uitgelezen: The life-changing magic of not giving a f*ck (Sarah Knight)

 

Om daar nu eindelijk eens een einde aan te maken, ontwikkelde Knight een tweestappen-methode. Een methode die in de basis erg simpel is en die uitgelegd wordt aan de hand van haar eigen ervaringen. Hilarisch met momenten, maar vooral heel erg confronterend. Alles begint in feite bij de vraag ‘Vind ik het vervelend, irriteert het me’? Is het antwoord daarop ja, dan is het dringend tijd om daar een eind aan te maken. Zo creëer je niet alleen heel wat tijd, maar houdt je maandelijks ook een pak meer energie én geld over. Zonder dat je daarbij een klootzak hoeft te zijn, zoals Knight het mooi verwoord. In haar boek gaat dan ook over het vinden van de juiste balans tussen eerlijk en beleefd zijn. En da’s maar goed ook. Hoe simpel dat echter ook klinkt, in realiteit is dat natuurlijk maar zelden het geval. En daar geeft ze meer dan genoeg voorbeelden bij, voorbeelden die me meer dan ooit aan het lachen brachten. Soms ook wel eens luidop. Oops. 

The life-changing magic of not giving a f*ck probeert je dus op een eenvoudige manier te doen inzien dat er eigenlijk veel te weinig tijd is om je druk te maken om dingen waar je eigenlijk geen belang aan hecht. En laat dat nu net zijn waar ik toch echt eens aan moet werken. Ik las het boek dan ook met veel enthousiasme en haalde het elke avond eventjes boven. Want hoewel het mijn leven niet drastisch heeft veranderd, heeft het me wel doen beseffen dat ik af en toe eens wat minder moet nadenken over wat anderen vinden. Iets wat ik natuurlijk al veel langer besefte, maar waar ik dankzij dit boek nu ook echt vaker over nadenk. Heb ik geen zin in dat ene feestje of wil ik eigenlijk liever iets anders doen? Dan moet dat af en toe ook eens gewoon kunnen. Want er zijn nu eenmaal al genoeg dingen waar je je wél druk om hoeft te maken. #sorrynotsorry

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Zelfgemaakte guacamole

Volgende post

Golfen in Nederlands Limburg: Kapèlkeshof!