Uitgetest: 30 days of yoga

Uitgetest: 30 Days of Yoga with Adriene

29 september 2016

Een paar weken terug had ik zo’n dag waarop alles fout leek te gaan. Een dag waarop ik plots niet meer goed kon nadenken, waarop ik mezelf precies niet meer de baas kon. Het was een dag waarop ik plots de behoefte voelde om mijn yogamat nog eens vanonder het stof te halen. En dat was nooit eerder zo’n goed idee geweest. Ooit was ik met yoga begonnen, maar op de een of andere manier kon ik er m’n energie niet in kwijt. Tot op vandaag. Na al die tijd ontdekte ik namelijk dat het me echt hielp ontspannen. Ik ontdekte 30 Days of Yoga with Adriene, en ik was op slag verkocht. Na 16 leerrijke dagen, was het daarom tijd om mijn ervaring met jullie te delen. En da’s vandaag.

Jawel, ik wilde aan yoga doen. En na een kleine zoektocht op het wereldwijde web botste ik plots op de website van Adriene. Met de nodige positiviteit motiveert ze je wekelijks met nieuwe yoga-oefeningen die je zonder problemen thuis kunt beoefenen. Hoewel ik eigenlijk helemaal geen ervaring met yoga had, zorgt ze ervoor dat ik iedere avond opnieuw met heel veel zin m’n yogamatje uitrol. En da’s vooral omdat ze je met haar rustige stem, haar beginnerstips en de nodige portie humor doorheen de oefeningen leidt. Vaak geeft ze trouwens heel eerlijk toe dat de oefeningen ook voor haar heel lastig waren in het begin. En net dat zorgt ervoor dat ik deze keer eens niet opgeef.

Want wat ik nog niet met jullie deelde, is dat ook ik zo af en toe een duwtje in de rug nodig heb als het op bewegen aankomt. Eigenlijk was ik nooit echt sportief. Het lag me niet, het gaf me geen voldoening en ik was er nu eenmaal niet erg goed in. Tot ik op een dag besefte dat het toch echt belangrijk voor me was. Dat bewegen gezond was, dat hoefde je me al lang niet meer te vertellen. Dat het echter ook een nieuwe uitlaatklep voor me kon zijn, dat was nieuw. Ik probeerde ‘start to run’, schafte mezelf een fitness-abonnement aan, doorliep tot drie maal 30 Day Shred en startte (tevergeefs) met het programma van Kayla Itsines. Toch gaf ik na enkele maanden telkens weer op, en dat frustreerde me.

Uitgetest: 30 days of yoga with Adriene

Iets meer dan twee weken hou ik het nu al dagelijks vol om m’n yogamatje uit te rollen. En daar zijn een aantal goeie redenen voor. Eerst en vooral heb ik na een drukke werkdag vooral heel veel behoefte om eerst even te ontspannen. Een belangrijke reden om aan yoga te doen, lijkt me, want hoewel ik af en toe ook echt kan genieten van een rondje joggen, ontspant het me vaak niet helemaal. Yoga daarentegen zorgt ervoor dat ik dat ditmaal wél echt kan. Omdat Adriene je vaak wijst op het belang van je ademhaling, word je vanzelf al een pak rustiger. Oh ja, haar filmpjes zijn zonder muziek. Perfect dus om zelf een rustig muziekje op te zetten naar keuze en hélemaal tot rust te komen.

De filmpjes variëren tussen 15 en 40 minuten en bouwen heel langzaam op. Zo leer je de posities – en dat zijn er heel wat – dag na dag verkennen en voel je al snel dat je leniger wordt. Toch is yoga niet eenvoudig. Het is veel meer dan letten op je ademhaling en in kleermakerszit op je yogamatje zitten. Doorheen de volledige sessie train je naast je lenigheid ook je buikspieren, je bilspieren én je armspieren. En dat voel je de dag erna ook écht. Nog een goeie reden om aan yoga te doen dus, en doordat je de oefeningen heel gecontroleerd uitvoert, is de kans op blessures bijna onbestaand.

Ten slotte is Adriene een fantastische dame om naar te luisteren. Telkens wanneer ik het gevoel heb dat het nét iets te moeilijk wordt, motiveert ze me opnieuw met haar duidelijke instructies of haar gepaste humor. En da’s wat ik zo leuk vind aan haar filmpjes. Waar ik in andere filmpjes vaak het gevoel kreeg dat ik continu wilde opgeven (wat ik dan ook vaak deed), toont Adriene aan dat het ook anders kan. Haar eerlijkheid motiveert je iedere les, en ik kijk er dan ook telkens naar uit om mijn matje uit te rollen. En da’s dan ook precies wat ik vandaag opnieuw ga doen. Namaste!

Heb jij al eens yoga uitgeprobeerd? En wat vond jij ervan? 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Bruschetta: 3x anders

Volgende post

Mijn favoriete kleine dingen #11