Vijf tips bij het kopen van een eigen huis

Vijf tips bij het kopen van een eigen huis

10 november 2016

Twee jaar geleden is het nu ongeveer. Het was een regenachtige avond in november. Vriendlief en ik kwamen aan bij het statige huis in een klein verscholen straatje. Met een bang hartje belden we aan. De notaris verwelkomde ons en begeleidde ons naar z’n kantoortje achterin het huis. We namen plaats aan z’n bureau en moesten nog eventjes wachten. Daar zaten we dan, klaar voor een nieuw avontuur. En dat vonden we best spannend. Enkele minuten later kwam hij terug met een grote berg papier. Nog geen halfuurtje later hadden we zowat iedere wettekst doorgenomen. En dan was het tijd om onze handtekening te plaatsen. Niet een keer, niet twee keer, maar wel tien keer mocht ik ‘m neerkrabbelen. Jawel, het huis was officieel van ons. Vandaag deel ik met veel plezier een aantal tips bij het kopen van je eigen huis. Want daar kwam heel wat bij kijken. Lees je mee?

Ga eerst even langs bij de bank

Vooraleer je op huizenjacht gaat, kan het handig zijn om eerst een bezoekje te brengen aan de bank. Op basis van wat je zelf hebt gespaard en wat je (alleen of met z’n tweeën) verdient, kan de bank heel snel nagaan hoeveel je precies kunt lenen voor je droomhuis. Toch geldt ook hier dat het zeker loont om meerdere banken te bezoeken. De rentevoeten kunnen namelijk sterk variëren van bank tot bank. En bovendien is ook hier zeker ruimte om te onderhandelen. Vriendlief en ik vergeleken dan ook een vijftal verschillende banken en eindigden met een rentevoet die een stuk lager was dan we eerst hadden voorzien. Denk eraan, je lening bedraagt best niet meer dan 1/3 van je (gezamenlijke) inkomen, wil je maandelijks nog wat kunnen sparen! Op hoeveelkostmijnhuis.be kan je snel berekenen hoeveel je huis je precies zal kosten en welke aanvullende kosten daar nog bij komen. 

Bezoek meer dan één huis 

Nu je weet hoeveel jouw droomhuis mag kosten, kan je zoektocht van start gaan. Er bestaan heel wat immowebsites waar je al even een kijkje op kunt nemen en waar je zonder veel moeite de belangrijkste zaken kunt vergelijken. Denk maar aan de epc-waarde, de oppervlakte, het bouwjaar, etc. Heb je een huis gezien dat je leuk vindt? Breng dan een eerste bezoek. Bedenk echter dat je beter een paar verschillende huizen bezoekt, zodat je wat vergelijkingsmateriaal hebt. Hoewel ook wij onmiddellijk verliefd werden op het eerste huis dat we bezochten, zijn we achteraf toch blij dat we ook nog wat andere huizen bezocht hebben. Want dat eerste huis, dat bleek toch best wel wat gebreken te hebben. Twijfel je? Neem dan iemand mee die wat meer ervaring heeft en die je kan helpen bij de praktische zaken zoals water, gas, elektriciteit, … 

Neem een checklist mee 

Ga je jouw potentiële droomhuis bezoeken? Neem dan zéker een checklist mee. Zo kan je niet alleen gericht kijken naar de staat van het huis, het helpt je ook om de juiste vragen te stellen. Niets is frustrerender dan achteraf op een aantal belangrijke problemen te stuiten. Vooral wanneer het zaken zijn die je eigenlijk op voorhand had kunnen vragen. Vriendlief en ik hadden dus telkens een lijstje mee met zaken die we érg belangrijk vonden. En dat lijstje werd bij ieder bezoek aangevuld met een aantal puntjes waar we voorheen nog niet echt over hadden nagedacht. Weet je niet onmiddellijk hoe je zo’n checklist moet opmaken, dan vind je hier alvast een mooi voorbeeld. Een praatje met je ouders of familie kan trouwens een mooie aanvulling bieden. 

Ga nog een tweede keer langs 

Wanneer je het gevoel hebt dat het huis dat je bezocht wel eens dé kanshebber kan zijn, aarzel dan niet om nog een tweede keer langs te gaan. Bij het tweede bezoek kwamen onze ouders trouwens altijd mee. Zij weten namelijk waar je zoal op moet letten en gaan ook dieper in op de details. Zo weet je zeker dat je de goede keuze maakt. Bovendien stelden zij heel wat belangrijke vragen waar je als jonge koper niet altijd over hebt nagedacht.

Onderhandel over de prijs 

Na het tweede bezoek is het misschien wel tijd om een eerste bod te doen. En da’s wellicht nog wel het moeilijkste deel van het koopproces. Denk er dus heel goed over na, want van zodra je bod aanvaard wordt (of dat nu mondeling of schriftelijk is), kan je in principe niet meer terug. Wees er bovendien zeker van dat je het bedrag kunt lenen bij de bank. Wanneer je het aanvaarde bod nadien namelijk toch wilt annuleren, kan de verkoper een schadevergoeding van 10% eisen. Breng je toch een bod uit, zet dit dan zeker op papier. Formuleer jouw voorwaarden, beperk het bod in de tijd en schrijf het bedrag in cijfers én in letters. Zo is er nadien geen verwarring meer mogelijk. En nu maar duimen dat je bod aanvaard wordt, spannend!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn favoriete kleine dingen #12

Volgende post

Reizen: op stap in Le Touquet